Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

SVANSTEDTS LIV

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2011-09-01

Följ med en dag i travtränarens liv – Sportbladet tog rygg på Sveriges bästa tränare

BJERTORP, KVÄNUM, MÖLNDAL. Han dominerar svensk travsport, tävlar nästan varje dag och tränar ­samtidigt 200 hästar.

Många undrar hur Åke Svanstedt, 52, får allt att fungera i sitt hektiska liv. Hur orkar han?

Sportbladet tog rygg på Sveriges främsta travtränare och följde honom från tidig morgon till midnatt.

Varsågoda, här är en dag i Åke Svanstedts liv.

07.00. Stallronden:

Det är torsdag morgon och klockan har precis slagit sju. Sakta men säkert börjar verksamheten på Bjertorp att dras igång. På Åke Svanstedts stora träningsanläggning i Kvänum bor och tränas 200 hästar. Här finns 25 anställda och hästskötarna börjar arbeta i stallet mellan klockan 06.00 till 06.30 varje morgon. Hästar leds ut i de väldiga hagarna och boxarna rengörs. Förstemannen Glenn H Persson anländer till det stall som är beläget närmast Åke Svanstedts boningshus. Det är här som stallronden börjar varje morgon tillsammans med chefen själv. Några minuter över sju kliver Åke in genom stalldörren. Kvällen innan har han varit på Solvalla och tävlat. Just resorna till och från Stockholm är ganska dryga tycker han.

– Fast i går var det ingen större fara. Jag körde inte i de sista loppen och kunde komma iväg lite tidigare. Klockan var kvart i ett när jag var hemma, säger han.

– Fast det går inte bara att gå och lägga sig och somna direkt när man kommer hem. Ofta blir det att man fikar lite, läser propositioner och kollar vilka hästar som ska anmälas nästa dag. Jag somnade strax efter halv två i natt.

När klev du upp i morse?

– Klockan ringde halv sju. Då åt jag lite frukost och nu är det dags att börja jobba. Det är samma rutiner varje dag och kroppen är inställd på det här. Jag är ganska pigg på morgnarna och brukar alltid vakna innan väckarklockan ringer.

Har koll på alla hästar

Stallronden med Glenn H Persson börjar. Tillsammans går de runt och pratar med samtliga hästskötare i alla stallbyggnader. Personalen informerar Åke om det är något speciellt som har hänt med någon häst.

Samtidigt dras riktlinjerna upp för dagens träningsschema. Varje skötare har en egen stallänga och en tavla där det står noterat vilka dagar som hästarna tränas på. De går snabbjobb två gånger i veckan och vilka dagar det är, beror på om de ska starta eller ej.

– Samtidigt bestämmer vi hur många intervaller hästarna ska gå. De som är i full tävlingskondition går normalt sex intervaller. Är de under uppbyggnad så blir det färre och de som nyligen har startat kanske bara går två. Vissa som gick sex intervaller i måndags kanske bara går fyra i dag. Det är lite olika, säger Åke och fyller i schemat på whiteboardtavlan.

 07.43. Anmälan av hästar:

Det har blivit dags att anmäla hästar till nya tävlingar. Det är något som görs i princip varje dag. Nu är det till tävlingsdagen på Solvalla kommande onsdag. Bland annat ska stjärnhästen Wishing Stone anmälas till start. Många tränare använder sig av internet men Åke ringer alltid och anmäler eftersom han tycker att det är smidigast.

07.50. Träningen börjar med uppvärmning:

Efter att ha bytt om i omklädningsrummet drar träningen igång. Åke hoppar upp bakom Mad Image som är den häst han valt att köra i det första heatet. Varje träningspass inleds med att hästarna värms upp i en halvtimme på en skogsslinga. Där får de jogga lite försiktigt samtidigt som Åke passerar och inspekterar dem en efter en.

– Jag åker alltid ut sist och passerar dem sedan under uppvärmningen. På så vis ser jag alla stallets hästar på nära håll minst två gånger i veckan. Sedan byter vi även positioner när vi kör intervaller i sandbanan så jag har bra koll på alla hästar.

08.25 Intervallträning i sandbanan:

Det är en mäktig syn när 23 hästar kommer skrittandes på rad ut ur skogsbrynet. Sedan börjar intervallträningen i sandbanan och alla hästar körs samtidigt. De flesta hästarna går fyra intervaller den här turen och när de är klara skrittar de tillbaka mot stallarna igen.

09.00 Fikapaus:

Första träningspasset är avklarat och det är dags för fikapaus. Det sker rutinmässigt varje dag i cafeterian som finns i kontorsbyggnaden, belägen precis vid träningsbanan. Med på fikat är delar ur personalen, sönerna Anders och Rickard, samt några hästägare som är på besök.

