Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Walmann: ”Inte många som slår mig på fingrarna när det gäller att träna häst”

Publicerad 2015-07-01

Roger Walmann.

Han säger själv att han är lite stor i käften och tycker om att stå i rampljuset – med glimten i ögat.

Efter segern med Magic Tonight i Elitloppet är Roger Walmann etta i tränarligan och har det stall som har kört in mest pengar av Sveriges travtränare i år.

– Men om jag känner mig bäst vet jag inte. Fast det är inte många som slår mig på fingrarna när det gäller att träna häst, säger Roger Walmann bestämt.

Solen skiner över träningscampen Mälsåker på Stallarholmen denna junimorgon. Träningen är i full gång och många av stallets 161 hästar går snabbjobb på rundbanan som mäter 900 meter. Sportbladet har stämt möte med tränaren som är etta på tronen just nu i trav-Sverige. En norrman som har stallet sprängfullt av välstammade hästar men som också har levererat förstklassiga resultat år efter år. Roger Walmann, 62, är mannen som varit i toppen under stor del av hans karriär, och vunnit massor av stora lopp och tränat fram stjärnhästar. Men han har ännu så länge aldrig varit etta i tränarligan. När vi anländer till Mälsåker står Walmann i en liten kur på en kulle i ena kurvan och inspekterar träningen. Samtidigt som stallets förstemän Kenneth Haugstad och Tino Ärling kör fort med ett par treåringar inför chefens ögon.

– Ibland är det bra att se hur hästarna rör sig från sidan också. Inte bara köra dem själv, menar han.

Höga krav på sig själv

Solvallatränaren har kvällen före varit på Romme och tävlat där fyra av hästarna kvalade in till de penningstinna E3-finalerna. Han kom hem klockan 01 på natten och somnade en timme senare. Klockan 06 var han i stallet dagen efter vilket han är alla arbetsdagar i veckan. Walmann har höga krav på sig själv att leverera till sina kunder, vilket till stor del består av landets tungviktare till hästägare. Där finns miljardärer som Lennart Ågren (Svensk Reklamfinans, som äger cirka 80 hästar i träning hos Walmann), Menhammar Stuteri med Margareta Wallenius-Kleberg, industrimagnaten Rune Andersson (Mellby Gård), rikskapitalisten Tommy Jacobsson (som tidigare ägt världsrekordhållarinnan Giant Diablo hos Walmann) och Unibet-grundaren Anders Ström (stall Courant) för att nämna några. Även om Walmann jobbar stenhårt och är målmedveten så har han samtidigt frispråkig, har glimten i ögat och nära till skratt. Han är heller inte blygsam med att berätta att han älskar lyx och unnar sig av livets goda när det passar in. Det gäller såväl, mat, vin och resor.

När vi satt oss ner med en kopp kaffe inne på kontoret för att göra intervjuen avbryts vi av Walmanns mobil som ringer.

– Jag måste ta det här, det är Tommy Jacobsson, ursäktar han sig.

– Kan jag få ringa upp dig lite senare? Jag sitter med journalister här som undrar hur mycket du ska spendera på hästarna, skrockar Walmann och bränner av ett stort garv i telefonen till Tommy Jacobsson.

– Skämt åsido, kan jag ringa dig lite senare så ska jag bara ta de här först.

Efter att ha lagt på luren fortsätter han:

– Tommy är sugen på att köpa nya hästar och det är jättekul.

”Fantastiskt roligt”

När undertecknad gjorde en intervju med Roger Walmann för fyra månader sedan var vinkeln; ”Walmann är störst (i antalet hästar i träning) – nu kan han bli bäst”.

Så berätta; hur känns det att vara etta på tronen just nu? Ditt stall har passerat 10,6 miljoner inkört och du leder tränarligan med 600 000 kronor före tvåan Stefan ”Tarzan” Melander.

– Det är fantastiskt roligt att det har klaffat så bra. Det är i överkant av vad man kan förvänta sig av första halvåret. Framförallt är det en tillfredställelse att vi klarar att leverera när vi har finare hästar än någonsin. Så det hade varit åt helvete om vi hade stått på fem miljoner kronor som vi brukar göra det första halvåret, säger Roger Walmann.

