Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så går du från observatör till aktör

Uppdaterad 2020-01-30 | Publicerad 2019-07-03

Hur kan vi få fler personer att visa mod, civilkurage och medmänsklighet?

I Svenska Hjältars panelsamtal i Almedalen får du tips på hur du kan gripa in vid rasism, sexism, extremism, homofobi och vid olyckor.

Medverkande: Nina Rung, Hans-Olov Blom, Alexander Trygg, Sara Nyd, Hanna Navier och Henrik Almén.

Kriminologen och debattören Nina Rung ligger bland annat bakom projektet Huskurage som syftar till att man ska stoppa våld i nära relationer.

– Det har visat sig i flera fall att Huskurage har räddat liv, just för att fler har börjat knacka på hos grannen, hämtat hjälp om man inte vill gå själv och sen ringt polisen.

Hon förstår att många inte vågar men menar att man sällan sätter sig själv i fara.

– De som utsätter någon för våld i nära relation, de utsätter inte sina kollegor eller kompisar och inte någon som ringer på.

Och hon tipsar också om att man kan knacka på och gå, bara för att försöka avbryta en misshandel.

– Men det är viktigt att avbryta våldet, det kan ta för lång tid innan polisen kommer, säger Nina Rung.

Civilkurage går att träna upp

Henrik Almén, från Raoul Wallenberg Academy, berättar om hur man kan träna på civilkurage.

– Genom att skapa en kultur där man vågar prova. Säg hej till kollegan som ser ut att ha det jobbigt. Markera mot rasism eller homofobi, våga säga ifrån i fikarummet. Man måste inte göra det till en konflikt, man kan säga till på ett snällt sätt.

Markering mot hoten

RFSL har valt att inte delta i Almedalsveckan på grund av hot och hat från nazisterna. Hanna Navier, kommunikationsansvarig på Män för jämställdhet, har i år startat #Enstolförrfsl – att som en markering ha en stol klädd i regnbågsflaggan på scen i Almedalen för att visa på de röster som tystas av hoten.

– Vi ville göra en markering för RFSL och de som inte vågar komma. Våldsamma nazister kapar det demokratiska utrymmet – det är oacceptabelt.

Sara Nyd är volontär hos Suicide Zero. Hon har både egen erfarenhet av att bli hjälpt och att hjälpa andra. Hon berättar att hon var deprimerad redan som tioåring och började skada sig själv.

– Jag vågade inte prata om det utan höll allt inom mig. Jag skämdes, och trodde att jag var ensam.

Vad kan man göra för att hjälpa de som mår dåligt?

– Våga fråga. Frågan är inte farlig, det är inte frågan som gör att någon tar sitt liv. Men lyssna också och bekräfta att du ser dem. Du behöver inte ha alla svar eller tips och råd. Men lyssna och lotsa vidare till de organisationer som kan.

Hylla de som visar civilkurage

Alexander Trygg, larmoperatör på SOS Alarm, sprang ut från kontoret när någon ringde om ett hjärtstopp – som visade vara precis utanför jobbet. Han och en läkare startade hjärtlungräddning tills ambulansen kom.

– Ta ett djupt andetag, ring 112 och lyssna på dem, de vet vad man ska göra. Försök ge så bra information du kan.

Han betonar också vikten av att inte ringa 112 när det inte är akut.

– Jag tror att med mer kunskap kommer fler agera när det verkligen behövs.

Med på scen är även Hans-Olov Blom, vd för Ramudden, som tillsammans med Svenska Hjältar delar ut priset Årets skyddsängel.

Ramudden arbetar bland annat med att skapa säkra arbetsplatser och sätta upp de betonghinder som ibland omgärdar marknader och gågator, för att hindra olyckor och planerade attacker.

– Vi tycker det är viktigt att hylla de som vågar stå upp och ta ansvar, att lyfta fram de som visar civilkurage i vardagen.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!