Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Är förjävla dåligt skött”

Uppdaterad 2011-07-23 | Publicerad 2011-07-22

Allt högre kostnader – då rasar
Kolgjini mot pengafördelningen inom travet: ”Uppåt väggarna”

Stig H Johansson gör miljonförlust – och andra stortränare tvingas sälja sina hästar för att klara verksamheten.

Nu rasar Lutfi Kolgjini mot pengafördelningen inom travsporten.

– Fortsätter det så här är sporten på utdöende, säger han.

Att det finns travtränare som ligger på gränsen ekonomiskt är ingen nyhet.

Men på senare tid har storheter som Stefan ­Melander (75 stycken) och Lutfi Kolgjini (50 stycken) öppnat för att sälja sina hästar för att få det att gå runt.

– Det är ingen ekonomisk kanonverksamhet att vara travtränare. Man försöker spara, vara snål och försiktig med utgifterna, säger Stig H Johansson, som under 2010 gick back med 1,2 miljoner kronor på sin tränarrörelse, och fortsätter:

– Ekonomiskt är det tuffare än tidigare. Trots att kostnaderna för hästägarna är enormt mycket högre än vad de har varit ­tidigare, så är lönsamheten för tränarna betydligt mindre. Det beror naturligtvis på att kostnaderna för tränarna har stigit mer än vad vi har kunnat kompensera oss i form av ökade avgifter. Det är en svår ekvation.

”Håller inte i längden”

Hans tränarkollega Lutfi Kolgjini håller med om att kostnaderna ökat, men går hårdare åt de styrande inom sporten i sin kritik.

– Det är förjävla dåligt skött allting och de styrande bryr sig inte ett skit om oss ­aktiva. Vi ska klara oss bäst fan vi vill och har 600-700 miljoner kronor att köra om i en bransch som förlorar 2 miljarder varje år. Samtidigt tar staten 1,3 miljarder rakt av och ATG ­tjänar 1,2 miljarder, vilket inte håller i längden, säger Kolgjini.

Malmöiten ser tydligare incitament för tränarna som en nödvändighet för sportens överlevnad.

”Är mycket negativ”

– En välstammad häst kostar 200 000 kronor att köpa och så får man lägga ut ungefär lika mycket på den innan den kan börja tävla om förstapris på 20 000 kronor, och det funkar såklart inte. Pengafördelningen

i dag är helt uppåt väggarna och det krävs att vi får in ett stort antal extramiljoner

i prispengar om travet ska ha en framtid, säger Kolgjini och fortsätter:

– Det här är en industri som sysselsätter 30 000 människor och väldigt många tränare går dåligt just nu. Men svensk travsports ledning står handlingsförlamad så jag är mycket negativ inför framtiden, trots att jag normalt brukar se positivt på det mesta.