– Statistiskt sett så kör vi in 70 procent av hela årets prispengar under det andra halvåret. Vi har i många år satsat på unghästar och de tjänar ju inte så mycket pengar det första halvåret utan det blir senare när de större loppen kommer.

Känner du dig som den bästa tränaren i landet just nu?

– Nej, jag känner mig inte bäst. Det finns massor av duktiga tränare men just nu är det jag som har de finaste hästarna och därför ligger jag före de andra. Och en stor del av grejen är elitloppet men det ingår också i det här. Vinner du inga stora lopp så blir du inte bäst och kör in mest pengar.

– Men jag tänker inte så. Det enda jag tänker på är att förbättra varje häst som jag har i stallet. Klarar man det så blir det bra. Och det är inte många som slår mig på fingrarna när det gäller att träna häst.

Walmanns bästa år någonsin?

Men du måste erkänna att du har lite vittring på att kunna stå som etta i tränarligan när året är slut?

– Jag har sagt det förut och säger det igen. Om jag någon gång ska bli etta så är det i år eller de närmaste åren. För vi har aldrig haft så fina hästar som vi har nu och jag tror heller inte att det går att få högre klass på så många hästar som vi har. Sedan måste du självklart ha flyt i de stora loppen, men det ingår i leken att du måste ha flyt.

– Jag har varit nominerad som Årets Tränare flera gånger och det är stort bara det. Men skulle jag bli etta så vore det självklart jättestort. Jag rankar Sverige som världens bästa travland så jag hade blivit väldigt stolt. Detta år kan bli det bästa. Vi har tidigare varit uppe i 24 miljoner och det kan bli så att vi slår det.

Varför har du lyckats så bra år efter år?

– Vi har en inarbetad organisation som fungerar och jag har väldigt bra folk runtomkring mig med duktiga unghästtränare och bra personal. Vi jobbar i ett team och jag är bara en bricka i spelet. Men det finns ingen som har högre krav på mig än jag själv. Jag lever bra med det här och är säker på vad jag kan och inte kan. Jag och skötarna är servicemän till hästarna och vi måste ligga steget före hela tiden och veta hur de tänker, säger Walmann.

”Ute efter upplevelsen”

De senaste åren har Lennart Ågren, AB Reklamfinans, gjort en uppseendeväckande storsatsning och handlat dyra unghästar av bästa kvalitet och lämnat in i din träning. Du har tidigare berättat varför han och andra stora hästägare väljer just dig. Kan du dra det igen?

– Ja, det är ju inte så att Lennart satt hemma med ett stort ark med landets tränare och kastade pil, och så råkade pilen hamna på Roger Walmann. Det var säkert många kategorier som gjorde att han valde mig. Lennart vet exakt vad han gör, han kan alla mina resultat genom åren, där vi för övrigt passerade två tusen segrar för några år sedan. Han har koll på allt från vad saker och ting kostar, min personal och att jag är stor i käften, säger Walmann och skrattar.

– Det är resultaten som talar såklart. Väldigt många vill ju vinna stora lopp och jag har ett team som har bevisat år efter år att vi kan vinna de stora loppen. De här killarna som investerar i hästar idag är inte ute efter att tjäna pengar, för då hade de lagt pengarna på något annat. Det är upplevelsen de är ute efter. Att få se sin häst på ceremoniplats och uppleva den atmosfären och få chansen att komma in i vinnarcirkeln efter en stor seger.

”Tyvärr är många för färglösa”

Du sa i en intervju tidigare i våras att Magic Tonight är den hästen du har tränat som har störst potential för att vinna Elitloppet. Du hade även på flera håll gått ut och sagt att hästen va stenklar. Hur kunde du vara så kaxig?

– Jag är lite stor i käften och tycker om att sätta mig själv i rampljuset. Att sätta lite press på mig själv och att jag måste prestera. Visst, jag hade sagt att jag trodde att han var stenklar, men sedan vet ju jag också att på ett enda felsteg så är man borta.

