Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Hon gör sjukhuset till en riktig cirkus

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-24

Monika blev clown på heltid för att hjälpa sjuka barn

sjukbus Filippa Karlsson, 5, har längtat efter att leka med clownen Vimsan. ”Vi brukar sjunga ’Manboy’”, säger hon.

VÄSTERÅS. Skolsköterskan Monika Lidberg Jonsson sa upp sig – för att jobba som sjukhusclown.

Nu besöker hennes alter ego Vimsan sjuka barn på Centrallasarettet i Västerås två gånger i veckan.

– Jag vill göra det här så länge jag kan, säger hon.

Innanför dörren till barn och ungdomskliniken på avdelning 64 hänger en liten färgglad postlåda märkt ”Clownpost”. Runt bokstäverna finns små hjärtan. Enligt personalen brukar de yngre patienterna skicka en hel del brev till sjukhusclownen Vimsan och hennes clownkollegor.

På måndagar och torsdagar kommer clownerna och leker med de sjuka barnen. Vissa vill ha med Vimsan som sällskap när de ska sövas inför en operation. Andra vill att hon ska vara där när de vaknar efteråt.

Kör sparkcykel

När Aftonbladet besöker avdelningen sitter Filippa Karlsson, 5, och väntar på Vimsan utanför sitt rum.

– Vi brukar sjunga Timotej och ”Manboy”, säger hon och spanar efter clownen i korridoren.

Plötsligt kommer Vimsan åkande på en av sjukhusets sparkcyklar. Filippa springer och gömmer sig bakom dörren för att skrämma clownen och sedan är leken i full gång. De sjunger sånger om Pippi Långstrump, dansar, blåser såpbubblor och tar med trähunden Keso på promenad i korridoren.

Monika Lidberg Jonsson, 46, började arbeta som sjuksköterska för 25 år sedan. Tankarna på sjukhusclowner kom en kort tid efter att hennes far drabbats av cancer 1999.

– Han vårdades hemma och ville att vi skulle ha på oss färgglada kläder och ­vara glada. Det var viktigt för honom.

Vill förbättra

Efter pappans död 2001 påbörjade Monika en specialistutbildning till barnsjuksköterska. Hon började allt mer fundera på vad pappan tyckt om sjukhusmiljön och hur man skulle kunna förbättra den för barnen. Tanken på sjukhusclowner växte fram och snart kombinerade Monika sitt arbete som skolsköterska med att arbeta som sjukhusclown en gång i veckan.

Men 2005 tvingades Landstinget i Västmanland att spara. Alla timanställda försvann, vilket också innefattade Monikas clowntjänst. Kort tid därpå blev Monika sjukskriven.

– Det var då jag bestämde mig för att vara sjukhusclown på heltid. Jag argumenterade med mig själv och kom fram till att det värsta som kan hända är att jag blir fattig. Och vad spelar det för roll, egentligen?

Tillsammans med clownkollegan Pia Degréus startade hon den ideella föreningen Clownetterna 2007.

”Har valt rätt”

Med hjälp av bidrag från sponsorer som Riksföreningen för Cancersjuka och Rädda Barnen lyckas de försörja sig.

– Ibland frågar jag mig själv varför jag inte kan skaffa mig ett vanligt jobb. Men sedan träffar man en förälder i hissen som tackar för att man tar barnen på allvar. Eller så får jag chansen att hjälpa ett barn som är rädd och vända sjukhusupplevelsen till någonting positivt. Det är jättehäftigt och det är då jag vet att jag har valt rätt.

Sektionschefen Ida Döl hyllar Monikas insats på avdelningen.

– Barnen glömmer sin sjukdom och sin vardag för en stund. De dagar Vimsan är här är det en så fantastiskt bra stämning, säger hon.

Sista chansen: Nominera din
hjälte
Vem vill du hylla i
dag?
Aftonbladets
bloggar