Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Nya dopningen laglig i Sverige

Publicerad 2014-02-19

Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.

Den nya hästdopningen koboltklorid har blivit en ”snackis” i hela världen.

Men än så länge är den helt laglig i Sverige.

– Den här substansen är inget vi stött på tidigare, det är en alldeles ny variant av fusk, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.

Koboltklorid är ämnet på mångas läppar just nu. Mineraltillskottet är avsett främst för nötkreatur och får som betar på kobolt-fattig mark.

Men nu har det kommit fram att det kan användas på hästar, och rykten går om att travtränare i Australien använder det som prestationshöjande preparat.

”Flög runt banan som ett flygplan”

Det ska ha någon form av EPO-effekt då koboltklorid ska göra att kroppen tror att den inte får i sig tillräckligt med syre, vilket resulterar i att kroppen producerar mer EPO (erytropoetin), vilket är ett hormon som hjälper kroppen att producera fler röda blodkroppar, som i sin tur transporterar syre och koldioxid i blodet. Fler blodkroppar i blodet gör att syretransporten till bland annat musklerna ökar, vilket bidrar till ökad fysisk prestation under tidsperioder beroende av syre.

En häst i New South Wales, Australien, ska ha uppdagats med 3 500 förhöjda doser kobolt i kroppen och enligt en travtränare så ”sprang hästen runt banan snabbt som ett flygplan”, efter att ha behandlats med substansen, det skriver smh.com.au.

Den nya drogen är även omtalad i USA, där två tränare i Meadowlands-området, New York, blivit avstängda då deras hästar haft för höga värden med kobolt i blodet. Eftersom det inte är en receptbelagd medicin, så är den enkelt att få tag på och kan beställas av vem som helst på internet.

”Fattigmans EPO”

När klockorna började ringa världen över så blev Svensk Travsport intresserade – och började jobba direkt.

– Kobolt påstås vara något slags ”fattigmans EPO”. När vi fick informationen kontaktade vi vårt labb, SVA, som redan har analyserat ett antal svenska prover för att hitta gränsvärdena, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.

Han fortsätter:

– Kobolt är ett grundämne, som finns i naturen, så givetvis kan vi inte ha en noll-gräns. Vi tar upp frågan på nästa europeiska antidopningskonferens om två veckor i Paris. Sverige har lyft frågan och vi tar med oss SVA:s analysresultat för bedömning.

– Kobolt kan vara ett nytt hot och hela världen har reagerat på upptäckterna i Australien och USA. Men vi ligger långt framme då vi redan jobbar på en lösning och nu lyfter vi det som sagt på konferensen i Paris.

”Kan orsaka förgiftning – det vore fruktansvärt”

För det svenska förbundet är det här helt nytt, som man aldrig tittat på tidigare och inget som har visat sig på tester som har utförts till nu.

– Den här substansen är inget vi stött på tidigare, det är en alldeles ny variant av fusk som det inte finns några tecken på att ska ha förekommit i Europa. Vi är mest oroliga för är att hästar blir förgiftade om någon skulle vara dum nog att försöka sig på det här.

Hur jobbar ni vidare med det här?

– Gränsvärdena är viktiga. Vi måste ha rättsäkerhet även om det innebär att vi måste ta fler prover. Om en häst har flera tusen gånger högre än normalvärdet är det enkelt att bedöma, men om koncentrationen kobolt ligger nära gränsvärdet vill det till att gränsvärdet är ordentligt satt.

Hur fungerar det här på hästar?

– Vi vet inte exakt hur det skulle fungera. Det finns teorier, och det är just teorier, som visar vad kobolt har för effekt på hästar. En sak vet vi dock säkert, kobolt i höga doser kan orsaka förgiftning. Det vore fruktansvärt om någon skulle vilja fuska genom kobolt.

När ni har tagit fram ett gränsvärde, kommer förhöjda doser att klassas som dopning då?

– Jag vill inte säga något i nuläget. Vi jobbar vetenskapligt för att hitta vägar för att kontrollera substansen. Allt annat vore oseriöst, säger Göran Åkerström.