Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Förbundet: ”Kan ta ett grepp om detta”

Publicerad 2014-03-04

Travtränare som får betalt för att berätta om sina chanser.

Det är den stora snackisen inom travet just nu.

Här ger Svensk Travsports tf generalsekreterare Johan Lindberg sin syn på saken.

– Det här har varit uppe en tid för diskussion och jag är inte främmande för att sporten inom en snar framtid tar ett tydligare grepp om detta, säger han.

Debatten om betalsajter inom travet har varit ett hett ämne inom Trav-Sverige den senaste tiden.

I fredags avslöjade Spelarservice, en tjänst som levererar tips och intervjuer från tränare, att de hade värvat tränaren Timo Nurmos.

Spelarservice köper intervjuer från tränare och de som är betalande kunder kan ta del av informationen.

”Framför allt gratis information”

En som inte gillar idén med att tränarna får betalt för att berätta om sina chanser är Jägersro-proffset Lutfi Kolgjini. Han tyckte till i fredagens V65 Direkt i TV4 Sport och berättade att han skulle se till att ge spelarna bra information genom att lägga ut klipp när hans hästar går jobb.

– I fredags lade jag in ett klipp på Rajah Mirchis senaste jobb på min hemsida. Igår kväll var klippet visat nästan 2 000 gånger. Folk tycker det är kul med information. Framför allt gratis information..., skrev han i sin krönika i lördags.

Vad ska spelarna tänka?

Även experten Micke Nybrink tar upp betalsajterna och tränarna som får/tar betalt i sin krönika.

–  Problemet är inte sajterna, de driver företag, är jätteduktiga, seriösa och smarta. Grejen är i stället trovärdigheten. Vad ska spelarna tänka? Får man veta mer om man mutar till sig info? ”Öh, här har du tio lax, berätta på riktigt nu.” Känns det okej att en redan framgångsrik (fartblind?) travtränare skor sig ytter­ligare på spelarnas bekostnad? skriver han.

”Ingen okomplicerad fråga”

För Trav365 berättar Johan Lindberg, tillförordnad generalsekreterare för Svensk Travsport, vad förbundet anser om att tränare får betalt för att berätta om chanserna.

– Det är ingen okomplicerad fråga. Vi har inget i våra regler eller bestämmelser i nuläget som reglerar hur man får, eller ska, lämna tips och information från stallet. Det finns heller inget skrivet om tips och information i vår värdegrund. Däremot har det här varit uppe en tid för diskussion och jag är inte främmande för att sporten inom en snar framtid tar ett tydligare grepp om detta. För sportens bästa, säger han.

Vad betyder det för travet? Är det bra eller dåligt?

– I grunden hoppas jag att alla förstår att ju mer man är tillgänglig desto bättre är det för sporten. Och sporten kommer alltid att vara viktigare än enskilda intressen. Sen ska man komma ihåg att vi ännu bara sett ett fåtal exempel på tränare/kuskar som bojkottar vissa medier och sedan bara uttalar sig där man får betalt.

”Ska vara öppna för allmänheten”

Förra veckan lanserades även en ny sajt inom travet; Spelvärde.se. De har värvat Bergsåkerstränaren Robert Bergh till sitt ”stall”. Då snackades det om att det var tidningen Travronden som startade en betalsajt, men det är Travrondens systerbolag som ligger bakom satsningen.

Hur ser ni på det?

– För det första så vill jag förtydliga att det inte är Travronden som ska starta en betalsajt. TR Media som bolaget heter håller på att bygga upp en portfölj av verksamheter där Spelvärde.se är en av dem. Travronden har sin lojala målgrupp och tidningen trycks på söndagar och onsdagar och kommer därmed ut ganska långt före de aktuella tävlingarna. Vad jag blivit informerad om så satsar nu Spelvärde.se på några av landets bästa tipsters som närmare spelstopp kommer att analysera tävlingarna och lägga upp dessa för de som väljer att köpa detta. Detta blir en konkurrent till Spelarservice och Travtjänsten. Några aktiva har också kontrakterats för att ställa upp på podcasts inför vissa tävlingar. Men dessa ska vara öppna för allmänheten och inte ligga bakom någon extra betalning. Den ersättningen till aktiva som ställer upp på detta är inte konstigare än att vissa aktiva skriver krönikor i olika tidningar eller att vissa finns med i olika tv- eller webprogram.

Hur ser Svensk Travsports roll ut när det gäller Travronden?

– Svensk Travsport äger Travronden. Historiskt har den haft redaktionell frihet och det tror jag att man ska akta sig för att styra för mycket. Det är viktigt att vi kritiskt granskas, både av Travronden som av andra. Däremot så bör Svensk Travsport naturligtvis ha en bra dialog med Travronden. Rätt managerad så kan Travronden vara ett fantastiskt verktyg för att sprida information och öka kunskapen internt inom travsporten och att externt öka intresset för vår sport, säger han.