Världsunika arenan hyllas av alla: ’Nöjda’
Åby Arena invigdes i helgen - så säger vd:n om det unika bygget
Publicerad 2019-04-29
Mångmiljonbygget är klart.
I helgen invigdes Åby Arena i Mölndal.
– Vi är jätteglada att vi kunnat visa upp en så fin och unik anläggning, säger Åbytravets vd Johan F Lundberg.
Tidig vår 2017 satte bygget igång kring Åbytravets mångmiljonsatsning: Åby Arena.
Målet var att bli ledande travbanan i Europa.
Nu är skrytbygget klart.
Det blev världsunikt - och hyllas av alla.
– Det var invigning i tre dagar, torsdag, fredag och lördag med V75 och Olympiatravet. Om vi tittar över alla dagar var det övervägande positiva omdömen från våra gäster. Vi är jätteglada att vi kunnat visa upp en så fin och unik anläggning.
”Närheten är unik”
För några år sedan byggde Åby en helt ny stallbacke, som inte är lik någon annan bana i Sverige och som ligger tajt intill ovalen och publikplats.
Nya Åby Arena innefattar ett hotell ”på” banan, nybyggda restauranger, gym och en helt ny mässhall - allt når man på någon minut.
– Det var fullbokat på hotellet fredag och lördag och alla var nöjda. Utan att behöva ta på sig några kläder så kan man ta sig från hotellet, till entrén och in på banan på två minuter. Närheten till allt är unikt.
Hur ser ni på framtiden med möjligheterna ni nu har?
– I oktober, när SM avgörs, så har vi auktion här, inne i mässan. Då har vi hotellet som folk kan bo på, våra restauranger för mat - det kommer bli riktigt bra. En av anledningarna till att vi gjort den här satsningen är ju att travet inte lockar fler och fler, vi måste göra något annat. Ett bra exempel är när vi hade Byggmässan här för ett tag sedan, på kvällen hade vi travtävlingar och fick 450 extra gäster tack vare mässan här. Det var både utställare och besökare som kom, käkade och drack och upplevde travet och kunde spela. Med det här bygget hoppas vi nå nya målgrupper och om någon fastnar så är det bra för långsiktigheten i travet. Vi hade hästägare och aktiva här från Norge, Finland, Danmark, Italien och Frankrike i helgen och ingen hade sett något liknande i världen.
”En sak vi kan lära oss”
Är det något som ni är missnöjda med?
– Nu var det dåligt väder och vi har en trång sektor inomhus, när folk inte vill vara utomhus. Det är en sak vi kan lära oss. Och när det är så mycket folk på plats, vi hade över 10 000 besökare i lördags, så blir det jättesvårt med kassor. Då menar jag inte spelkassor, utan för korv och öl, där blir det långa köer, men det är utmaningar för oss.
En snackis inför Olympiatravet har varit långa spelköer efter den nya spellagstiftningen som innebär att varje spel måste registreras på en person via identifiering. På både Umåker och Romme uppstod irritation bland spelare som inte hann lägga sina spel.
Men det funkade bra på Åbytravet - trots storpubliken.
– Samarbetet med ATG fungerade väldigt bra, säger Johan F Lundberg.