Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Följde svenska regler – åkte fast för dopning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-01

Robert Bergh.

Robert Bergh kommer att dömas för felaktig medicinering – trots att han har följt reglementet.

Hans franska häst Titou de Touchyvon visade spår av ytterst små mängder av ett kortisonpreparat och kommer att fråntas segern på Vincennes den 30 december.

– Vi har följt de svenska gränsvärdena där karenstiden är 14 dagar. Hästen behandlades 19 dagar innan han skulle starta. Vi har gjort allt rätt men ändå blir det fel, säger Robert Bergh till Trav365.

Den 30 december i fjol vann den då tvåårige hingsten Titou de Touchyvon ett lopp på Vincennes-banan i Paris. Förstapriset var 18 000 euro men dessa pengar kommer nu att tas ifrån hästens ägare. Anledningen är att Titou de Touchyvon visade spår av mycket små mängder av kortisonpreparatet Vorenvet som hästen behandlats med tidigare. Robert Bergh och hans veterinär har helt följt det svenska reglementet. Det säger att karenstiden är 14 dagar från behandling fram till att hästen kan starta. Nu väntade man i 19 dagar och ändå blev det inte ”grönt ljus” i kontrollen.

– Titou de Touchyvon behandlades i ett ben och fick dessutom en mindre dos kortison i halsen samma dag. Detta för att vara säker på att inte få någon reaktion på benbehandlingen. Jag och min veterinär går alltid efter den svenska karenstiden. Så har vi gjort tidigare och det har aldrig varit några problem, säger Robert Bergh.

– Problemet är att i Frankrike finns det inga mallar att gå efter. Det är nolltolerans som gäller där och man kan ju fråga sig varför vi inte har gemensamma regler. Det var också väldigt, väldigt små mängder som påträffades. Det var lägre än ett nanogram, och till och med så lågt som ett picogram. Det är snudd på nästan ingenting alls.

Vad blir det för konsekvenser av det här?

– Hästens ägare blir av med prispengarna och jag får ett bötesstraff på 2000-3000 euro. Dessutom blir hästen avstängd i två månader. Det är helt sjukt att när man gör något som är rätt så blir det ändå fel. Min veterinär är också otroligt noggrann med sådana här saker. Det känns grymt orättvist, säger Robert Bergh.