– Jag ska bara iväg och hämta junior först, säger Åke och skyndar iväg för att hämta sonen Erik.

Covington Ås känns bra

Tillsammans med sambon Sarah Swahn blev de i mars föräldrar till sonen Erik, nu fem månader. Eftersom Sarah ska ut på en ridtur med sin passhäst Rune U.S. får Åke passa Erik under tiden.

– Erik är fascinerad av hästarna. Han blir glad och börjar alltid prata och är på glatt humör när man går genom stallet. Är han grinig innan så glömmer han bort det så fort han får se hästarna.

– Det är likadant när det är något på tv. Han brukar inte bry sig alls men så fort det blir trav och kommer hästar på tv så reagerar han och vill kolla, säger Åke och skrattar.

09.45. Andra träningsturen:

Efter fikat är det dags för träningspass nummer två. Rutinerna är samma som i första heatet. Drygt 20 hästar åker iväg för uppvärmning i skogen och sedan intervaller i sandbanan. Den här gången kör Åke Covington Ås och ger tummen upp när han kommer tillbaka.

– Hästen känns jättebra och var inte trött efter sex intervaller.

10.50. Färdigkört för Åke:

Åke berättar att han har kört färdigt för i dag. Det körs förvisso ytterligare ett träningspass men de hästar som ska gå i sista heatet ska bara gå två intervaller. Det normala är att han är färdig klockan halv ett men nu passar han i stället på att guida Sportbladet på en rundvandring på Bjertorp.

– Vill ni se Wishing Stone? Har ni sett hur liten hästen är? Kom ska jag visa er.

Torvalds arvtagare

Vi slår följe med Åke in i stallet där nye stjärnhästen Wishing Stone står i sin box.

– Han är inte stor men växer som sjutton när han kommer för vagn. Då får man ett helt annat intryck av honom. Han klarade också sandträningen bra direkt när han kom. Ofta har hästar som är små till växten lite problem med att springa i sandbanan i början. Men han klarade det helt perfekt direkt.

Är det här arvtagaren till Torvald Palema?

– Ja, jag tror faktiskt det. Hästen var fräsch och fin när han kom och har känts precis lika bra i starterna efter Sprintermästaren som han gjorde då. Med ytterligare träning tror jag att det här kommer att bli riktigt bra.

11.30. Fixa och planera i hemmet:

Efter en pratstund med Sportbladet åker Åke hem en sväng för att fixa lite saker. Han hoppar in i bilen och kör iväg till boningshuset som ligger på andra sidan vägen.

– Vi ses vid veterinärkliniken kvart över tolv så åker vi och äter.

12.30. Lunch:

Svanstedt kommer en kvart efter uttalad tid till veterinärkliniken på Bjertorp. Det är dags för lunch och varje torsdag äter han på hotell Lumber & Karle i Kvänum. Med på lunchen är Sarah och Erik, Rickard samt veterinären Hans Näslund och hans assistent.

Åke väljer rödspätta med remouladsås och potatis ur lunchbuffén. Till efterrätt blir det äppelkaka med vaniljsås och kaffe.

– De har bra mat på hotellet. Hasse (Näslund) är alltid här på torsdagar och då brukar vi äta tillsammans. Annars äter vi för det mesta lunch hemma.

13.30. Vila och förberedelser i hemmet:

Lunchen är slut och de närmaste två timmarna är det vila i hemmet och förberedelser inför kvällens tävlingar på Åby som gäller. Väskan med grejer inför tävlingsdagen ska packas, programmet ska gås igenom och några samtal ska ringas. Dessutom passar Åke alltid på att vila en timme på eftermiddagarna.

– Jag har en liten stund på eftermiddagarna när jag vilar en timme. Kroppen har blivit inställd på det och får jag bara sova lite då så går det bra. Då är jag pigg resten av kvällen.

– Men på onsdagarna är det tufft om jag ska åka till Solvalla. Då måste vi åka hemifrån redan klockan ett för att hinna i tid. Ibland har jag folk med i bilen som kör och då kan jag sova en stund i baksätet. Däremot hem så kör jag alltid själv ifrån tävlingarna. Då är jag pigg men det är värre på eftermiddagarna.

En vecka – 340 mil i bil

Den här aktuella veckan är extremt intensiv. Det började med tävlingar i Mantorp på måndagskvällen. Sedan fortsatte det med derbykval på Jägersro på tisdagen. Därefter Solvalla onsdag, Åby på torsdag och sedan Bergsåker fredag och lördag.

Hur orkar du?

– Själva jobbet i sig är inga problem. Men just bilåkningen är jobbig, speciellt den här veckan då det blir bil till alla tävlingar. Totalt blir det 340 mil i bilen bara den här veckan. Men får jag bara vila en timme på eftermiddagarna så går det bra. Jag har ju kört det här upplägget under flera år och är van. Det fungerar bra.

