Svenska Toloe hjälper flyktingar i krigets Syrien
”Miljontals återvänder – till ruiner”
Publicerad 2019-03-28
Svenska Toloe Masori, 36, valde bort ett tryggt liv som jurist i Stockholm.
Nu hjälper hon istället flyktingar i krigets Syrien.
– När bombräderna var som värst ville min familj inte att jag skulle fortsätta. Men jag valde som tur var att stanna, säger hon.
När Aftonbladet intervjuar Toloe Masori via Skype står hon på en balkong i Syriens huvudstad Damaskus. Hon talar med inlevelse om de skriande hjälpbehoven som finns bland de flyktingar som återvänder till sina hem i Syrien.
Det 15 mars för åtta år sedan startade oroligheterna som blev startskottet till inbördeskriget i Syrien. Det som började som studentprotester mot en ifrågasatt regim utvecklade sig till ett brutalt krig med flera både lokala och internationella stormakter inblandade.
11 miljoner behöver hjälp
Den enorma förödelsen som följt har skapat ett gigantiskt hjälpbehov.
– Vi har 11 miljoner människor i landet som är behov av humanitär hjälp, och hälften av dem är barn, säger Toloe Masori.
Aftonbladet har i vinter uppmärksammat situationen för flyktingarna i Syriens grannländer Libanon och Jordanien. Men än så länge är det relativt få av dessa flyktingar som har återvänt till Syrien.
– Under 2018 återvände lite över 56 000 flyktingar till Syrien från andra länder, men 1,4 miljoner internflyktingar återvände till sina hem. Nästan alla möts av samma sak. Deras hem är helt eller delvis förstörda, säger Toloe Masori.
Det är inte bara privatbostäder som raserats i inbördeskriget, även många vägar och sjukhus är förstörda. Var tredje skola är svårt skadad eller helt utbombad.
Toloe Masori arbetar för UNHCR, som är ett av flera FN-organ som är verksamma i Syrien. Hon beskriver arbetet på plats i Syrien som mycket hårt.
– Man jobbar hela tiden. Helger och kvällar. Det är också tufft för att man lever i en konfliktzon, säger hon som upplevt stora offensiver på nära håll.
Toloes egna föräldrar tvingades fly från Iran. Men yrkesvalet var ändå ingen självklarhet för henne – den som pluggat juridik vid Uppsala universitet skulle ha kunnat välja ett betydligt tryggare och bekvämare liv. Hennes drivkraft har alltid varit en stark vilja att hjälpa andra. Men hon upplevde starten på uppdraget i Syrien som tufft.
– När det var som värst och vi inte kunde sova utan låg och lyssnade efter ingående och utgående bomber.
Familjen fick nog
Hennes familj var då så oroliga för hennes säkerhet att de försökte att övertyga henne att inte fortsätta sitt uppdrag i Syrien.
– De undrade vad jag höll på med. Jag hade ju läst juridik för att få ett tryggt liv som advokat i Stockholm, säger hon och skrattar.
Hon valde att jobba vidare i Syrien och tycker nu att hon får bra belöning för sitt slit.
– När jag ser att vår hjälp verkligen gör nytta – inte minst för barn och många kvinnor som tvingas försörja stora familjer – så känns det som det är värt att slit.
Toloe vet att hon trots allt är lyckligt lottad och när hon ser sig omkring fylls hon av beundran över alla de syrier som kämpar under oerhört tuffa förhållanden.
– Jag kan alltid återvända hem. Det är värst för mina syriska kollegor, och det syriska folket som måste leva sina liv i spillrorna av sina förstörda hem.
Följ Svenska Hjältar på Facebook
Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.
Nominera din hjälte här nedan!