Grinden trasig – då dog hästen
Publicerad 2015-06-17
Nu riktar tränaren skarp kritik mot banan: ”Man blir förbannad” Romme: ”En olyckshändelse”
Stallgrindens elmotor gick sönder. Då sprang den skenande hästen Delvinator in i grinden och tvingades avlivas.
Nu riktar hästens tränare, Mats Rånlund, skarp kritik mot Romme-travets säkerhet.
– Man pratar om djurskydd, och sedan blir det sådana här dödsfällor på banan, säger han till Trav365.
– Det var en olyckshändelse, säger Kaj Närhinen, sportchef på Romme-travet.
Den treårige travhästen Delvinators liv gick inte att rädda efter den hemska olyckan under tisdagskvällens E3-uttagningar på Rommetravet.
Hästens tränare Mats Rånlund var av förklarliga skäl mycket nedstämd och ledsen när Trav365 nådde honom under onsdagen.
Rånlund var dock också kritisk – mot travbanan Romme.
För Trav365 utvecklar han varför – samtidigt som Rommes sportchef Kaj Närhinen svarar på kritiken.
”Jag förstår inte det…”
– Man blir förbannad så klart, hur kan man öppna grinden och släppa ut andra hästar när det är en lös häst på banan? Jag förstår inte det. Den grinden är till för att hindra skenande hästar att ta sig ut på stallbacken, och nu spetsades hästen på gaveln av grinden, säger Mats Rånlund till Trav365 och fortsätter:
– Känslorna skenar i väg, man är bitter och chockad, men det här tycker jag är helt sjukt. Man pratar om djurskydd, och sedan blir det sådana här dödsfällor på banan.
”Grinden gick sönder”
Kaj Närhinen, sportchef på Rommetravet, svarar på Rånlunds kritik.
– Det var ju så att hästen skenade två varv, redan första varvet så försökte den komma igenom grinden och när den sprang mot grinden så gick elmotorn som stänger grinden sönder, grinden blev efter det seg att stänga. Den gick fortfarande att öppna, och ekipagekontrollanten hade inte en aning om att den var seg att dra ihop, säger Kaj till Trav365 och fortsätter.
– När den skenande hästen var på upploppet, alltså andra sidan av banan där grinden är, så öppnade ekipagekontrollanten grinden för att släppa ut andra ekipage, men när grinden sedan skulle stängas så var den seg att stänga i och med att elmotorn till den hade gått sönder och därför blev grinden ståendes 20 centimeter öppen.
”Det var en olyckshändelse”
Hade ni kunnat göra något annorlunda?
– Det här var en olyckshändelse. Naturligtvis hade det varit bättre om grinden var stängd, men nu blev det tyvärr som det blev och det var inget ekipagekontrollanten visste. När ekipagekontrollanten skulle stänga grinden igen så var den seg att få igen efter att hästen sprungit in i den på första varvet och ekipagekontrollanden hann inte sätta fast grinden manuellt innan den skenande hästen kom. Jag förstår Mats Rånlund, men det var en olyckshändelse. Vi har följt exakt vad som står i dokumentet för hur saker och ting ska hanteras.
Hur mår du efter det inträffade?
– Naturligtvis är det aldrig trevligt när en häst dör, det är väldigt, väldigt tragiskt och man lider med ägaren och tränaren som älskar sina djur. Samtidigt hade det kunnat gå ännu värre än vad det gjorde, både kusken Thomas Uhrberg klarade sig bra och den skenande hästen sprang inte på något annat ekipage eller människa på stallbacken.
Vad händer nu?
– Vi har nu på onsdagsmorgonen gjort en haverirapport till Svensk Travsport och vi går givetvis igenom allting, allt för att undvika att olyckor ska hända igen, säger Kaj Närhinen.