15.30. Fika med mamma och pappa:

Det har blivit dags för avresa till kvällens tävlingar på Åby. Men först blir det en snabbfika hos mamma Gunvor och pappa Rune som bor på andra sidan vägen.

– Jag brukar fika här innan om pappa ska följa med till Åby, säger Åke samtidigt som Gunvor serverar kaffe och sockerkaka med grädde och sylt.

15.45. Avfärd till Åby:

Bilen lämnar Bjertorp för avfärd mot Mölndal och Åby. Åke rattar bilen själv och förutom Sportbladet finns även pappa Rune, 82, med i bilen. Rune är för övrigt med och kör hästar varje dag i träningen och är pigg och glad. Under bilresan ringer Svanstedts telefon sju, åtta gånger. Men i övrigt är det ganska lugnt. Åke fokuserar på kvällens tävlingar och ringer några samtal till skötarna för att instruera om detaljer kring värmningar och provstarter bakom startbilen. Man kan undra hur all logistik fungerar med transport av så här många hästar.

– I 25 års tid har min transportör, ”Mölla”, skött allt med transporter till och från tävlingarna. Det har fungerat till punkt och pricka och jag har aldrig behövt bry mig. Vid långresor så bokar han även hotellrum till personalen och fixar med övernattningar.

17.00. Framme på Åby:

Åke kör in bilen på stalldelen på den nya anläggningen. Han går in i kuskarnas omklädningsrum för att svida om till kördressen. Sedan blåser han i det obligatoriska alkotestet och anmäler därefter vilka hästar som ska tävla barfota vid inskrivningen. Därefter går han bort till stallet där personalen och hästarna väntar.

”Nu är det fullt ös”

På plats är även Sveriges Television som ska göra ett reportage till Sportspegeln om Svanstedt. Samtidigt som han filmas fyller han i programmet och anger när och hur kvällens hästar ska värmas upp. Totalt är det 20 hästar med på Åby i kväll, 18 till start samt två i kvalloppet.

– Skötarna kör alltid första värmningen själva. Sedan värmer jag oftast andra heatet.

17.40. Kvallopp:

Åke kör hästen Allaballakaitoz som sköter sig och leder från start till mål. Efter kvalloppet ökas intensiteten. Hästarna selas på och värms en efter en. Det börjar dra ihop sig till första start och innan dess hinner han även att ge Sportspegeln den utlovade intervjun.

18.20. Tävlingarna börjar:

Nu drar tävlingarna igång. Åke kör i åtta av kvällens elva lopp.

– Nu är det fullt ös. Mellan loppen måste jag även värma kommande hästar så nu finns det ingen tid över. Vill man äta eller fika så måste man göra det innan.

27,8 miljoner hittills i år

Kvällen avlöper rutinmässigt och smidigt. Alla i Svanstedts personal är rutinerade och kan sin uppgift. Och det går bra också. När kvällen är över har det blivit hela sex segrar. Av 18 startande hästar så var det bara en som galopperade. Den stora dominansen i trav-Sverige fortsätter.

– Det har varit en bra kväll. Extra glädjande var att nästan alla hästar tjänade pengar. Det var supertorsdag med bra prispengar och då brukar vi ladda lite extra.

– Många av hästarna var fina men den som stack ut mest var Sundbys Gidde. Han gjorde ett kanonlopp som var med och körde om ledningen i en stenhård öppning och ändå hade krafter kvar att spurta. Även Sacha de Varlet var fin i tredje raka.

22.00. Lämnar Åby:

Glada hästägare ringer under hemfärden och det pratas om kvällens framgångar. Stallets hästar har hittills sprungit in 27,8 miljoner kronor i år och ligger en och en halv miljon kronor före fjolårets resultat vid samma tidpunkt.

23.15. Hemma igen:

Bilen rullar in på Bjertorp efter en lång dag. Det är nu 16 timmar sedan Åke gick stallronden på morgonen.

– Nu blir det lite fika och sedan kollar jag på repriserna från Åby. Det är perfekt med kanalen Dantoto för de vevar repriserna ifrån V65-banan med jämna mellanrum hela nätterna. De visar även saxbanans lopp som i det här fallet är Örebro.

– Jag brukar varva ner med det här när jag kommer hem. Det är bra att få se hur mina hästar har gått ifrån sidan också. Jag försöker även att läsa lite propositioner innan jag släcker lampan. Strax efter tolv brukar jag somna, säger Åke Svanstedt innan han ­säger hejdå till Sportbladet och stänger dörren.

Därmed är ännu en dag över i Åke Svanstedts liv. I morgon väntar en ny med liknande upplägg och nya utmaningar.