Amalia Larsson, 24, Årets unga förebild
Prisas för sina insatser – efter utmattningssyndrom
Publicerad 2019-12-17
Amalia Larsson, 24. Där har ni årets unga förebild.
För sina insatser i Skellefteåtravets travskoleverksamhet prisades hon av förbundet Svensk Travsport.
– Det chockade mig, säger Amalia Larsson till facktidningen Travronden.
Amalia Larsson, född 1995, arbetar till vardags på Skellefteåtravet. Som ansvarig för Skellefteåtravets travskoleverksamhet har hon tagit verksamheten till nya höjder – något hon nu prisas för. När förbundet Svensk Travsport utsåg Årets unga förebild föll valet på Amalia Larsson.
Antalet ungdomar med licens för stor häst i Sverige har gått ner, år 2017 var det 460 ungdomar med licens för stor häst, och 2018 visade den siffran 418. Amalia Larsson är en av de som jobbar hårt för att vända den negativa och oroväckande trenden.
På travskolan på Skellefteåtravet jobbar hon hårt för att locka in fler ungdomar i travets värld – och framför allt se till att de blir kvar.
”Roligt att ens arbete syns”
Amalia Larsson har arbetat med travskolan sedan hon var 14 år gammal, till en början som ett extrajobb som assistent och ledare. Sedan 2014 är hon heltidsanställd och bär ansvaret för travskolan. Fler och fler har fått upp ögonen för hennes arbete med verksamheten, och utmärkelsen Årets unga förebild från Svensk Travsport sätter pricken över i:et för det.
”En ödmjuk, glad och positiv tjej som sprider glädje och framtidsplaner för ungdomstravet. Travskolan har hon utvecklat till ett trevligt ställe för ungdomar att utveckla sitt hästintresse på, hon är också mån om hästarna och vikten av att ha kul tillsammans”, stod det bland annat i motiveringen från Svensk Travsport.
– Det chockade mig. Det är roligt att ens arbete syns och inte tas för givet, säger Amalia Larsson till facktidningen Travronden.
Kriterierna för utmärkelsen från Svensk Travsport är att personen ska ha sportsliga resultat och framgångar, vara ledare i travskola eller på annan utbildningsplats – eller att man på annat sätt utmärkt sig som en god förebild för unga. Amalia Larsson tog under vintern sju segrar på nio starter som tränare för kallblodet Lill Alfred – den enda häst hon har på sin träningslista.
”Hade mycket ångest”
Amalia Larssons hårda jobb har dock också haft en baksida, hon har tidigare gått in i väggen och drabbats av utmattningssyndrom. Något hon i dag är kvitt ifrån.
– Jag hade mycket ångest eftersom jag hade alldeles för stor press på mig själv. Jag kan ärligt säga att jag inte kan skylla på någon annan än mig själv för min chef var på mig ofta om att stänga av mobilen på fritiden, att inte arbeta mer än mina timmar och så vidare, berättar Amalia Larsson för Travronden.