Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

– När hon talar, då lyssnar man

Publicerad 2017-07-05

Listan med massvis med GIRLPOWER De tio ledande damerna inom svenskt trav just nu

I travsporten tävlar män och kvinnor mot varandra. Som kuskar och tränare. Och hingstar mot ston.

Tjejerna flyttar fram sina positioner hela tiden.

Sportbladet har subjektivt rankat de tio ledande damerna inom svenskt trav just nu.

Sammanställning: Casper Hedberg & Per Nicklasson

1) Margareta Wallenius-Kleberg, miljardärska

 Travsportens grand old lady. Få, om ens någon annan person, har sådant inflytande över svensk travsport som Margareta Wallenius-Kleberg. Som ägare av Menhammar stuteri har hon försett travsporten med hela 97 miljonärer där den starkast lysande stjärnan är Maharajah, en av Sveriges bästa hästar någonsin.

När Margareta Wallenius-Kleberg talar lyssnar man, och blir det ändå inte riktigt som hon tänkt sig finner hon aktivt en lösning. Hon bidrog nyligen till starten av tidningen Sulkysport och i år kördes för första gången ”Margaretas tidiga unghästserie” med en samlad prispott på nästan tio miljoner kronor. Ska någon i svensk travsport föräras med en bronsstaty är det Margareta Wallenius-Kleberg.

2) Jennifer Tillman, Elitloppskusk

 Jennifer Tillman har en elitlärlingslicens. Men det vore mer korrekt att stryka ordet lärling och bara behålla epitetet elit. För Jennifer Tillman tillhör den lilla gräddan som åker land och rike runt och kör en massa fina hästar och syns i de största sammanhangen. Tillsammans med Royal Fighter (för att bara nämna en av alla de fina hästarna i mängden) har Jennifer Tillman deltagit i en mängd storlopp och då ekipaget vann ett Elitloppsförsök (från dödspositionen!) 2015 var hon den tredje kvinnan som deltog i Elitloppet och den första att vinna ett försök.

I finalen satt Royal Fighter fast och bara ni som kan spå i kaffesump eller dylikt vet hur det skulle gått om luckan uppenbarat sig …

3) Delicious U.S., rekordsnabb

 Världsrekordhållaren mötte giganten Bold Eagle i Elitloppsförsök och blev faktiskt uppäten av fransosen och Delicious segertåg som pågått sedan 2015, och som bland annat innehöll tre världsrekord, blev abrupt avslutat. Men man kan inte säga att hon svek, för Delicious kan aldrig göra en besviken.

Hon har redan gett oss så många upplevelser och så mycket att glädjas över att Delicious för evigt har sin plats på travhimlen. Men nu låter det som om karriären är över. Det är den ju så klart inte. Hon syns snart på en travbana igen och när hon slipper Bold Eagle är vi övertygade om att hon blir en vinnare på nytt.

4) Caddie Dream, supermamma

 I det tysta är Caddie Dream en av de största profilerna inom svensk travsport – nu men framförallt kanske för framtiden. Som tävlingshäst var hon mycket bra – tjänade nästan tre miljoner kronor på 39 starter. Men det är som avelssto hon kommer att placera sig själv i historieböckerna. Hennes andra avkomma heter Caddie Lisieux, fyraårigt sto som de flesta travintresserade känner väl till, en stjärna i sin årgång. Men ändå i skuggan av sin bror.

Readly Express bör vara en av de tre bästa unghästarna vi någonsin sett i Sverige. Caddie Dream är bara i början av sin gärning i travets tjänst men har redan satt fler avtryck än de flesta – tvåbenta såväl som fyrbenta – gör under en hel livstid.

5) Sofia Adolfsson, riddrottning

 Sveriges montédrottning heter utan tvekan Sofia Adolfsson. 2015 tog hon sig för första gången in på topp tio-listan över de vinstrikaste montéryttarna då hon placerade sig på en fin femteplats. Sen tog det fart ordentligt och i fjol tog hon en säker seger i ryttarligan och landade på imponerande 30,4 i segerprocent.

