Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Hotar att flytta ATG

Publicerad 2013-07-01

Spelbolaget har tröttnat på den orättvisa konkurrensen: ”Vi har tvångströja på oss”

Här är hotet som chockar trav-Sverige.
Spelbolaget ATG kan flyttas – till Malta.
Trav och galoppsporten hotar nu att lämna landet med skattemiljarderna för att starta nya onlinebolag utanför Sverige.
– Så här kan det inte fortsätta, vi måste få till en förändring, säger Hans Ljungkvist, ordförande för Svensk Travsport till Trav365.

Hans Ljungkvist.

Under måndagseftermiddagen slöts ett nytt avtal mellan staten och trav och galoppsporten.
Men avtalet blev rekordkort.
Det skrivna avtalet gäller endast fram till 31 oktober 2013 – och nu hotar svenska spelbolaget ATG med att flytta till Malta. Det är i så fall inte travloppen som ska flyttas utan spelen.
Hans Ljungkvist, ordförande för Svensk travsport och vice ordförande för ATG, berättar att ATG och Svensk Travsport ledsnat på att inte konkurrera på samma villkor som andra spelbolag.

 – Från vår sida är det några saker som är rätt så uppenbara. ATG tappade 700 miljoner i omsättning i fjol och nu är vi på väg att tappa 300-500 miljoner i år. De bolag som vi konkurrerar med betalar inget till oss, de betalar ingen skatt och de kan göra lite hur de vill när det gäller produktutveckling, återbetalningsprocent och spelprodukter, säger han.

”Vi har en mängd restriktioner”

Han menar att ATG har det mycket tuffare.
– Vi betalar 35 procent av vårt totonetto i skatt, vi underhåller 33 travbanor och tre galoppbanor. Vi tar ansvar för anläggningar på Flyinge och Strömsholm och finansierar utbildningsverksamhet. Vi har en mängd restriktioner när det gäller produktutveckling och expandera.

– Så här kan det inte fortsätta och det har vi sagt till staten. Vi måste få till en förändring som ändrar förutsättningarna för ATG så att vi kan verka på den här marknaden.

De har listat tre alternativ som kan bli aktuella:

Att de fortsätter som i dag.

Att de tillsammans med staten kan komma överens om bättre konkurrensvillkor.

Att flytta ATG utomlands, där ett alternativ kan vara Malta.

– Att flytta utomlands låter kanske dramatiskt. Men för oss är det dramatiskt. Vi har en stark koppling till hästnäringen. Hästnäringen sysselsätter 30 000 människor och de är beroende av hur det går för ATG, säger han.

Viken av alternativen tror du på?

– Vi håller på och värderar de olika alternativen man måste göra en riktig analys. Jag tror att det bästa är att behålla systemet vi har idag, men det måste ges möjligheter att försvara sig mot konkurrenter. I dag har vi tvångströja på oss, säger han.