Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

Svanstedt: ”Träna 200 hästar är lätt”

Uppdaterad 2013-04-10 | Publicerad 2013-01-18

Livet leker  Sarah är höggravid och väntar parets andra barn 	samtidigt som Åke slår rekord på rekord på tävlingsbanan. Erik är än så länge mer intresserad av traktorer än hästar …

SKARA. Åke Svanstedt blev inte utsedd till årets tränare, men han vann de flesta ligor och slog de flesta rekorden.

Nu laddar Axevallatränaren om för ännu ett framgångsrikt år.

Sportbladet blev exklusivt inbjudet till gården på västgötaslätten där ”Svanen” avslöjar nyckeln till framgångarna och blickar framåt.

Åke Svanstedt har dominerat svensk travsport de senaste åren lika mycket som Sören Nordin och Stig H Johansson gjorde på sin tid.

I fjol blev Axevallatränaren historisk igen när hans hästar totalt sprang in 48 miljoner kronor. Han raderade därmed ut sitt eget all time high-rekord från året innan med drygt 2,5 miljoner. Svanstedts stall tog 391 segrar, också det nytt rekord, och i V75 var han som vanligt överlägsen med 59 tränarsegrar.

På det privata planet är 54-årige Åke småbarnsförälder och har sonen Erik, snart två år, tillsammans med frun Sarah som han gifte sig med i fjol.

Under intervjun i bostaden busar och leker Åke med sonen Erik som ännu så länge är mer intresserad av traktorer än av hästar, enligt mamma Sarah. Hon och Åke väntar för övrigt parets andra barn som är planerat att komma vilken dag som helst.

– Det känns jättekul att ha blivit pappa igen. Men visst är det lite skillnad nu när man är äldre, man ser lite olika på saker och ting än tidigare, säger Svanstedt som även har sönerna Anders och Rickard från ett tidigare förhållande.

Vilka är höjdpunkterna från i fjol?

– Först vill jag säga att det är många hästägare som är glada eftersom många hästar vann många lopp och tjänade mycket pengar. Vi har en väldigt bra bredd i stallet.

– Sedan finns det flera lopp som sticker ut. Stochampionatssöndagen är ju oförglömlig när jag tog min 6000:e seger just i Stochampionatet med Drillbit Ås. Men även att jag lyckades vinna sju lopp den dagen varav fem inom V75 var ju helt otroligt.

– Att få vinna Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal samma dag var också jättestort. Varken Fawkes eller Love N’Hate hade gjort så mycket väsen av sig innan och framförallt Love N’Hate var helt utan meriter när hon kom till mig. Hon var faktiskt nästan okörbar när hon kom.

”Tyckte om hästen direkt”

– Sedan var det kul att få Sebastian K. i träning. Det var ett bra tillskott för jag hade ingen i högsta eliten då. Han var i bra författning när han kom och jag tyckte om hästen direkt från första stund. Det är en mycket snäll och fin häst med väldiga resurser. Bästa loppet han gjorde för mig var i Masters du Trot. Han fick gå först i tredjespår i det tempot och gjorde ett kanonlopp och ville verkligen vinna.

Apropå Sebastian K., hur är läget med honom och hur är känslan inför det kommande året?

– Efter sista starten i fjol fick han vila och bara gå i hagen i två månader. Sedan började vi att jogga honom lite lätt och efter nyår började han gå intervallträning. Hästen har gått två jobb och ser mjuk och smidig ut.

– Jag hoppas och tror att han ska vara lika bra i år igen. Han har varit lite ojämn tidigare men det är kul att han har varit mer jämn hos mig och gått bra varje gång. Nu kommer hästen också att vara mer tränad i år än i fjol. Det ska bli intressant att se honom efter en vinterträning när han har gått sex intervaller i sandbanan. I fjol gick han bara mellan två till fyra intervaller i sanden.

– Det första stora målet är Olympia­travet och meningen är att han ska årsdebutera i slutet av mars. Sedan siktar vi självklart på Elitloppet om hästen är i form. Han är så pass bra att han kan vinna Elitloppet om det stämmer fullt ut den dagen.

Vad är nyckeln till dina framgångar? Förutom träningen i sandbanan då.

