Hoppa till innehållSportbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

"Jag fick sparken för att jag vittnade"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-23

Vittnade i Svanstedt-rättegången – blev avskedad

Hon vittnade i Svanstedt-rättegången.

Nu hävdar Camilla Strandäng, tidigare anställd hos Åke Svanstedt, att hon förlorat sitt jobb på grund av uppgifterna i tingsrätten.

– Att bli uppsagt på grund av att man vittnade är helt fel, säger hon.

Camilla Strandäng var en av flera personer som vittnade i Svanstedträttegången då travtränaren Åke Svanstedt och två av hans anställda Carl Johan Jepson och Glenn H Persson anklagades för att ha använt grisfösare på hästar.

Olaga hot

Svanstedt dömdes av tingsrätten för anstiftan till brott mot djurskyddslagen, Carl Johan Jepson dömdes för brott mot djurskyddslagen. Förstemannen Glenn H Persson dömdes för medhjälp av brott mot djurskyddslagen och olaga hot.

Enligt domen ska Glenn H Persson ha hotat ett vittne med Hells Angels om hon inte tog tillbaka sina vittnesuppgifter. Camilla Strandäng var personen som framförde hotet till vittnet. Under rättegången vittnade Camilla Strandäng mot Glenn H Persson och berättade om hotet.

Jobbade i stallet

För Camilla Strandäng började problemen redan i maj i fjol. Då jobbade hon bara varannan helg i stallet och två dagar i veckan på djurkliniken på gården. Hon hade kommit tillbaka från sin mammaledighet, men eftersom Svanstedt inte kunde erbjuda henne en tjänst på 70 eller 80 procent fick hon jobba både i stallet och på kliniken.

Enligt Camilla blev hon plötsligt uppsagd av en anställd hos Åke Svanstedt i maj.

– Jag undrade vart mitt uppsägningspapper var. Jag ville ha fyra månadslöner och undrade varför han hade sagt upp mig.

Hade inte råd

När hon kontaktade facket ändrade Åke Svanstedt sig.

– Han sa att han inte hade råd att säga upp mig och då meddelade facket att jag skulle tillbaka i tjänst.

Men när hon skulle komma tillbaka och jobba kunde Svanstedt inte erbjuda henne en tjänst på 80 procent.

– Dessutom var det tolv stycken i personalen som skulle sluta om jag började jobba. Så han skickade hem mig igen och jag skulle kontakta facket för att reda ut om jag kunde jobba 80 procent.

Tvist med Åke

Till slut insåg hon att det var omöjligt att komma tillbaka när personalen var emot henne. Hon sa upp sig själv. I stället jobbar hon två dagar i veckan på djurkliniken på Åke Svanstedts gård. Men även där har hennes vittnesmål gjort att många har svårt för henne.

– Jag trivs bra på veterinärklinken, men det fungerar inte när en del inte ens säger hej.

Nu pågår en arbetsrättslig tvist mellan henne och Åke Svanstedt

– Åke Svanstedt har skaffat en advokat och vi är tvist om ogiltig uppsägning för då han sa upp mig i maj och juni. Men ord står mot ord.

Sagt upp sig själv

Enligt Åke Svanstedts advokat Staffan Uvabäck ska Camilla Strandäng ha sagt upp sig själv.

– Jag vet att hon sagt upp sig på eget initiativ. Att hon skulle ha blivit uppsagd känner jag inte till, säger Uvabäck till Skaraborgs Läns Tidning.

Enligt honom handlar tvisten inte om att Camilla ska ha vittnat i rättegången.

– Det har inte med saken att göra. Det finns inget belägg för att det skulle vara så, säger han till tidningen.

Skadestånd

Camilla Strandäng har även hjälp av Conny Wilson, ombudsman på fackförbundet Kommunal.

– Vi driver att vi anser att hon blivit uppsagd utan sakliga skäl. Det kopplar vi till lagen om anställningsskydd och kollektivavtal. I övrigt vill jag inte gå in i sakfrågan, säger Conny Wilson till Skaraborgs Läns Tidning.

Åke Svanstedt riskerar att tvingas betala skadestånd om Kommunal lyckas driva igenom att Camilla blivit uppsagd på felaktiga grunder.