ATG: Väldigt enkelt att prata prispengar
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-06
Efter Stig H:s krönika - nu svarar ATG:s vd Remy Nilson
Stig H Johansson kräver att ATG ska agera och menar att prispengarna måste höjas.
Nu slår ATG:s vd Remy Nilson tillbaka – höjda prispengar är inte lösningen på uppfödarkrisen.
– Det är fler saker än prispengar som påverkar om jag blir hästägare i dag, säger han.
Årets kriteriauktionen slutade med katastrofsiffror. Priset för en ettåring på auktionen sjönk med hela 30 procent. Efter auktionen har avelsföreningen och Svensk Travsport reagerat och ska inom kort träffas för att diskutera hur man kan vända krisen.
”Tråkigt”
Även ATG:s vd Remy Nilson tycker siffrorna är tråkiga.
– Jag tycker naturligtvis att det var tråkigt att det blev ett sådant dåligt utfall för avelsbiten. Sedan får vi titta vad det berodde på tillsammans. Vi får se om det är ett bra sätt att samla 600 hästar på samma ställe och försöka få dem sålda. Jag tror att man får hjälpas åt med lite nya affärsmodeller om hur man säljer hästar. Vi säljer hästar på ett lite konservativt sätt. Jag skulle gärna vara med och medverka till att vi säljer hästar. Jag vet att Svensk Travsport har varit i gång med nya sätt att äga häst. Jag tror att det är ett större intresse för att äga häst men jag tror inte att folk vet hur de ska bära sig åt. På vilket sätt och så vidare. Vi måste hitta nya sätt att nå hästägare.
– Sedan är det dyrt att äga häst. Vi måste satsa mer på att man äger häst tillsammans. Men allt det där är travförbundet i gång med, säger Remy Nilson.
”Stora konsekvenser”
Samtidigt tycker han att man inte bara kan titta på resultatet vid helgens auktion.
– Man kan inte gå på en enskild auktion och säga att allt är fel. Man får titta och se vad det var som gjorde att den här auktionen inte var lika bra som till exempel Lutfi Kolgjinis. Man kan inte dra för stora konsekvenser av ett tillfälle.
Kräver mer prispengar
I onsdagens krönika i Sportbladet skriver travtränaren Stig H Johansson att prispengarna måste höjas nu och ATG måste hjälpa till för att vända trenden.
– Det är det sedvanliga att ropa på mer prispengar. Prispengarna har ökat ganska kraftfullt de senaste fem åren efter att ha stått still fem år i början av 2000-talet. Nu har vi kommit ifatt och har en ganska god tillväxt av prispengar.
– Men kostnaderna för att äga, träna och driva häst är mycket högre i dag och den kostnadsutvecklingen är mycket starkare än kostnadsutvecklingen i samhället. Spelindustrin befinner sig i samhällsmiljön där det växer med 3-4 procent varje år. Kostnaden för att ha häst har vuxit med 40-50 procent under 2000-talet. Det finns inget botemedel för att någon skulle ha de pengarna eller kompensera den kostnadsökningen. Utan snarare får man se hur man ökar upplevelsevärdena, hur vi eventuellt kan skapa fram mer prispengar, men framförallt om vi kan ha ett annat typ av hästägande i framtiden. Det är många saker som hänger ihop, så det finns inget universal-medel att enbart göra det ena. Man måste göra flera saker för att få det att fungera, säger Remy Nilson.
Om du ska köpa en travhäst kan du inte räkna med att tjäna pengar på det.
– Att äga häst och få det att gå ihop finns inte för någon, det finns inte ridsporten heller. Hästar äger man för att det är kul och för att det är en upplevelse. Sedan går det ihop och lyckas för 5-10 procent i bästa fall. Det finns ingen som kan gå in och säga att jag ska ha häst och det ska gå ihop.
Bra läge att äga häst
Samtidigt tycker Remy Nilson att man måste tänka positivt som hästägare.
– Läget har aldrig varit bättre för att äga travhäst. Det blir färre och färre hästar och enklare konkurrens. Det är egentligen läge att börja äga häst, men varför händer inte det ändå, undrar Remy Nilson.
Boven i dramat
Lösningen kan vara att göra hästägandet attraktivare.
– Det kan inte bara handla om prispengar. Prispengar har man pratat om hela tiden, den delen är viktig. Men det måste bero på fler saker än bara prispengar när konkurrensen bara blir tunnare och tunnare. Vi måste hitta attraktivare sätt att äga häst. Även när ATG gick som bäst på 1980- och 1990-talet så var prispengarna den stora boven i dramat och det är väldigt enkelt att prata prispengar. Det är fler saker än prispengar som påverkar om jag blir hästägare i dag, säger Remy Nilson.