Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

’Vi tassar på tår – början till sportens undergång’

Patrik Fernlund i stor intervju om • Karriären • Travmedia • Saknaden: ”Det är en sorg man får bära med sig”

Publicerad 2023-06-19

Patrik Fernlund gör succé som expert och reporter på Kanal 75.

Den frispråkige travprofilen brukar ha bestämda åsikter.

Och han är inte blyg över att yttra dem.

– Vi springer och tassar på tår i travsporten, berättar han.

Trav-tv-profilen Patrik Fernlund har många strängar på sin lyra.

Småbarnsförälder, regerande svensk mästare för amatörer, idéspruta och frispråkig expert.

Patrik säger vad han tycker och tänker. Vare sig det handlar om yviga drivningar, tränarnas hemlighetsmakeri kring sina hästar eller domarnivån i landet. Han har åsikter – och är inte rädd för att yttra dessa.

– Det kan vara väldigt mesigt i media. I alla led. Det är på tok för dålig granskning av vår sport. Jag ser andra journalister som bevakar allt från krig till inflationen och hockey. Vi springer och tassar på tår i travsporten, det är inte så kul alla gånger. Vi måste bevaka det här som en sport och inte ett sällskap, säger han bestämt.

”Ute på fruktansvärt hal is”

Skulle vi behöva en Niklas Wikegård i travet?

– Alla dar i veckan. Jag tycker att en sådan som Micke Nybrink har bra åsikter.

Är man aldrig orolig över att hamna på kant med våra travprofiler?

– Det var man väl en gång i tiden, och kanske fortfarande är. Om man ska börja bojkotta vissa medier, och favorisera de som skriver bra om en, då kan man syssla med annat. Om de aktiva får bestämma vilka frågor som ska ställas så är man ute på fruktansvärt hal is. Det vore början till sportens undergång.

– Jag är en snäll människa och tycker inte om bråk och konflikter. Samtidigt älskar jag sakliga diskussioner och tar gärna en kritisk ståndpunkt. Jag tycker att det är jobbigt att störa sig på saker och hålla det inom sig bara för att man är feg. Det är inte min stil.

Har du sagt något som du senare ångrat?

– Det har man säkert men inte något av det jag sagt på senare tid. När man var yngre levde man mer för stunden och var inte tillräckligt duktig, vilket jag är nu. Då vågar jag ha åsikter och mår bättre då.

Han berättar vidare att det absolut händer att folk stoppar upp honom på gatan, men allt som oftast är det för att komma med en ryggdunkning eller två.

– Jag kan säga att 99 av 100 är jättepositiva till att man vågar säga det man tycker. De brukar säga att det är befriande att höra. Det är inget skryt från min sida utan fakta.

”Det är en dyster sanning”

Patrik är inte bara en välkommen frisk fläkt i trav-tv utan brinner även för travet i stort. Härnäst väntar ”Fernlunds Sommarmys”, som är ett samarbete mellan honom och Dalatravet.

Efter en lyckad hockeykväll som arrangör i vintras, med fullsatta restauranger, vill man nu spinna vidare på succén och, förhoppningsvis, locka tillbaka publiken till travbanan i samband med två tävlingsdagar i sommar.

Närmast väntar kvällstrav i Rättvik på torsdag, med hästsport, solsken och musikunderhållning.

– Vi är inom travet rätt dåliga på att skapa event. Man kan heller inte säga att det inte går att locka till sig folk till banorna, även om jag själv inte vet hur vi ska lyckas med det.

– Att bara locka med Francesco Zet räcker inte längre, utan man måste ha något runt honom. Det är en dyster sanning men jag ska dra mitt strå till stacken.

När det gäller egna idéer går hjärnan på högvarv.

– Nu har jag inte pratat med Leksand om det här men jag har en tanke om att ordna en upptaktskväll inför deras säsong i september. Varför kan inte Bergsåker göra något med Timrå? Eller Hagmyren med Glada Hudik-teatern?

”Jag var helt ointresserad av travet”

Den ishockeytokige Borlänge-sonen, med ett hjärta som klappar för Leksand, halkade in i travet genom sina föräldrar. Mamma Britt-Marie drev stallfik på Romme och Rättvik, med sonen som något av en allt-i-allo.

Fernlund hjälpte till med disken, att duka av borden och till och med att förse hungriga gäster med grillade hamburgare.

Vad tyckte du om arbetsuppgifterna?

– (skratt) Jag var helt ointresserad av travet från början men fick en femma i handen av mamma för att jag diskade. Det var rätt så kul och mitt steg in i det sociala livet efter att tidigare haft problem med nya människor.

Var era hamburgare ätbara?

– Det var bra kvalitet! Folk fick bedöma hur de stod sig mot de från Burger King och McDonalds, och mina vann alltid. Sedan vet jag inte om det berodde på att de inte vågade säga något annat. Matlagning är, förutom mitt jobb, ett av mina största intressen.

