Proffstränaren i oviss grannfejd: ”Irriterad”

Hanna Olofsson i juridisk tvist • Advokaten: ”Det får inte gå till så”

Uppdaterad 2023-05-02 | Publicerad 2023-05-01

Travtränaren Hanna Olofsson, 38, har hamnat i en rättslig tvist med en granne.

Anledningen: hennes hästar påstås vara för nära tomtgränsen.

– En jävla soppa. Klart jag är orolig då det hotar min verksamhet, säger hon till Trav365.

Proffstränaren Hanna Olofsson bedriver sin verksamhet i Råbäcken, strax utanför Boden.

Hennes granne, som uppger att han är allergisk, uppskattar inte att Hannas travhästar går i hagen så nära hans hem vid tomtgränsen.

Under flera år har ärendet pågått och flera förelägganden har överklagats av Hanna, vilket inneburit att de inte vunnit laga kraft.

Nu finns ett tredje föreläggande hos Miljö- och byggnämnden i Bodens kommun, något som facktidningen Travronden rapporterat om.

Advokaten om infekterade striden

Bodens kommun beslutade i slutet av förra året nya åtgärder:

Hästhållning får inte ske inom ett skyddsområde som sträcker sig 25 meter söder och 12 meter väster om grannfastigheten.

Befintlig gödsel ska avlägsnas och gödselupplag får inte förekomma inom skyddsområdet.

Advokat Tomas Fjordevik företräder Hanna Olofsson och är specialist inom miljörätt.

– Det handlar i grund och botten om huruvida de beslutade försiktighetsmåtten (att hästhållning inte får ske inom ett visst avstånd från grannfastigheten) är skäliga och om det finns andra, mindre ingripande åtgärder som kan vidtas, exempelvis barriärer med vegetation för att på så sätt minska volymen hästallergener som sprids in på grannfastigheten, säger det juridiska ombudet till Trav365.

”Skulle ha fått delgivningskvittot”

Men själva grundfrågan gällande hästarnas närvaro vid gränsområdet är för tillfället sekundär och pausad. Kommunen anser att Hanna Olofsson inkom för sent med sin överklagan av föreläggandet.

Något advokaten är starkt kritisk emot då kommunen ansåg att ett telefonsamtal till Hanna gällde som bekräftelse för att hon tagit emot beslutet.

– Vi menar att det inte får gå till så, utan att vi som ombud skulle ha fått delgivningskvittot eller i vart fall blivit informerade av kommunen om att beslutet hade lämnats till Hanna, fortsätter Fjordevik.

Vad händer härnäst och vad tror du om utgången?

– Vi avvaktar nu beslut från mark- och miljödomstolen huruvida överklagandet kommit in i tid eller ej. Vår bedömning är att det har kommit in i tid, bland annat mot bakgrund av att vi som ombud ej fick del av beslutet.

Hur lång tid kan det tänkas ta innan ärendet tas upp och beslut fattas?

– Det beror helt på hur mycket domstolen har att göra men jag skulle tro att det tar mellan 3–6 månader.

Hanna Olofssons granne vill ha hästfritt innanför det röda området.

Hanna Olofsson: ”Det är jättekonstigt”

38-åriga proffstränaren Hanna Olofsson har inlett året strålande med en markant höjning på stallets segerprocent.

Men parallellt med framgångarna pågår den juridiska kampen, något som påverkat henne mycket.

– Det är en jävla soppa. Klart jag är orolig då det hotar min verksamhet. Kommunen menar att jag skickade in min delgivning efter ett muntligt samtal, något jag hade fått men inte läst. Mitt ombud hade inte fått det, en person jag anlitat för att slippa hålla på med det här. Det är jättekonstigt, säger Hanna och fortsätter:

– När jag var på kommunens Miljö- och byggnämnd så undrade en av tjänstemännen varför jag inte bara flyttar på hagarna. Men rent ekonomiskt och praktiskt är det inte så lätt. Jag kanske då måste säga upp en medarbetare och dennes levebröd. Det är trots allt en jordbruksfastighet i en hästkommun.

Kan du ha någon förståelse för din granne och dennes kamp för att få bort dina hagar?

– Jag förstår om du är allergisk, vilket vi inte kan veta helt säkert, och inte vill bo nära hästar, det kan jag absolut ha respekt för. Min gård ligger närmast honom. Jag har pratat med honom, vi har också haft möte på kommunen. Vi är inte osams, jag är svår att vara osams med, vi pratade bara lugnt och fint. Jag sa att det är inte bara att flytta, att jag inte behöver använda den hagen så mycket om jag inte måste. Men så länge det finns ett behov, då gör jag det.

Hanna Olofsson har alltid haft stort förtroende för Bodens kommun.

Men i det här enskilda fallet känner hon sig inte förstådd.

– Har alltid haft ett bra samarbete med kommunen, alltid känt mig bra bemött. Men en av tjänstemännen har i det här fallet bara fnyst och frågat mig varför jag inte bara gör som de vill. Jag har inte känt att det finns någon förståelse alls.

Hanna Olofsson

”Kanske inte ska bo på landsbygden”

Ärendet är pågående. Hanna anser hon har gjort sitt yttersta för att att kompromissa och hitta en lösning med sin granne.

Men nu kan hon bara vänta på det juridiska utfallet.

– Jag frågade till och med om han kunde tänka sig att sälja sin gård till mig. Den ligger verkligen inklämd. Men han ville inte det och det respekterar jag. Men om det inte går att hitta en lösning och man är allergisk mot djur, då kanske man inte ska bo på landsbygden, förklarar travtränaren och avslutar:

– Om de kommer fram till att jag gjort fel med min delgivning, då kommer deras beslut att vinna laga kraft, det vore väldigt tråkigt för min del. Dessutom kostar det mig massa pengar. För min granne kostar det inget, det tar staten och skattebetalarna hand om. Jag vill egentligen inte ha någon fejd. Det är verkligen jättejobbigt.

Trav 365 söker Hanna Olofssons granne för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln