Lämnade lyxlivet i Dubai – för familjen och travet
Mattias Anderberg i stor intervju om • Flytten till Dubai • Rollen på trav-tv: ”Jag får inte mycket skit på stan”
Publicerad 2022-08-29
Mattias Anderberg, 47, lämnade lyxlivet i Dubai och flyttade tillbaka hem till Sverige.
Travprofilen är ett uppskattat ansikte på Kanal75 och en grovjobbare lite i det tysta.
– Jag känner mig som en stabil mittback och gillar att hålla en ganska låg profil i snacket, säger Mattias till Trav365.
Mattias Anderberg har under många år varit ett uppskattat ansikte på trav-tv, med en lång och diger karriär på bland annat Kanal75.
Travprofilen är uppvuxen i Stockholm men flyttade i ung ålder till Säter i Dalarna. Ganska tidigt blev han därmed både häst- och spelbiten.
– Jag började väl spela när jag var 13 år. Får man säga det? Det borde vara preskriberat vid det här laget. När jag gick i åttan eller nian började jag prya hos Bertil Fredlund på Rommetravet, berättar Mattias för Trav365.
Juristen sadlade om
Direkt efter lumpen 1998 bläddrade han som så många gånger förr i facktidningen Travronden och fann där en annons som skulle placera honom på en livsstig, en han än i dag fortfarande vandrar på.
– Jag sökte ett sommarjobb på Dagens Spel, som var en stor spelkoncern på den tiden, och fick det. Samma år sökte faktiskt även Anders Malmrot dit och vi jobbade tillsammans med väggtidningar och sista minuten-tips. Väldigt många som arbetade på Dagens Spel då är än i dag aktiva inom travet, det var som en plantskola.
Mattias nämner toppnamn inom travet som just Malmrot, men också Daniel Berglund, travexpert på Travronden, Petter Johansson, tidigare sportchef på ST, Mathias Gustafsson, sportchef på Gävletravet, för att nämna några.
Anderberg, som är utbildad jurist i grund och botten, valde bort ett potentiellt lukrativt jobb för att istället arbeta med det han älskar mest: travet. Efter något år på Dagens Spel ändrades arbetsrollen till att även inkludera inhopp på ombudskanalen på uppdrag åt ATG.
– Jag har inte haft någon användning för min utbildning utan det har varit hästar för hela slanten. Sedan ska man även säga att konkurrensen är stenhård i juristbranschen. Den klick som är bäst tjänar väldigt mycket pengar, medan andra kanske hamnar på någon myndighet. Själv tillhörde jag nog inte toppskiktet.
Hade du några andra talanger som ung grabb?
– (skratt) Några andra? Jag vet inte om jag har några överhuvudtaget. Faktum är att jag aldrig var speciellt bra på någonting under uppväxten, vilket exempelvis skavde på självförtroendet när jag sportade.
– Jag har dock under senare delen av mitt liv allt mer känt mig som en riktig teoretiker. Numera kan jag kanske se på det som en talang, att jag är rätt driftig.
Delade gata med Beckhamns
Efter ett antal år som reporter på Kanal75 valde de båda att, tillfälligt skulle det visa sig, gå skilda vägar 2012.
Hur gick tankarna för dig där och då?
– Jag fick inte direkt sparken men ombads att sluta med våra betalda tränarsamarbeten på min speltjänst Spelarservice. Åke Svanstedt valde att bara prata med oss och vi betalade honom för det, vilket inte var någon hemlighet. Det var där skon klämde och tråkigt, men att lämna ”Kanalen” då var inget svårt val eftersom jag tjänade sju, åtta gånger mer på arbetet med min speltjänst.
Så trots att han älskade sina arbetsuppdrag och kollegor togs beslutet att avsluta samarbetet. Istället påbörjade han och familjen livets dittills största äventyr då flyttlasset gick till Dubai i Förenade Arabemiraten.
Där hyrde man ett hus på årsbasis och bodde granne med förre fotbollsproffset Christian ”Chippen” Wilhelmsson, Victoria Beckhams föräldrar och kanske till och med en viss Maradona?
– Vi bodde på den där kända palmön och på vår gata ska han, enligt uppgift, haft hus där, men vi såg naturligtvis aldrig Maradona eller någon ur Beckham-familjen. Vi såg dock Chippen och hans fru Oksana på håll över vattnet i princip varje vecka.
Så du fick aldrig ”böja den som Beckham”?
– Nej! Så långt kom man aldrig och på tal om mina egna talanger så är man fullständigt värdelös med bollen.
”En stabil mittback”
Den 191 centimeter långe travexperten har måhända inte David Beckhams känsliga högerfot, och missar troligen öppet mål om tillfälle ges, men med den fysiken skulle han kanske inte göra bort sig som mittback?
– Jag brukar skämtsamt säga, vad gäller min tv-roll, att om Matteus Liljeborg eller Per Skoglund är artisterna, de som syns mest och levererar finesserna, så känner jag mig mer som en stabil mittback, någon som inte behöver ta ut svängarna. Jag gillar att hålla en ganska låg profil i snacket.
