Goop trea i kusk-VM
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-09
”En intressant och spännande upplevelse”
Björn Goop behöll bronsplatsen under sista dagen av kusk-VM.
Samtidigt blev en nervös Christophe Martens världsmästare i kavaj efter en rafflande upplösning mot hemmakusken Colin de Filippi.
En lyckad avslutningsdag gjorde att Björn Goop kunde säkra tredjepriset i kusk-VM. Och det var en nöjd bronsmedaljör som summerade sitt äventyr "down under".
– Det har varit en väldigt spännande och intressant upplevelse. Med tanke på de hästar jag kört känns tredjeplatsen som maxutdelning.
Björn Goops VM började trögt och när kuskarna efter 12 av de totalt 20 loppen lämnade Australien för Nya Zeeland låg han på sjundeplats. Där fick vår allsvenske kuskledare upp ångan ordentligt och avancerade till slut upp på pallen. Fast inte bokstavligt.
– Nej, det var varken någon nationalsång eller officiell prisutdelning efter sista loppet. Det kändes lite tråkigt, speciellt för killen som vann.
Killen som vann var alltså den 34-årige belgaren Christophe Martens. Denne kopplade rejält grepp om VM genom att vinna tre av fyra lopp under andra dagen och släppte aldrig kommandot ifrån sig. Men det blev ändå en spännande upplösning. I synnerhet för Martens som fick följa sista loppet från sidan sedan hans häst strukits. Det gav obligatoriska fem poäng och därmed hade hemmakusken Colin De Filippi chansen att gå förbi. För det krävdes en placering bland de två främsta och det lyckades inte.
Annorlunda hästkultur
Förutom att prisceremonin hölls efter tävlingarna utan publik så hade Björn Goop bara goda ord att göra om arrangemanget.
– Det har skötts proffsigt rakt igenom. Vi har blivit väldigt väl omhändertagna och de som varit med tidigare säger att det är det bäst skötta kusk-VM som avgjorts. För egen del är jag många erfarenheter rikare. Jag har fått träffa intressanta människor och blivit fascinerad av miljön, speciellt på Nya Zeeland. Det känns som att alla världens klimat finns samlade i miniatyr här, säger Goop som fått prova på flera nya saker i sulkyn.
Till exempel att köra passgångare med Oceaniens egen startmetod - stillastående.
– Idag var det bara passgångarlopp och jag har börjat lära mig. Passgångare är faktiskt mycket enklare att köra än travare eftersom de aldrig galopperar. De har lite annan utrustning också. Till exempel en "ryckpinne" som jag inte tror att man använder någon annanstans i världen. Den sitter på benen och hindrar hästarna från att ta ut steget ordentligt i starten, när de börjar få upp farten rycker man bort den.
Kusk-VM avgjordes under nio dagar på fem olika banor. Belöningen för tredjeplatsen blev motsvarande 50 000 svenska kronor.
– Mooney Valley i Melbourne som har en galoppbana utanför var den mäktigaste anläggningen. Men jag gillade också Addington där vi körde idag. Det är en 1 200 metersbana som är trekantig och påminner en aning om Vincennes. De kör på lite grövre grus här och inga hästar tävlar barfota överhuvudtaget. Jag ville prova det på ett par av travarna, men tränarna bara skakade på huvudet. Överhuvudtaget är det en väldigt annorlunda hästkultur. Just därför har det varit så lärorikt också.