ST: ”Inget nationellt förbud mot barfota”

Uppdaterad 2015-02-04 | Publicerad 2015-01-30

Förbundet kör på som det är nu fram till 15 mars Chefsveterinären: ”Ur djurskyddsperspektiv har våra åtgärder fungerat”.

Barfotaförbud eller inte?

Den frågan har delat trav-Sverige under vintern.

Nu kommer ST med beskedet att de inte kommer inför något nationellt barfotaförbud.

– Att kunna springa barfota är bra för de flesta hästar, då en fri hov är en bättre stötdämpare än en skodd hov, säger chefsveterinären på Svensk Travsport Göran Åkerström.

Efter att tre hästar blödde under hovarna, vid ett och samma tävlingstillfälle i december, bestämde sig Svensk Travsport att skärpa kontrollen av barfotakörning.

De införde då att inför varje tävlingsdag ska det hållas en konferens mellan måldomare, banmästare, veterinär och aktiv, där det ska bestämmas om det går att köra barfota eller ej.

Fram till nu har systemet används på alla landets banor.

– Ur djurskyddsperspektiv har våra åtgärder fungerat. Exakt tusen hästar tävlade barfota under kontrollperioden 15 december – 18 januari. Travarhälsan kollade hovarna på 734 varav de tre på Åby var de enda som blödde. Åtgärderna infördes på grund av dem, säger Göran Åkerström i ett pressmeddelande.

”Fick oss att reagera starkt”

Det har varit en vild diskussion i trav-Sverige att travtränarna har känt sig överkörda av ST och veterinärerna när de själva inte får bestämma hur deras hästar ska gå balanserade.

– Tränarna kan i de allra flesta fall avgöra hur varje individuell häst kommer att klara vinterns grövre banunderlag. Men när det under en tävlingsdag i december upptäcktes hela tre hästar som blödde under hovarna efter barfotakörning, fick det både oss, banveterinärerna och många andra att starkt reagera. Det var en uppenbar anledning att öka säkerhetsmarginalen ett par snäpp. Därför införde vi rutinen med en bankontrollgrupp. Råder det minsta tveksamhet kring banunderlaget, kommer gruppen att ta det "säkra" beslutet, det vill säga utlysa allmänt barfotaförbud.

Inget permanent och nationellt barfotaförbud

En del har efterlyst ett nationellt och permanent barfotaförbud under vinterhalvåret, men det är något som ST inte kommer att utlysa.

I alla fall inte i år.

– Att kunna springa barfota är bra för de flesta hästar, då en fri hov är en bättre stötdämpare än en skodd hov. Detta förutsätter förstås att hästen har hovar som klarar slitaget, samt att banunderlaget är tillräckligt bra. Sveriges geografi och väder skiljer sig så mycket att det är svårt att införa nationella datumregler. Därför finns istället bankontrollgruppen som bedömer varje enskild tävlingsdag och bana.