Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Förbundet: ”Måste rannsaka oss...”

Publicerad 2017-09-14

Tagna på sängen av protesten: ”Kom snabbt och oväntat” Så agerar de

Tränarna vägrade starta sina hästar inför V86 i en protestaktion.

Nu kommer förbundet se över sina rutiner för en bättre dialog.

– Våra tränare upplever att kommunikationen inte varit tillräckligt bra och då måste vi rannsaka oss själva, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Hästarna var uppvärmda och klara och spelkupongerna var inlämnade. Då valde tränarna på Jägersro att gå ut i strejk innan den första avdelningen.

Anledningen var förändringen av tävlingsschemat 2018, och processen runt de besluten.

– Vi är oroliga för vår sport. Många beslut tas utan att vi över huvud taget får ge vår syn på saken. Förra veckan fick vi se ännu en gång exempel på ett sådant beslut. Vi är rädda om vår sport och vi måste sätta ner foten. Innan nästa övergripande beslut fattas vill vi tränare få ta del av och vara förankrade. Nu har de kört över oss. Förra veckans beslut var ju verkligen provocerande, sa tränaren Joakim Lövgren under onsdagskvällen.

”Kom snabbt och oväntat”

Beslutet om protesten tog trav-Sverige med storm och även förbundet Svensk Travsport (ST).

– Jag fick reda på det 30 sekunder innan jag var i tv-sändningen då jag blev uppringd av Kanal75. Hur ska man uttrycka det? Det kom både snabbt och oväntat, säger Petter Johansson, sportchef på ST.

Joakim Lövgren agerade talesman och menade på att tränarna blir överkörda gång på gång, och att många beslut tas över deras huvuden. Vad är din kommentar till det?

– Först och främst är det tråkigt att de upplever det så. De får gärna specificera vilka frågor det är som de både vill vara med och tycka till om och vilka av de frågorna som tagits över deras huvuden. TR är bland annat med i referensgrupp bana/bas, licenskommittén, reglementskommittén och vi hade även en tät dialog i samband med införandet av det nya anmälningssystemet så de är i högsta grad delaktiga i flera viktiga ärenden. Vi behöver sätta oss ner, så att vi kan förbättra och bredda dialogen samt att förbättra den politiska processen.

Hur mycket har travtränarna och Travtränarnas Riksförbund (TR) fått vara involverade i planeringen av tävlingsschemat för 2018?

– Det har varit en process, delvis i hur många tävlingsdagar vi ska ha, hur mycket pengar som ska delas ut. Där har vi haft en referensgrupp där TR:s representant Jan Hallberg varit med. Vi hade även ett förtroenderåd i Malmö i samband med Derbyhelgen där ägarna till Svensk Travsport var på plats, travsällskapen, basföreningar, inklusive TR. Vi har även haft ett videomöte där samma representanter var med.

”Det var inga hårda ord”

Märkte ni på Förtroenderådet att missnöje fanns från TR:s sida, och att en aktion likt den i går, var nära förestående?

– Nej, absolut inte. Det som sades på förtroenderådet, och den uppfattningen som fanns från de förtroendevalda, var bland annat att V86 Xpress skulle behållas i nuvarande form alternativt i någon form av förändring av tävlingsstrukturen men att V86 Xpress skulle fortsätta. Travtränarnas Riksförbund konstaterades att V86 Xpress inte var populärt bland sina medlemmar men inte mer än så. Det var inga hårda ord, säger Johansson och fortsätter:

– Det fanns fyra alternativ (tre nya samt nuvarande) men efter inspelen från förtroenderådet och den bearbetning vi gjorde så var ett alternativ mer intressant, och hade mindre påverkan på trav-Sverige än de andra. Vilket var det alternativ som styrelsen beslutade att de skall presentera för ATG:s styrelse som tar det formella beslutet den 19-20 september.

”Otroligt svårt”

Är ni oroliga för fler liknande aktioner på andra banor, som också på ett eller annat sätt blir drabbade av förändringarna av tävlingsschemat 2018?

– Nja. Vi lever i ett fritt land och det är upp till respektive människa att ta de besluten. Min förhoppning är att vi har en bra politisk process med en väl fungerande demokrati.

Du sa i går i TV12 att ni givetvis måste lyssna på vad de aktiva har att säga. Vad innebär det rent konkret?

– Vi har en löpande dialog med TR där vi pratar med de förtroendevalda de har utsett, ordförande, generalsekreterare och styrelse. Det är svårt för oss att prata med drygt 400 proffstränare, utan vi får prata med deras representanter. Vilka också var med på förtroenderådet.

Har er dialog med de aktiva varit för dålig, enligt er?

– Man kan kort säga att kommunikation och information är otroligt svårt. Men våra tränare upplever att kommunikationen inte varit tillräckligt bra och då måste vi rannsaka oss själva och säkerställa att den informationen vi kommunicerar och delger till de förtroendevalda också går vidare till travtränarna.

Travsporten förlorare

Hur tar ni detta vidare, är det redan nu inbokat något möte för er på förbundet, eller möte inbokade mellan er och de aktiva?

– Inget är inbokat. Först och främst så får vi se över vad som har hänt och vart det har felat och sedan får vi ta en dialog med TR. Men inget möte är inbokat ännu men det kommer att ske inom närtid.

Från er sida, ser ni att någonting positivt kan komma ur den här aktionen?

– Ja, det hoppas man väl. Men just nu känns det som den stora förloraren är travsporten som vi alla älskar och bryr oss om. Skall man se framåt så måste vi täppa till informationsluckor och få en ännu bättre dialog – och då gäller det hela travsporten, allt från travsällskap och ägare till tränare och övriga intressenter.