”Det kan bli en röd sportvår”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-18

GÖTEBORG. En tyskfödd fux vann Olympiatravet på Åby.

Men inte omskrivna andrahandsfavoriten Nu Pagadi.

Utan bortglömda Copper Beech till det högsta oddset i loppets historia, 65 gånger pengarna.

Copper Beech är också Sveriges näst snyggaste häst efter Nu Pagadi.

”Rött för blodet genom hjärta och ven”, sjungs det på publikfesterna i Hovet och på Globen i det pågående SM-slutspelet i ishockey.

Det kan bli en röd svensk sportvår 2010: Djurgården i ishockey, Helsingborg i fotboll och Copper Beech i trav.

Olympiatravsvinnaren Copper Beech är röd till färgen, en så kallad fux.

Det är en riktig familjehäst som delägs av sambo och bror.

Lite väl bortglömd i förhandssnacket till årets första svenska storlopp, bakom stjärnor som Torvald Palema, Nu Pagadi, Beanie M.M. och Triton Sund.

Copper Beech vann ju ändå årets första gulddivisionsfinal på Solvalla den 13 februari.

Då blev det 300?000 kronor in, nu blev det 1,5 miljoner kronor i förstapris – totalt har nioåringen därmed tjänat över fem miljoner kronor.

Tyskland-härstammande Jägersro-tränaren och -kusken Conrad Lugauer tilldömdes dock 15?000 kronor i böter och fem dagars avstängning för felaktig drivning.

Självklart ska vinnaren av Olympiatravet bjudas in till Elitloppet direkt!

lll

I stoeliten fick Bobtail, Erik Adielsson och Stig H Johansson revansch för dopningsfallet och inkasserade 220 000 kronor.

Det var i högsta klassen på V75 på Axevalla den 27 februari som de fråntogs ­segern sedan otillåtna medel påträffats i hästen, och Acclaim fick förstapriset i stället.

Trots sin XL-storlek klarade Bobtail den kraftiga motvinden i starten och på sista bortre långsidan.

Sexåriga Bobtail är Sveriges bästa sto just nu.

Stig H har en riktigt fin stotrupp: Bobtail, Debbie Brodda, Skully Gully, Jullan, Caddie Dream och Tiffany Brodda.

lll

Stig-Erik fick också en liten revansch för Nu Pagadis galopp i Olympiatravet när Katjing vann bronsdivisionsfinalen.

Dessutom vann Erik Adielsson lopp 11, lopp 12 och lopp 13 utanför V75, två av dem med Stig H-hästar.

lll

Sebastian K. och Lutfi Kolgjini vann klass 1-finalen och hästen är en riktigt fin fyra-åring.

Han blir något att räkna med i årgångsloppen i årets lite svaga fyraåringskull.

lll

16 051 åskådare kom till Åby.

För västkustbanan väntar nu främst Kungapokalskvalen på V65 torsdagen den 29 april, och sedan finalerna i årets första stora fyraåringslopp med Extra V75 torsdagen den 13 maj.

lll

V75 på lördagarna fortsätter med försöken till finalerna på Solvalla, dagen innan Elitloppet den sista helgen i maj.

I Umeå på lördag startar Maharajah igen i femåringsloppet.