– Jag har ju tränat hästar som Handbag och Giant Diablo som varit med i Elitloppet tidigare. Det var fantastiskt fina hästar men den största potentialen för att vinna Elitloppet det hade Magic Tonight. Mycket tack vare för att han är så startsnabb. Han hade dessutom känts bättre än någonsin och man måste ju TRO på det här. Varför ska alla vara så tråkiga som Björn Goop och Örjan Kihlström som aldrig har vunnit ett travlopp innan eller aldrig har kört en bra häst. Tyvärr är det många tränare och kuskar som är färglösa. Lyssna på en tv-intervju före loppen så börjar nästan alla med att säga; ”NEJ, NEJ, NJAE, JAG VET INTE, VI BEHÖVER TUR, BLA, BLA, BLA…” Det är aldrig någon som säger att; ”JA, JA, VISST FAN ÄR HÄSTEN BRA OCH KAN VINNA!”

– Hur kul är det för hästägaren som har satsat så mycket pengar att lyssna innan på sånt trams. Folk har ju köpt hästar för att få hela upplevelsen både före, under och efter loppen. Du tror väl inte att Lennart Ågren har köpt 100 hästar för att tjäna pengar? Tror du det? Nej, han vill ha upplevelsen och stå i vinnarcirkeln. Tänk om jag skulle vara lika färglös och säga att ingen häst är bra, och bara säga nej, nej, nej, den kanske kan vinna om den har tur. Jag blir så trött på att alla ska vara så färglösa inför loppen.

Åter till Magic Tonight och segern i Elitloppet. Beskriv dina känslor, är det din största seger i karriären?

– Man kan dela in det så här; Den VIKTIGASTE segern i min karriär var när Habib vann VM-loppet i USA. Jag var en okänd karl då och VM är alltid VM. Det öppnade upp mycket för mig.

– Den mest KÄNSLOSAMMA segern var när Pojke Kronos vann Ulf Thoresens Minneslopp i Norge. Då tänkte jag på Ulf som var en nära kompis till mig i 20 år innan han gick bort. Det var första gången jag grät efter ett travlopp och tårarna rann när jag gick över innerplan.

– Men Elitloppet är det största. Jag har alltid sagt att Derbyt är störst men Elitloppet är nog de som slår mest klang i hela världen. Det var väldigt, väldigt häftigt. Jag stod för mig själv på innerplan på Solvalla och man blir så varm inombords. Speciellt när jag hade gått ut och sagt innan att det var klart, säger Walmann och skrattar.

– Fast det där bryr jag mig inte speciellt mycket om, ifall jag säger att en häst ska vinna och så blir den sist i mål och någon kommer och påpekar det efteråt. Man måste få igång lite action. Det är ju bara när jag och Ludde sätter igång som det blir action och skriverier i tidningarna.  Nu har jag vunnit nästan alla de stora loppen och det som är kvar är Kriteriet och det vill jag väldigt gärna vinna.

”Jag är inte som Tarzan...”

Något större firande var det inte tal om eftersom du drog på semester redan dagen efter Elitloppet?

– Vi hade bestämt det innan och åkte iväg till Palma på Mallorca. Så det blev lugnt hemma på söndagskvällen för min del med en pizza och Coca Cola.

Var inte det lite tamt av dig som är känd för att älska lyx med allt vad gourmetmat heter, till fina viner och fashionabla hotell?

–Ha, ha, ha, ja det är sant, men när det gäller att fira så behöver du inte vara orolig, för det kommer vi att ta igen. Men just då på kvällen direkt efter en sådan urladdning som hela elitloppshelgen varit så ville jag bara ta det lugnt hemma. Jag hade fått över 300 sms efter Elitloppet med folk som gratulerade och Helen, min sambo, fick svara på alla hela vägen hem från travet och även dagen efter.

– Men det blev en perfekt avkoppling på måndag eftermiddag när man kom ut till Arlanda och tog ett glas champagne och gick ombord på flyget. Det är något av det skönaste man kan göra och jag älskar faktiskt flygplatser vid sådana tillfällen. När man vet att man har semester och tar sitt första glas champagne och ska resa bort. Det är härligt.

– Jag är bra på att relaxa på semestern och koppla bort jobbet. Jag är ingen travnörd och är egentligen inte så jäkla intresserad av allting. Inte på det viset. Jag älskar hästen och allt som rör min tränarrörelse såklart, men jag sitter inte och kollar resultat om kvällarna om jag inte har några egna hästar till start.

