’Vad fan håller han på med?’

Publicerad 2015-03-26

Stefan Melander har retat upp spelarkåren i trav-Sverige.

Anledningen: en sen ändring i utrustningen på en V86-häst under onsdagskvällen.

– Folk tappar lusten att spela, säger Micke Nybrink till Trav365.

I inför-snacket till V86-6 på Solvalla under onsdagskvällen låg Stefan ”Tarzan” Melander lågt angående sin häst Secret Missions chanser i loppet. Trots att hästen kom med fina insatser i bagaget, och skulle gå barfota runt om för första gången, så tyckte inte tränaren att hästen var speciellt het, och han skulle dessutom gå med ett öppet huvudlag.

– Det var ett hejdundrande avslag helt enkelt, säger Micke Nybrink till Trav365.

Nybrink: ”Blir ledsen”

Väl i loppet kom Secret Mission utrustad med stängt huvudlag, blåste till ledningen och vann enkelt. Direkt i TV12-studion kände sig Micke Nybrink lurad. Han hade trott på hästen tidigare, men efter Melanders ”avslag” innan tävlingarna så hade han ändrat sig.

Efter ”Tarzans” seger har mail, telefonsamtal och sms vällt in till experten där uppgivna spelare ventilerat sitt missnöje med Melander.

– Jag blir bara ledsen. Vad fan håller han på med? Det känns korkat att han förstör för spelarna. Det är ju spelarna som betalar hans lön, förstår han inte det, säger Micke Nybrink.

– Han säger själv att det är viktigt med förhandsinformation, sen när han får frågan så säger han så där. Folk blir jävligt provocerade. Varför gör han det? Vad tjänar han på det? Folk tappar lusten att spela. Med tanke på att han låg så lågt och sa att det skulle bli öppet huvudlag och sedan kör med helstängt, det är som att ge hela spelarkåren fingret.

Därför kördes hästen med helstängt huvudlag

Stefan Melander, som just nu står i spelarnas skottglugg, tycker att det är en storm i ett vattenglas och kan inte ta till sig kritiken.

– Hästen hade absolut inte imponerat i träningen och varit så otroligt oinspirerad och dålig hemma, så det gick inte att bedöma formen på hästen på förhand, det var omöjligt. Catarina (Lundström) värmde hästen och han var fortsatt mycket oinspirerad, då valde vi att testa att köra med ett helstängt huvudlag, säger han.

Så det var inte planerat att köra med helstängt?

– Intervjun som sändes med mig gjordes långt innan hästen var värmd. Då sa jag precis som det var, att hästen var mycket svårbedömd och att han varit oinspirerad i träningen. Det framgick då att hästen skulle gå barfota runt om, för att han trivs bäst så, och att han skulle tävla i en jänkarvagn. Nu blev det helstängt huvudlag, men jag tror inte att det spelade någon roll.

– Nybrink trodde väl på hästen på förhand? Då kan han väl inte ändra sig bara för att jag säger hur han varit i träningen. Hästen hade bäst poäng och en etta i raden och kom med bäst meriter i loppet från ett perfekt spår. Reijos favorit hade ju inte direkt rosat marknaden inför loppet. Det var ett ganska dåligt lopp med 30 000 kronor i förstapris. Huvudlaget hade ingen betydelse, som sagt, han löpte hem ett dåligt lopp...

”Klart sämst i landet”

För att slippa liknande diskussioner i framtiden är Nybrink inne på att tränarna borde lämna information om hur hästen ska gå balanserad, redan när man anmäler dem till lopp. Sedan kan man ändra i fall det verkligen behövs på tävlingsdagarna, men då i god tid innan spelstopp och att eventuella ändringar verkligen kommer ut tydligt till spelarna.

– Det kan inte vara så svårt att veta det när man anmäler. Titta på en sån som Peter Untersteiner, han kan rabbla hur alla hästar ska gå flera dagar innan start.

– Stefan Melander är klart sämst i landet på att sköta det här. Karln måste rycka upp sig innan han förstör allting.

Melander själv är inte lika imponerad av idén.

– Vi ska snart ha kontroll på allting. Hovar, temperaturer, vagnar och allt, snart är det papper på allting. Till slut finns det inga pengar över till annat och då har Nybrink inget jobb...

”Diskussionen lever...”

Svensk Travsport tittar hela tiden på förbättringar och förändringar. Så här säger sportchefen Petter Johansson om Nybrinks idé.

– Den diskussionen lever. Vi tittar på allting som gäller hur vi kan förbättra informationsflödet. Samtidigt måste man som tränare ha frihet att ändra och förbättra. Hästarna har olika humör från dag till dag och från bana till bana. Den stora är frågan är när den här inrapporteringen ska ske? Var ska det ske? Och till vem? Hur skall det kontrolleras?

– Vi arbetar vidare med att barfota-informationen ska bli ännu bättre och säkrare, och att rätt information går ut, säger han.

Johansson fortsätter med beröm till de aktiva i travsporten.

–  Jag måste också passa på att berömma våra aktiva i travsporten som är otroligt professionella när det gäller att informera om balanser och vilken sulky hästarna skall tävla med. De tar sig tid och ställer upp på frågor från media och övriga intressenter, vilket är positivt för travsporten.