Stjärntränaren lägger av: ”Schizofren känsla”
Svante Båth avslutar sin verksamhet: ”Tack för allt” • Stor intervju om beskedet: ”Aldrig räknat timmarna”
Publicerad 2023-10-03
Svante Båth, 59, slutar som travtränare.
Detta på grund av sina höftproblem.
– Många tankar far fram och tillbaka, säger han till Trav365.
Den 59-årige Solvallatränaren Svante Båth har för dagen 44 hästar på sin träningslista. Hästar som han har på Stig H Johanssons gård, Stora Alby, utanför Stockholm.
Men i augusti kunde Trav365 berätta att ”E3-kungen”, som han kallas efter 13 (!) vinster i loppen, nyligen sagt upp boxplatserna.
– Jag duckar för den frågan. Vi är i ett förhandlingsläge. Det finns ju givetvis ett kontrakt. Men det är ingen hemlighet att jag har har problem med en höft, det har jag haft i många år. Jag opererade mig för 17-18 år sen, sa han då till Trav365.
Beskedet: ”Tunga fingrar jag skriver detta”
Men under tisdagsmorgonen kom beskedet från Svante.
På stallets hemsida meddelar han att det från och med årsskiftet är slut på en mycket lång och framgångsrik tränarkarriär.
”I hela mitt liv har det varit ”allt eller inget” för mig, har jag gjort något så har det varit ”all in” så det är med tunga fingrar jag skriver detta brev men tyvärr har jag kommit till just det vägskälet. Successivt har beslutet vuxit fram att jag vid årsskiftet lägger ned min tränarrörelse på grund av av mina höftproblem. Jag vill tacka så otroligt många för de framgångar vi haft under åren”, skriver han.
Svante Båth: ”Kändes helt rätt”
För Trav365 utvecklar Svante Båth sina tankar.
Nu när beslutet är fattat har känslor av både vemod, osäkerhet och lättnad infunnit sig.
– Det är en kombination. Egentligen har jag inte gjort så mycket annat i mitt liv, har liksom inte ens gått gymnasium. Men då jag känt att jag inte kan driva stallet halvhjärtat då kändes det helt rätt till sist att ta det här beslutet. Vi har talat om att eventuellt ha ett mindre stall, min fru Mia och min dotter Kim, men bottnade att vi gör så här i stället, berättar den 59-årige proffstränaren.
Hur har det känts nu när beslutet växt fram?
– Man måste alltid sätta in sig hos den andra parten. Visst förstod jag att snacket i media skulle dra igång då jag beslöt att säga upp 60 boxar. Men samtidigt har jag haft hästägare och personal att ta hänsyn till. Vi tog ett litet beslut förra veckan och det är många som ska bli informerade som personal och underleverantörer.
– Jag har haft många duktiga hästskötare som varit lojala och duktiga. Det har varit ett stort företag att driva där jag nu tvingas säga upp många. Jag förstod att det skulle bli jobbigt men att det skulle kännas så här tufft, det var jag inte förberedd på. Just nu är det en schizofren känsla. Många tankar far fram och tillbaka.
”Det är oerhört tufft”
Svante Båth har arbetat med hästar hela sitt vuxna liv och satsat hårt för att nå den stora framgången på travbanan.
Ett slit och engagemang som inte går att räkna i arbetstimmar.
– Jag tror uppriktigt inte att någon utanför branschen fattar hur mycket tid som krävs för att vinna de här loppen. Det är så oerhört många timmar bara för att vinna ett lopp. Jag tror få kan förstå det. Min fördel är att jag under många år jobbat med min hobby, har aldrig räknat timmarna. Man måste gilla det här fullt ut och gå ”all in”. Annars tror jag aldrig man kommer att trivas. Det är oerhört tufft men en underbar bransch, säger Svante och fortsätter:
– Jag har haft stora problem med min höft. Trots att jag opererats och tränat under många år har det gradvis blivit sämre. Nu går det inte längre, i alla fall inte om jag vill kunna vara tränare helhjärtat vilket jag alltid varit.
Vad händer efter årsskiftet?
– Det är väl det som är den stora osäkerhetsfaktorn för mig just nu. Vad kommer att hända sen? Jag måste ha ett jobb, dels för att jag vill jobba men också för att jag måste ha en lön, precis som alla andra. Jag kommer inte att själv kunna skapa ett jobb utan måste bli erbjuden ett. Det enda jag vet är att jag behärskar trav och en hel del runt omkring.
– Jag är delägare i ett stuteri och har gjort många saker utanför travbanan. Men mitt jobb i framtiden måste ”toucha” ämnet trav, så är det. Sedan spelar det ingen roll om det är tävling, avelsfrågor eller något annat, men det blir en senare fråga. Dock utan häst- och bilkörning.
Svante Båth har, förutom sina stora framgångar inom E3, vunnit bland andra storlopp som Svensk Uppfödningslöpning, Kriteriet, Stochampionatet, Derbyt, Orsi Mangelli, Sprintermästaren och Sundsvall Open Trot.
Hittills i år har stall Båths hästar sprungit in drygt 3,4 miljoner kronor.