Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Travförbundet om dopningsryktena: ”Genomför tester”

Publicerad 2013-08-26

Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport.

Rykten i trav-Sverige gör gällande att flera travtränare använder otillåtna substanser för att få hästarna att prestera bättre.

Nu berättar Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport, om deras arbete för att stoppa preparaten.

–  Det har varit en stor ryktesspridning, men ingen har hitintills velat stå för sina uppgifter eller kunnat visa på fakta, säger han.

Sedan en tid tillbaka går det rykten i trav-Sverige att ett antal tränare använder otillåtna preparatet ITPP på sina hästar för att få dem att orka och prestera bättre.

Tidningen Travronden rapporterar även att ryktena gör gällande att några travtränare har varnats för att ha gett sina hästar drogen.

”Varnar inte..”

Nu förklarar Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport,vad det handlar om.

– Vi varnar inte någon, det är inte så det går till vid ett positivt prov. Vi gör ett oanmält besök hos tränaren och utreder. Varningar delas inte ut, det vill jag vara tydlig med. Vi har i 1,5 års tid fått tips om en substans som heter ITPP som förbättrar syreupptagningsförmågan.

 – Vi har tagit ett antal prover hos olika tränare.  ITPP går att analysera, tidigare var Hong Kongs laboratorium det enda i världen som kunde analysera substansen men nu gör labbet i Paris motsvarande analys så vi skickar proverna dit. Det finns nya designade preparat som inte är läkemedel utan som enbart tagits fram för att fuskas med. Ännu har inget svenskt prov innehållit ITPP, säger han.

”Vi fortsätter att leta”

Svensk Travsport har sett att det förekommer uppgifter i sociala medier och bloggar där det påstås saker om svenska hästar och tränare

– Men i dagsläget finns inga bevis.  Vi fortsätter att leta och utvecklar vårt antidopningsarbete både inom landet och tillsammans med vårt stora internationella nätverk. Vi gör vad vi kan för att hålla ångan uppe och för att inte hamna efter på det här.  Vi tar också fram logistik och juridisk grund så att vi kan frysa in prover för framtida bruk, precis som de gör inom cykelsporten.

Har ni några egna teorier?

 – Det är klart vi har egna teorier, vi vet genom internationella kontakter att det förekommer näthandel med den här substansen. Men det finns inga belägg att de förekommer i Sverige.

— Ryktesspridningen oroar många. Men det är viktigt att inte sprida rykten som skapar oro för spelarna, våra aktiva, och hästägarna. Alla blir såklart oroliga. Men vi tar gärna emot tips som bygger på fakta och egna observationer, säger han.

Samtidigt vill förbundet inte förminska oron som finns bland de aktiva.

–  Vi vet att handeln över internet är global och att det därmed inte går att utesluta att preparaten nått Sverige, säger han.

Enligt Göran har hästsporten i Australien kommit långt i den här frågan och de upplever att substansen kommer från Kina.

– Australiens antidopningsarbete ligger långt fram, de hade tidigare stora problem som de nu fått bukt med. Det krävs ett bra internationellt informations- och underrättelsearbete , noggranna utredningar och skickliga labb som kan analysera nya substanser. Vi har tillgång till mycket av detta och utvecklar vår organisation för att få ut mesta möjliga effekt.