Hoppa till innehållSportbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

– Var så många fel som begicks

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-12

Toppkusken Jim Frick skadades allvarligt vid onsdagens tävlingar på Solvalla. Nu vårdas han på sjukhus med blödningar i hjärnan. Enligt de senaste rapporterna kommer han att hållas nedsövd under helgen.

Stjärnkusken Jim Frick fick ligga omkring en halvtimme på banan innan han kunde föras till sjukhus.

Nu reagerar ambulanssjuksköterskan Conny Blom på hur ambulanspersonalen skötte situationen.

– Det var så många fel som begicks, säger han.

Solvallatränaren och kusken Jim Frick skadades allvarligt under en olycka på Solvalla under onsdagen. Kusken slungades ur sulkyn och blev liggandes på banan medvetslös.

Ambulanspersonalen på banan var snabbt på plats för att hjälpa honom. Men eftersom ambulansen på Solvalla inte har behörighet att köra patienter till sjukhus fick man vänta in landstingets ambulans.

Såg olyckan

Conny Blom, legitimerad ambulanssjuksköterska, arbetar för Ekerö ambulans som hade hand om sjukvården på banan fram till januari i år då Solvalla beslutade sig för att byta till Skärgårdens Ambulans.

Han följde loppen på TV4 Sport och både han och hans kollegor reagerade på hur ambulanspersonalen som var först på plats hanterade situationen.

– Jag såg på direktsändningen att de inte hade rätt utrustning. De saknade en spineboard, det är en bräda som man ska lägga upp patienten på. Då är patienten säkrad när man bär den, så att man inte skadar personen om det är en rygg eller nackskada.

– Sedan att man sätter dropp på en patient som ligger på marken när det är minusgrader. Då blir personen ännu mer nedkyld. Droppet blir iskallt och man kyl ner personen ytterliggare. Det var så många fel som begicks.

Kostar mindre

Han är kritisk till Solvallas beslut att anlita ett företag som inte har behörighet att köra den skadade personen till sjukhus.

– Nu fick man fick vänta väldigt länge på en ambulans. Det var en bil från city som kom och det tar lång tid att få ut en bil. Det är rent av besparingskäl. Den här firman kostar någon hundring mindre per dag än vad vi gör, säger han.

”Solvallas ansvar”

Han ifrågasätter även om personalen har behörighet att ge medicin och dropp.

– Man måste ha en läkare som ger en skriftlig delegering. Det är nästan så att man skulle vilja skicka in en anmälan till socialstyrelsen. Det yttersta ansvaret för det här har Solvalla. De måste se till att ambulansen har en specialistsjuksköterska med rätt utrustning och tillstånd att köra.

Även hans kollega narkossjuksköterskan Tomas Ternestål såg händelsen.

– Det allvarligaste är att han får ligga så länge på marken. Jag vet inte exakt var de gör för bedömning, om de tycker att andningen försvårades så mycket att de väntade på förstärkning. Men jag tycker att de ska kunna hantera situationen. Hade de haft en spineboard så hade de kunnat flytta in honom i sin ambulans och sedan över till den andra ambulansen utan att det gör någonting.

Skärgårdens ambulans väljer att inte bemöta kritiken utan hänvisar till Solvallas travbanechef Tore Fyrand.

Trav365 har förgäves sökt Tore Fyrand.