”Chockad varje gång över hur stort det är”
Över 35 000 liter öl – och 2,5 ton kött ska serveras
Uppdaterad 2019-05-20 | Publicerad 2018-05-21
60 000 travfans vallfärdar till Solvalla i helgen.
Då rustar nationalarenan upp – för att klara folkfesten.
– Man blir lika chockad varje år att det är så stort, säger Morgan Lydebring, krögare på Solvalla.
I helgen avgörs Elitloppet på Solvalla i Stockholm.
Med travtävlingar både under fredag, lördag och söndag och med travfans, inte bara från Sverige utan från hela världen på plats, rustar nationalarenan upp för en riktig folkfest.
Runt 60 000 besökare väntas komma till Solvalla under dagarna tre och det kräver förberedelser – av stora slag.
Under helgen ska bland annat 10 000 sittande matgäster få sitt, över 35 000 liter öl ska serveras, och drygt 2,5 ton kött ska grillas.
För det, och mycket annat, krävs det över 1 000 personer i personalstyrka.
Dessutom hyrs över 40 000 artiklar in, i form av bestick, tallrikar, glas och möbler.
”Nästan vidrigt”
– Det här är andra året i rad som Solvalla kör i egen regi, men grundplanen är densamma. Det påminner väldigt mycket om hur vi arbetat tidigare, säger Solvallas krögare Morgan Lydebring och fortsätter:
– Man blir lika chockad och imponerad varje gång över hur stort det här är, och det är nästan vidrigt att ta tag i och genomföra hela den här listan, på saker som ska beställas, lagas, och fixas i ordning. Det är en gigantisk logistik att hålla ordning på.
Bara i Solvallas restauranger kommer 400 personer att jobba i helgen – mot den vanliga styrkan på tio personer. All mat lagas dessutom av Solvalla själva, från grunden.
– Vi vill ha kvalitet, att det inte blir halvfabrikat, därför produceras all mat av oss från grunden, berättar Morgan Lydebring.
58 glas öl – i minuten
Under helgen räknar Solvalla med att servera 35 000 liter öl, de flesta i halvlitersglas. Det ger 70 000 glas öl. Räknar man med att Solvalla har öppet 20 timmar under helgen, så blir det 3 500 glas öl i timmen, 58 glas öl i minuten.
Dessutom har Solvalla köpt in tonvis med mat – i olika former.
– Vi har bland annat köpt in 2,5 ton kött i form av hamburgare och korv som ska grillas runt om Solvalla, berättar Morgan Lydebring.
Entréerna till lördagens tävlingar öppnar 10.00, och på söndag slår portarna upp 08.45