– Jag är inte som ”Tarzan” exempelvis. Eller Uffe Stenströmer som åker till Thailand och sätter sig på en ATG-bar och kollar på travlopp. Nej, där går gränsen. Men däremot så blir jag rastlös i slutet av en semester och känner suget av att jag vill hem och jobba igen. Då längtar jag tillbaka.

Men visst är du annars en finsmakare som njuter av livets goda?

– Absolut, jag älskar lyx. Jag tycker om goda viner och god mat. För mig är en god middag som en halv semester. Helst ute på en restaurang med bra service, god mat, gott att dricka och med trevligt sällskap. Jag har varit på många gourmetrestauranger och lägger gärna någon tusenlapp extra för att bo på ett snyggt hotell. Jag är bra på viner och har många i min vinkällare hemma.

Debuterar på Hambletoniandagen

Du har båda dina stjärnor Magic Tonight och D’One på plats i USA nu där ett äventyr väntar i Nordamerika närmaste halvåret. Hur är dagsläget med dem och när blir det start?

– Magic Tonight och D’One är på plats i Maryland där de är i karantän. Det är på ett jättestort galoppstuteri och stoet ska vara där i tre veckor och hingsten i fem veckor. Det finns en milebana där och gräsbanor och de har joggats igång nu och de kan träna under tiden men inte speciellt fort.

– Tanken är att båda ska debutera på Hambletoniandagen på Meadowlands den 1 augusti. Jag tror att vi kan få över Örjan till att köra då och själv kommer jag att åka över inom kort för att känna på dem i ett par jobb.

– En sådan här resa går på mellan 500-600 000 kronor totalt för varje häst men samtidigt finns det stora pengar att köra om, runt tio miljoner totalt. Jag tror att de kommer att lyckas bra och det blir ett spännande äventyr. De kommer att tävla fram till Breeders Crown avslutas i november och efter Meadowlands så väntar flera lopp i Lexington och lite annat.

”Var en väldigt tuff tid”

Roger Walmann är på toppen av sin karriär. Men allt har inte varit en dans på rosor tidigare i hans liv. Redan i skolan hade han problem i och med att han är dyslektiker som han har berättat om i tidigare intervjuer. Walmann blev beskylld i skolan för att inte ha gjort läxorna och blev aggressiv istället. Walmann gjorde även konkurs i Norge där han var travtränare innan han flyttade till Sverige för 23 år sedan. Han kom till Sverige och Eskilstuna med tomma händer och var glad om han kanske kunde få ett tiotal hästar i träning att börja jobba med.

Du har gjort en spektakulär resa i ditt liv fram till toppen idag. Vad kan du berätta om den mörka perioden?

– Det var en väldigt tuff tid. I skolan hade jag problem och var bråkig. Jag tyckte inte om att gå i skolan men jag var där varje dag och skolkade inte. Jag fick även besked från läraren att jag inte skulle klara mig i livet och att vi i princip skulle ses på trottoaren. Därför var det skönt att komma hem och gå till grannen som hade hästar och för mig var kärleken till djuren det som betydde något.

– Sedan gick firman åt helvete i Norge och jag gick i personlig konkurs. Allting bara rasade. När det var som värst så tänkte man både det ena och det andra men jag har aldrig varit nära att ta något självmord. Däremot så förstår jag de som går och hänger sig när de inte ser någon väg ut.

– Det finns de som inte kommer ur det men om man som jag kommer ur det med huvudet upp och fötterna ner så kan man vända det till något positivt. Tiden i skolan till exempel har gjort mig starkare och jag har kämpat på och vänt det här till något positivt.

– När det var som sämst så ville jag inte hålla på med trav längre men det var mina kamrater i Norge som övertalade mig att inte bara kasta bort min talang. Hästen har gett mig så mycket sedan jag var barn i en rätt så svår barndom. Jag var hellre hos hästen än i skolan. Den har befriat mig.

Och idag lever du ditt bästa liv du kan, eller?

– Ja, absolut, jag kan inte ha det bättre än jag har det idag. Jag är inte rik, men jag kan åka på semester när det passar mig, käka en god middag, har två jättefina döttrar och en fin sambo. Dessutom ett välfyllt stall, kanonhästägare, kanonkuskar och kanonpersonal. Rätt och slätt ett toppenliv. Men det har inte varit någon lek att komma hit, säger Roger Walmann.

Följ ämnen i artikeln