”Jag var helt utslagen i flera månader...”

Publicerad 2014-10-09

Han klarade varken av att köra bil eller handla.

Nästan ett år efter diagnosen utmattningssyndrom är kusken Kaj Widell, 59, på väg tillbaka.

I en öppenhjärtig intervju med Trav365 berättar han om den långa vägen tillbaka, kantad av motgångar.

– Det är klart man börjar fundera mycket när man är helt utslagen i flera månader, säger han.

December 2013: Den då 58-årige Kaj Widell tar slut, den flitigt anlitade proffskuskens vardag vänds drastiskt upp och ner.

Minsta ansträngning gav honom kraftig huvudvärk, och han diagnostiseras med utmattningssyndrom. Kort och gott: flera fysiska och psykiska symptom som man kan få efter långvarig stress eller andra påfrestningar.

Domen från läkarna: vila i minst ett år.

Kaj Widell var en av landets främsta tränare på 1980-talet, med seger som tränare i storloppet Stochampionatet som största höjdpunkt. På meritlistan finns även flertalet vinster på V75 och V65.

För Trav365 berättar Kaj Widell om den tunga perioden i en öppenhjärtig intervju.

Vad var det som gick snett egentligen?

Hur har han klarat sig ekonomiskt?

Fanns tankarna på att ge upp helt och hållet?

”Trodde aldrig det skulle drabba mig”

Vad låg till grund, till att du diagnostiseras med utmattningssyndrom?

– Jag var igång väldigt mycket. Jag körde hästar överallt, skodde hästar, och höll igång väldigt, väldigt mycket. Men, det är jag samtidigt van att göra också och jag måste erkänna att jag aldrig trodde att detta skulle drabba mig. Jag trodde aldrig att jag skulle vara den som gick in i väggen.

Hur mådde du under den här perioden?

– Det var en djävla konstig grej att bli drabbad av, jag fick ont i huvudet som bara den så fort jag gjorde någonting. Folk som inte blivit drabbade av detta, förstår inte hur man blir och hur man mår.

”Då hade det varit kört”

Kaj Widell var på väg tillbaka till tävlingsbanan redan i somras, men försvagat immunförsvar efter sjukdomen gjorde att han åkte på dubbelsidig lunginflammation. Något som tog hårt på honom.

– Jag var lite svagare än normalt då.

Från att ha varit igång från tidig morgon till sen kväll varje dag, till att ligga rakt upp och ned i hemmet och varken klara av att köra bil eller handla. Det blev verklighet för Widell. Stressen sätter sig på hjärnan, och det behövdes ytterst lite för att Kaj skulle få jättehuvudvärk.

– Det är klart man började undra och fundera, jag var mycket för mig själv och låg bara och tittade på tv. Jag är inte den som deppar i första taget, det har gått upp och ned för mig tidigare i livet, men det är klart man börjar fundera mycket när man är helt utslagen i flera månader.

Kaj Widell drabbades av personliga motgångar i mitten av 90-talet och fick problem med alkoholen, något som han varit öppen med. Nu stod han inför en ny utmaning, när han skulle bli kvitt sin trötthet.

– Jag tog regelbunden hjälp på alkoholkliniken för att inte falla tillbaka i spriten igen, för hade jag gjort det så hade det varit kört. Jag ville absolut inte hamna där igen, så jag tog det säkra före det osäkra.

”Utan den hade jag inte klarat mig”

Det var inte bara huvudvärken, orken, och tankarna som Kaj fick brottas med under den här perioden. Även de ekonomiska bitarna sattes på prov.

– Jag har varit sjukskriven, men även fått jättestor hjälp av Solvallas bötesfond – utan den hade jag inte klarat mig. Det är en fond som ska användas av tränare som behöver hjälp vid sådana här situationer. Jag har fått 10 000 kronor i månaden från den fonden, och tack vare det så har jag klarat mig.

Kaj Widell är nu tillbaka på travbanan, och i tisdags på Bergsåker vann han sitt första lopp i år.

– Det känns jätteskönt att vara tillbaka, det har varit en väldigt jobbig tid.

”Jag vill absolut tillbaka”

Hur mår du i dag?

– Jag mår helt okej, jag är inte i samma form i dag som för ett år sedan men det går framåt – sakta men säkert men i varje fall åt rätt håll. Jag mår i varje fall mycket, mycket bättre i dag, framför allt att jag kan komma ut och inte bara ligga hemma för mig själv och grubbla. Jag är fortfarande deltidssjukskriven, men har inte haft ont i huvudet på länge nu.

Vad har du för mål framöver?

– Jag vill tillbaka där jag var för ett år sedan, absolut. Det ena ger det andra och när jag har varit borta så tappar jag kunder, men jag har fått kört Lutfi Kolgjinis tvååringar och det är ett djävla lyft och det är roligt. Jag är ingen man för breddlopp egentligen, jag tycker inte om det, men i mitt läge vet jag inte om jag får börja där nästa år. Jag har många kollegor som sagt åt mig att köra breddlopp nästa år så jag kommer in i matchen igen, och skulle jag inte få styrningar i breddloppen är det nog dags att lägga av. Men jag får försöka hålla mig lugnare framöver, att inte sko hästar samma dag som jag ska köra. Jag får försöka hålla det lite lagom, så jag känner att jag klarar av det och inte går ut för hårt. Även om det inte är någon av mina starkare sidor.