Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Stjärnorna blöder miljontals kronor

Publicerad 2013-08-28

Lutfi Kolgjini, Roger Walmann och Stig H Johansson går back miljontals kronor – trots att de tillhör Sverigeeliten. Trav365 har kartlagt krisen hos Sveriges tränarelit

De tillhör Sverigeeliten inom travsporten – ändå blöder deras företag miljoner.

Trav365 har kartlagt krisen hos Sveriges tränarelit – som nu kräver att travskatten sänks.

– Jag kan inte fortsätta gå back hela tiden, då är det bara att packa ihop skiten, säger Lutfi Kolgjini som förlorade tre miljoner förra året.

Just nu pågår en intensiv debatt inom svensk travsport om att statens beskattning av överskottet på travspel måste sänkas och att mer pengar måste gå till travsporten, främst via prispengar.

85 procent av Trav365:s läsare tycker att statens totoskatt ska sänkas. ifjol gick 1,3 miljarder kronor i totoskatt till staten – samtidigt som travsporten fick behålla 1,7 miljarder till att driva travsporten och att betala ut prispengar till hästägare. Flera kända travtränare har gått ut i debattartiklar och krävt sänkt totoskatt och höjda prispengar.

”Om det så kostar mitt företag”

En granskning som Trav365 gjort visar att många av elittränarna inom svenskt trav har svårt att få sin verksamhet att gå ihop.

Stjärntränaren Lutfi Kolgjini gjorde en förlust på tre miljoner kronor i sin träningsverksamhet med 35 anställda förra året. En ekonomi som förstås är omöjlig i det långa loppet.

– Fortsätter jag gå back hela tiden så är det bara att packa ihop skiten. Jag är inte främmande för att säga upp min personal och flytta till Frankrike om de här dumheterna fortsätter. Om staten vill sänka en bransch som sysselsätter 30 000 människor, en av Sveriges största branscher, låt de de göra det då, säger Lutfi Kolgjini.

Han fortsätter:

– Jag håller på Svensk Travsports Hans Ljungkvist och hans linje, om det så kostar hela mitt företag. Nu ska politikerna studera grannländernas spelpolitik och det ska tydligen dröja år. Det kan man kolla upp på en kvart, man kan undra vad politiker har betalt för, dundrar stortränaren.

Sveriges framgångsrikaste travtränare genom tiderna, Stig H Johansson, har också svårt att få verksamheten att gå runt. Under flera år har han gjort stora förluster i sitt travträningsstall som har närmare 20 anställda. Under 2012 förlorade mästertränaren en miljon kronor trots att han var sjätte bäst i Sverige.

– Statens argument är att det finns andra branscher i Sverige som är mer nödvändiga än travsporten. I slutändan kan travet hamna i de situationer som Tyskland och Italien är i. Så det finns en stor risk i att ­inte tillmötesgå travsporten och de behov som finns. Sporten jobbar stenhårt för att göra besparingar. Alla sparar. Men vi behöver hjälp av staten också, skriver Stig H i sin krönika.

Visade fina siffror

Men det finns lysande undantag. Åke Svanstedt var under 2012 Sveriges överlägset framgångsrikaste tränare med över 200 hästar i träning. Han gjorde en vinst på 6,7 miljoner kronor i sitt bolag. Även Björn Goop som både tränar hästar och vinner flest lopp i landet visade fina siffror, en vinst på 3,3 miljoner kronor i bolaget.

Daniel Redén är privattränare åt Stall Zet och en av de mest framgångsrika på Sveriges travbanor under 2013. Fjolåret blev dock nattsvart ekonomiskt för bolaget som Redén. Travföretaget som han är vd för gjorde en förlust på 15,6 miljoner kronor. Företaget överlever tack vare att ägaren, miljardären Bengt Ågerup, skjuter till kapital.

Här nedan ser du siffrorna – så går det ekonomiskt för Sveriges travelit.