Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Kevin hindrar främlingsfientligheten från att få fotfäste

Publicerad 2014-11-05

Nu har hans antirasistiska organisation Frillesås Friendship spritt sig till fler städer

Flygblad som varnade för ett planerat flyktingboende.

Det blev startskottet för Kevin Brobergs, 23, antirasistiska arbete i Frillesås utanför Kungsbacka. 

Nu har organisationen Frillesås Friendship spritt sig till fler orter i Sverige.

– När samhället håller ihop kan man inte splittra i ett vi och de, säger Kevin Broberg.

Bilbränder och gruppvåldtäkter. Sverigedemokraternas slutsats av vad ett boende för sex till åtta ensamkommande flyktingbarn skulle leda till i Frillesås, var ett slag i ansiktet på Kevin Broberg. Men flygbladen som delades ut för två år sen blev också startskottet för den ideella antirasistiska organisationen Frillesås Friendship.

– Vad jag reagerade allra mest på var att de sa att de stod på vår sida i kampen, att de sa vad Frillesåsborna tycker. De har ingen rätt att pådyvla oss åsikter vi inte har och det var dags att någon reagerade så att orten aldrig förknippas med rasism, säger Kevin.

Delade ut eget flygblad

Tillsammans med tvillingsystern Amanda och barndomsvännen Hannes Matsson delade Kevin ut egna flygblad där man mötte partiets argument och beskrev det öppna, inkluderande samhälle man ville bevara. I samma veva skapades en Facebooksida och Frillesås Friendship föddes. Det första Kevin gjorde var att kalla till ett öppet möte.

– SD:s utsända tystnade snabbt när en äldre dam som kommit hit som barn under Finska vinterkriget berättade om det stöd hon fått och vilken personlig kränkning flygbladet var, säger Kevin.

– Resten av mötet gick ut på att prata om hur vi skulle välkomna våra nya invånare – inte om att motbevisa partiet.

Genom stiftelsen Expo och deras plattform Tillsammansskapet fick FF hjälp att bygga upp sin organisation med brittiska Hope not Hate som förebild. Det handlar om att på lokalnivå engagera samhället och skapa gemenskap så att rasismen inte får fotfäste. För Frillesås Friendship har det inneburit att synas i sammanhang där lokalbefolkningen lär känna varandra samtidigt som organisationen kan sprida sitt antirasistiska budskap.

– Att ordna ett fackeltåg är inte tillräckligt i dagens Sverige, det måste mer till för att skapa en bestående förändring. Vi vill synas ofta för att sprida vårt budskap – när samhället håller ihop kan man inte splittra i ett vi och de.

Vill nå ungdomar

För att nå ortens unga driver man nu fritidsgården varannan vecka. Här har man till exempel ordnat skrivartävling med antirasistiskt tema. Man har också hand om nattvandrarverksamheten och har ordnat program på till exempel Nationaldagen för att bygga broar mellan samhällets invånare. I somras höll man också i sitt andra läger tillsammans med norska organisationen Wild X. På Kedholmen fick ett femtiotal ungdomar från norsk betongförort och svensk västkustlandsbygd, chansen att umgås.

– De fick möjligheten att upptäcka hur många likheter man har när man kommer från förort och landsbygd. Och när man måste samarbeta och har ett gemensamt intresse och mål så spelar heller religion eller hudfärg ingen roll, säger Kevin.

Det blev aldrig ett flyktingboende den där hösten för två år sen, men nu är ett på gång. Därför handlar mycket för Frillesås Friendship just nu om hur orten på bästa sätt ska kunna välkomna barnen som flytt krig och katastrof.

– Det är nu Frillesås kommer att sättas på prov efter att så många stöttat vårt budskap. Just nu diskuterar vi med företaget som ska driva boendet om hur vi kan vara involverade i att engagera barnen så att de får vänner och kommer in i samhället på bästa möjliga sätt.