Under tiden i Dubai lade Mattias, ihop med sin dåvarande kollega Oscar Croon – som drog det största lasset, bland annat grunden till det som senare blev Legolas Bet.
– Vi hade väl en romantisk dröm om att kunna betala M E R tillbaka till travsporten, genom att skatta mindre. Vi fick dock avslag av myndigheterna i Dubai, men drev igenom processen på Malta och byggde grunderna till sajten i Baltikum.
– Sedan kom Rune Andersson in med de stora slantarna, men då blev jag ”utspädd till månen och tillbaka” och var ute ur bilden flera år innan den skarpa lanseringen. Produkten blev i mitt tycke ofärdig och inte något jag var imponerad av.
Efter 15 månader i den 40-gradiga värmen togs så beslutet att överge lyxlivet och flytta tillbaka till Sverige. Äldsta dottern Maja hade precis uppnått skolålder och sambon Sandra är dessutom lärare till yrket.
Hur mycket skiljer sig ditt liv nu mot då?
– Det är så klart en enorm skillnad. Även om jag arbetade mycket det året kändes det ändå till stor del som en semester. Vi hade säkert besök av släkt och vänner under 30 veckor. Det blev mycket sevärdheter och bad. Jag saknade dock travet en hel del och till slut kändes det surrealistiskt att se loppen på datorn hela tiden.
”Blir lite trist ibland”
Det tog sedan inte lång tid innan Kanal75 åter kom och knackade på dörren, och ingen var gladare över det än Mattias själv. Han hade vid det laget lämnat ”Legolas-skutan”.
– Det var väldigt tacksamt eftersom jag hade saknat den biten. Nu fick jag dessutom flera nya chanser som jag inte haft tidigare, som att referera lopp och att vara programledare. Innan uppehållet hade jag i princip bara varit reporter.
För närvarande uppskattar han att det blir upp till 13 arbetspass i månaden, en siffra han mer än gärna skulle vilja se öka i framtiden.
– Helst runt 16-17 arbetsdagar i månaden. Just nu känns det faktiskt som om man jobbar deltid, med runt 15-20 arbetstimmar i veckan, vilket blir lite trist ibland då man alltid gillat att arbeta mycket.
Konkurrensen är visserligen mördande i branschen, med mycket ungt folk på väg upp i karriären, men Anderberg är tack vare sin mångsidighet och runt 20 år i branschen ett säkert kort att kasta in.
– Jag är den som har flest olika uppdrag av alla och hoppas att både kanalen och schemaläggaren tycker att det är tacksamt att ha mig. Jag har provat och kan allt. Numera är vi dock betydligt fler som jobbar än för fem år sedan.
Roligast? Att referera lopp
Vad är egentligen roligast med yrket?
– Jag får den frågan relativt ofta och svarar alltid att det är variationen. Skulle man göra samma sak hela tiden så tröttnar man. Ska jag ändå peka på en speciell roll där jag trivs som allra bäst numera så är det att referera loppen. Och då gärna ihop med en kunnig expert en V75-omgång. Då känns det som att gå på trav ihop med en god vän.
Och hur är det att ränna runt på stallbacken en kall januarikväll i Norrland?
– Det kan också ha sin charm! Så fort jag gör det i något sammanhang, vilket fortfarande blir någon gång i månaden, så påminns man om hur roligt det är med den personliga kontakten med våra aktiva.
– Det är så kul att följa utvecklingen bland de yngre. Ta Daniel Wäjersten som exempel. För några år sedan var han ”bara” en lärling hos Svante Båth, nu är han en av de ledande tränarna i Sverige. Det känns kul att få se den utvecklingen på nära håll.
Hur ser framtiden ut för Mattias Anderberg?
– Det vet jag inte men jag trivs väldigt bra med mitt yrke. När jag kom tillbaka till Sverige 2014 visste jag inte hur långlivad jag skulle bli på Kanal75, men nu har det blivit åtta år och man kan hoppas på fortsatt, och rentav större, förtroende framöver.
”Jag har en tacksam roll”
Blir du ofta igenkänd på gatan?
– Det borde man väl kanske bli när det är så många som är travintresserade. Någon gång per år kommer det fram någon till mig. Det kan vara en hotellreceptionist, en servitör eller vem som helst. Sånt är kul och barnen hajar till när någon känner igen mig, även om de ibland tycker att det är pinsamt. Jag har dock en tacksam roll, en neutral sådan, och får inte mycket skit på stan.
Den mångsysslande 47-åringen har dock många järn i elden och pysslar även en del med fastigheter på fritiden. Dessutom är han ju även pappa till döttrarna Maja, 13, och Sigrid, 11. Han må med sina två vänsterfötter inte bidra med mycket på fotbollssidan men lägger trots det ner mycket av sin vardag på familjen.
Vad gör du egentligen när du inte har trav på dagordningen?
– När jag inte kör cirka 5 000 mil med bil i tjänsten tillbringar jag mycket tid med min sambo och barnen. Vi älskar att resa. Sedan blir det mycket med huset och tomten, men jag gillar också att gymma, golfa och åka slalom, avslutar Mattias.