Att redan nu – med ett halvår kvar till deadline – ropa ut Sofia Adolfsson som montéryttarchampion 2017 kan verka vågat. Fast nej, oddsen för att det ska inträffa håller Järvsöfaksnivå. Hon har redan i skrivande stund tagit 28 montésegrar under året och leder ligan med 17 pinnar. Segerprocenten: smått chockerande 38,9!

6) Cash Crowe, hästprinsessa

 Man kan tillbringa en del av sommaren med att fundera på hur lång Cash Crowes segersvit hade kunnat bli om hon inte galopperat i sin sjätte start och därmed fått sin svit bruten. Det är nämligen länge sedan vi såg ett så tufft sto som Cash Crowe.

I fyraåringskullen känns hon smått outstanding och även när hon nästa år tar steget in bland de äldre stona är det svårt att se vem som ska kunna mäta sig med henne, om det är så att Delicious lägger av. Så segersviten kan bli rätt så lång ändå, nu när hon påbörjade en ny i senaste starten i och med segern i Drottning Silvias Pokal.

7) Sofia Aronsson, tränarprofil

 Sofia Aronsson började sin tränarkarriär i Frankrike då hon tog hand om svenska hästar som provade lyckan i trikolorens land. Efter några framgångsrika år expanderade hon sin verksamhet och nu tränar hon hästar både i Frankrike och hemma i Sverige. Och plötsligt blev situationen den motsatta.

När Franck Leblanc, en av Frankrikes största tränare, ville skicka sitt stjärnsto Anna Mix till Sverige för att tävla här valde han att sätta hästen, som han äger själv, hos just Sofia Aronsson. Under det senaste året har Sofia Aronsson också synts mer och mer som expert i tv, och hennes naturliga sätt och förmåga att förklara invecklade saker på ett enkelt sätt går, som uttrycket lyder, ”genom rutan”.

8) Kim Moberg, kuskprinsessa

 Blott 21 år gammal är Kim Moberg yngst på denna lista av de tvåbenta.

Med Svante Båth, Sveriges största travtränare, som pappa så är hon – för att använda travlingo – toppstammad. Genombrottet för Kim Moberg kom i vintras då hon vann lopp efter lopp på Solvalla efter smarta och spårsnåla resor och hennes körstil jämförs ofta med Örjan Kihlströms.

När hon körde sitt första V75-lopp, en novembereftermiddag 2016, blev det seger direkt. Då, om inte förr, stod det klart att Kim Moberg har något extra och är en ”shooting star” för svensk travsport.

9) Sandra Eriksson, norrbottning

 Rent objektivt är väl Sandra Eriksson inte en av de tio ledande kvinnorna inom svensk travsport. Ännu. Men det är bara en tidsfråga innan hon är det, hade hon varit från Fjollträsk hade hon redan varit det. Lovorden har länge varit många men det är nu hon börjar synas på allvar, i och med att allt större tränare får upp ögonen för hennes begåvning i sulkyn.

Oavsett vilken riktning Sandra Eriksson väljer i framtiden – om hon siktar på att bli lånekusk eller vill driva sin egen träningsverksamhet – ser den ljus ut. Kanske får hon vara beredd att röra på sig, men ännu coolare vore det ju om hon bevisade att det går att vara bland de bästa även om man är stationerad i Boden, Norrbotten.

10) Anna-Karin Rundqvist, girlpower

 Anna-Karin Rundqvist driver en liten tränarrörelse med tio hästar på träningslistan och hade det inte varit för hennes förmåga att så innerligt och med målande ord, i intervjuer och i vinnarcirklar, ge uttryck för kärleken till hästen hade hon fört en tämligen anonym tillvaro.

Nyligen uppfyllde Anna-Karin Rundqvist en dröm hon närt då hon packade en selväska och satte på fingrimman på stallets stjärna Bison Spiro och satte kursen söder över mot Paris och Vincennes. Som i alla vackra sagor visade sig det omöjliga vara fullt möjligt och Bison Spiro vann loppet och vi var många här hemma i Sverige som blev alldeles varma om hjärtat.

Casper Hedberg och Per Nicklasson

Följ ämnen i artikeln