– En kombination av att vi har kommit rätt med flera saker. Vi har en väldigt bra personal där de flesta av dem har jobbat här i många år. Sedan har vi en fin gård och ett bra träningskoncept. Vi har bra foder, både kraftfoder och strö, det är mycket viktigt med en bra foderstat för att hästarna ska må bra. Sedan har vi bra veterinärer och hovslagare.

Mycket snack med Tarzan

– En annan viktig grej är att det är ganska lugnt för hästarna. Jag har pratat mycket med ”Tarzan” om det här som även han hävdar att stressade hästar har lättare för att bli sjuka.

– Varje skötare har sin egen lilla avdelning med sina passhästar. Det är fasta tider när de ska tränas och kan selas på i lugn och ro. Sedan skrittar vi hästarna mycket i uppvärmningen innan vi kör. Även efter snabbjobben. Vi går lugnt tillväga.

– Sedan att vi kör kanske 20 till 25 hästar i samma grupp verkar många trivas med. Det tror jag att de flesta mår bra av. Många som kommer hit och hjälper till och kör ibland blir förvånade över hur lugnt vårt upplägg är, trots att vi kanske kör 25 hästar i samma tur. Men vi har ett enkelt och väl fungerande system.

Du nämnde Tarzan, Stefan Melander, som i fjol var din värsta konkurrent på tränarsidan. Men utanför banan verkar ni vara bra kompisar?

– Tarzan är en kul prick. Vi har pratat mycket i telefon genom åren. Han kan ringa klockan elva en kväll när han sitter i traktorn och sladdar banan hemma på sin gård. Då vet han att jag sitter i bilen på väg hem från Solvalla. Det kan lätt bli en timme i telefon ibland om allt möjligt.

– När Tarzan är i form pratar vi flera gånger i veckan. Det är kul att surra med honom.

Läste en intervju med dig i tidningen Travrapsodi från 1982. Du skulle dra igång som proffstränare året därpå men när du var liten grät du enligt dina föräldrar när du skulle följa med dem på trav. Det var inte givet att det skulle bli hästar ifrån början, alltså?

– Ha, ha, nej, jag började inte bli intresserad förrän i 15-årsåldern kanske. Då kunde man sannerligen inte tro att det skulle gå så här bra, även om man drömde såklart. Det är otroligt med den här utvecklingen under 30 år. Även om det gick bra på Bergsåker så tog det bättre fart när vi flyttade ner hit till Bjertorp.

– Det är större marknad här nere. Mer lättjobbat och bättre kontroll på allting. Med det upplägget vi har så går det att träna 200 hästar utan problem.

Semester hela januari

– Men att vi skulle köra in 48 miljoner i år kunde man inte tro i början av året. Själv hade jag semester hela januari och jag vann mitt första V75-lopp i mars. Det var väldigt lugnt de första månaderna av året.

Hur viktigt är det med semester? Det är ni travtränare och kuskar inte kända för att ta speciellt mycket annars.

– Det har gjort väldigt gott kan jag säga. Alla resor till och från travbanorna tröttar ut en och bilåkandet med massor av timmar i bilen är tråkigt. Därför är det skönt att vara ledig ibland och efter varje semester i fjol var jag rejält taggad och sugen när jag kom hem igen. Jag tror att alla mår bra över att göra så.

– Däremot att träna 200 hästar är roligt och lätt. Men det är när man ska ut och tävla varje dag som det kan bli lite jobbigt. Fast ska man ligga på topp måste man ligga i och köra. Många sätter sina hästar i träning här för att de vill att jag ska köra dem i loppen också. Sedan känner jag ju hästarna och det har stor betydelse. Men nu går det bra när både Anders och Rickard kör och ibland sprider vi ut dem på andra kuskar också.

Du har investerat i en gård, Palema Farm, i Florida ihop med Karl-Erik Bender. Hur och när går tankarna kring en flytt till USA och träna hästar där?

– Det får ni se, säger Svanstedt hemlighetsfullt och ler finurligt.

Men tillägger i nästa andetag:

– Jag säger som jag har sagt tidigare, den dagen jag är trött på att träna 200 hästar kanske det blir aktuellt. Men inte just nu. Jag tycker fortfarande att det är kul och har hungern kvar. Förutom när det regnar och är kallt som det har varit på slutet. Då längtar man till ett soligare klimat.