Här är viruset som hotar V75-hästarna

Uppdaterad 2011-06-30 | Publicerad 2011-06-28

Lutfi Kolgjini och Opitergium kommer inte till start i E3-finalen på lördag. Anledningen är att hästen drabbats av en halsinfektion vilket är vanligt under sommaren enligt överveterinär Peter Forssberg.

Nu drar travets högsäsong igång med topplopp, folkfest och miljoner i spelpotterna.

Men det stora tävlingsutbudet innebär även stor risk för hästarna att dra på sig infektioner.

– Nu åker man inte bara ut och hämtar pengar, man hämtar virus också, säger ST:s överveterinär Peter Forssberg.

På lördag drar sommartravet igång och under två månader kommer folk resa land och rike runt för att gå på trav. Varje lördag samlas landets bästa hästar och kuskar för att göra upp på V75 inför storpublik som festar och hejar på sina favoriter.

Men i och med det täta tävlandet som fortgår under sommaren är det stor risk att hästarna drar på sig infektioner. Inför lördagens storlopp E3 har redan två stjärnhästar strukits för infektioner. Lutfi Kolgjinis löfte Opitergium har en halsinfektion och Staro Foot Loose har en luftvägsinfektion.

Även Solvallaprofilen Timo Nurmos har problem med infektioner i stallet. Två av hans treåriga hästar som skulle ha startat under Gävles lunchtrav tvingades avstå på grund av sjukdomar. Peter Forssberg, överveterinär på Svensk Travsport, berättar om den ökade smittorisken.

– Under våren och försommaren brukar det alltid bli mycket, både när det gäller kvarka och banala förkylningssjukdomar. Jag har inte kunnat se att det är någon specifik koncentration, det vill säga vi har ingen anledning att befara att det är någon ny stam som blivit aggressiv utan det är spridda skurar som vi kan se.

Vad beror det på? Varför blir hästarna mer sjuka nu under sommaren?

– Förmodligen är det så att när vi passerat Elitloppshelgen så går antal tävlingar upp relativt dramatiskt och då åker man inte bara ut och hämtar pengar, då åker man också ut och hämtar virus och sådant där. Per automatik blir det ett ökat smittoutbyte när det är fler som reser runt. Det är ungefär som på ett dagis. När dagissäsongen sätter igång blir ungarna sjuka och sen deras familjer när fler individer träffas.

Har du reagerat över det här?

– Jag har sett att antal strykningar gått upp, och att många stryker för infektioner. Men jag har inte gått in och kollat bakgrunden. Så länge tränaren reagerar som vanligt är det ingenting jag blir upphetsad över.

Märker det inte hemma

Problemet med hästarnas sjukdomar är att det oftast inte märks i träning. Det är i loppet som hästarna blir tidigt trötta och underpresterar.

– De här infektionerna vi talar om är inte av den allvarliga naturen att det är någon idé att isolera, det skulle inte gå. Många av de har så lindriga symptomer så det märks inte på dem hemma i stallet. Det är när det krävs lite extra av dem så finns inte den riktiga orken. Utav 100 hästar i stallet kanske det är tre som visar symptom men tio till som är drabbade, säger överveterinär Peter Forssberg till Trav365.