Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Kritik mot sportens fystest: ”Säger ingenting”

Montésporten tappar ryttare

Publicerad 2018-12-06

Emilia Leo

Fystest för alla montéryttare infördes till 2018.

Nu möts det av kritik.

Anledningen: sporten tappar ryttare.

– Fystestet har ingenting med ridning att göra, säger Emilia Leo.

För ett par år sedan så infördes det fystest i montésporten, främst för att höja säkerheten och spelsäkerheten. Kort och gott, de som rider ett montélopp ska klara av det.

Till en början gällde bara fystestet de som ridit färre än 10 lopp föregående år om de ville förnya sin licens, men från och med 2018 så erfordras godkänt fystest samtliga montéryttare.

Nu möts det av tuff kritik, något som Travronden skrivit om.
Anledningen: fystestet bedöms av flera vara alldeles för tufft.

”Det säger ingenting om ridning”

Emilia Leo, 26, är en av Sveriges segerrikaste ryttare och hon menar att tappet från 590 licenserade ryttare 2013 till endast 206 licenserade ryttare 2018 har med fystestet att göra.

– Det är jättebra att vara tränad, du har en fördel av det, men fystestet säger ingenting om ridning, säger Emilia Leo och fortsätter:
– Jag har själv svårt med löpning, men jag kan rida fyra montélopp om dagen. Det är inte alls samma flås när man rider lopp, som när man springer.

En del i det fystest som från och med 2018 krävs av samtliga ryttare är att man ska springa 3 000 meter, på en maxtid av 15 minuter.

– De flesta tycker löpningen är svår och jobbig, och det blir en irritation om varför man ska löpa, för att rida lopp. Du behöver inte kunna springa för att åka skidor, och varför klara av en annan sport för att få rida. Jag tycker inte det ska vara ett krav att man ska vara vältränad i löpning för att rida lopp. Det är som att de kräver en elitträning, och att man ska vara så pass tränad för att få rida lopp, men fystestet säger ingenting om ridning.

”Måste ha en dialog”

Emilia Leo har inget emot att fystest infördes, men att tappet i antal licensierade ryttare måste få förbundet, Svensk Travsport, att tänka om.

– Jag satt med i svensk montés styrelse när det här togs fram och jag var varken för eller emot då, jag sa att man skulle ge det en chans. Men, det har fallit bort så många licenser de senaste åren och då tycker jag inte att det är värt det. Några rider tio lopp per år, och då tycker dom inte det är värt att träna löpning för att klara fystestet, och då försvinner väldigt många och då försvinner också bredden. Det är inte värt det om det försvinner så många, och då tycker jag man får göra något annat.

Men har det inte med säkerheten att göra, att de som rider lopp ska klara av det?

– Jo, det handlar om säkerheten för oss som rider och om spelsäkerheten, man ska orka rida lopp, men det har ingenting med det att göra och det ger inte det man vill ha ut av det. Vi har pratat om det här när jag satt i styrelsen att det bästa hade varit att göra fystestet på hästar, men det blir för svårt. Det finns ju flera Monté Python-simulatorer i dag, varför utför man inte testet på en sådan. Vi måste ha en dialog om vad som är bäst för montésporten, vi kan inte tappa fler ryttare, säger Emilia Leo och avslutar:
– Sedan rids det inte så jättemånga montélopp i Sverige per år, så domarna borde kunna se om det är någon ryttare som inte orkar och klarar av att rida ett lopp.

”Öka säkerheten”

Stina Swartling är ansvarig för montésporten på Svensk Travsport, och hon håller inte alls med om den tuffa kritik som varit mot fystestet den senaste tiden. Faktum är att förslaget från början var ett dubbelt så tufft fystest som det i dag är.

– Det ska vara inslag av både kondition och styrka vilket detta test har. Syftet med fystestet är i första hand att öka säkerheten, men även till stor del att man som montéryttare behöver vara vältränad och detta ger en extra skjuts för att komma igång med sin träning, säger Stina Swartling till Travronden.

Trav365 har sökt Stina Swartling

Följ ämnen i artikeln