Travet var inledningsvis ett nödvändigt ont som visades på Tipsextra i fotbollspauserna. Pappa Bengt, däremot, älskade spel på hästarna men vann, enligt sonen, aldrig något att tala om.

”Pappa var mitt allra största fan”

Tyvärr gick han bort i sviterna av en hjärtattack 2016, något som tog hårt på Patrik och bland annat gjorde sig påmint i samband med att han under oktober månad vann amatör-SM med Gordini Brick.

Efter mål hyllade han sin far i en känslosam intervju.

– Han är en ständig påminnelse när det går bra för mig och vinsten var höjdpunkten i min kuskkarriär. Pappa var oerhört intresserad av travet och jag vet att han hade älskat det vi gör nu. Det är en sorg man får bära med sig att han inte fick uppleva detta. Pappa var tillsammans med mamma mitt allra största fan.

Om far din hade fått se dig nu, vad tror du han hade sagt?

– Bra jobbat, grabben.

Fernlund fick annars sitt genombrott inom travsporten under sina år som journalist på Sportbladet och Svenska Dagbladet. En tid senare erbjöds han jobb på Kanal 75 och har sedan blivit kvar där.

– De nappade inte till en början och tyckte helt enkelt inte att jag var tillräckligt bra. Sedan tror jag att det var (Jörgen) Westholm som berättade för någon chef att jag var en kille som de borde kolla på. Jag gjorde en sändning och sedan dess har det bara blivit mer och mer.

Vad tänkte du när du fick beskedet att Kanal 75 ville satsa på dig?

– Äntligen! Jag blev väldigt glad. Det är där man vill jobba om man är intresserad av trav. Tv är fantastiskt kul, ett drömjobb, med något nytt varje gång. Jag brinner för detta.

Patrik Fernlund och sambon Jasmine Ising.

”Det är once in a lifetime”

När Patrik inte syns i rutan så hjälper han sambon Jasmine Ising att förverkliga travdrömmar. För lite drygt ett år sedan lämnade paret Julmyra Horsecenter i Heby och inhandlade en egen gård.

– För mig var det som att flytta hem. Jag är uppväxt i de här trakterna och har nu nära till familjen. Alla trivs och hästarna går bra.

För dagen finns det 13 hästar i boxarna och om mindre än två veckor ska den toppstammade treåringen Kitty Mearas starta i E3-finalen för ston.

Systern till bland annat Darling Mearas, Honey Mearas och Milady Grace kvalade tack vare en tredjeplats i försöken in till storloppet, och gissa om Patrik ser fram emot trippen till Bergsåker.

– Det blir fantastiskt kul att få vara med där, och framför allt med en häst som jag och Jasmine själva äger. Det är once in a lifetime.

– Hon hade inte sin bästa dag senast men kommer att springa fortare i finalen. Frågar ni mig så har jag svårt att se henne vinna, men frågar ni Jasmine så är det inte alls kört. Med lite ändringar och lopp i kroppen så tror hon att det kommer att gå väldigt bra.

”Har aldrig fått så mycket skäll...”

Talangen ägdes tidigare av Leif Bengtsson, mannen bakom miljardföretaget Picadeli och ägarpseudonymen Philip Konsulting HB, då denne hamnade i en rättstvist.

När möjligheten att inhandla hästen uppenbarade sig valde Fernlund och Ising att slå till.

– Alla förstår att hon var dyr men vi fick köpa henne till ett förmånligt pris. Vi kunde inte låta bli att göra den investeringen, en som man gör en gång i livet, men kommer nog aldrig göra en likadan sådan.

Det råder inga tvivel om att Bengtsson, men också Jörgen Westholm, haft en stor betydelse för Patrik och Jasmine under deras resa inom travsporten.

– Att vi står där vi står, med livskvaliteten som vi har nu, är i grunden Leifs förtjänst. Jag träffade honom i samband med en blöt kväll i Halmstad och han tyckte att jag såg ut som en trevlig prick. Leif gav Jasmine chansen, som hon tog, att träna många fina hästar.

Vad hade Westholm för råd till er båda när ni tog beslutet att stå på egna ben?

– Han sa: ”Förvänta er inte att det är någon lek.” Det är en tuff bransch. Jörgen var den som tog emot mig med öppna armar i sin verksamhet. Jag kunde knappt sitta i en sulky i början och fick både skäll och beröm.

Så du fick en del utskällningar ibland...?

– Ja, herregud. Jag har aldrig fått så mycket skäll som jag fick av Jörgen. Usch. Man körde dåligt, man gjorde fel i jobben... Det blev några riktiga turer där i början. Man lärde sig dock och tog till sig kritiken, varpå man utvecklades. Jörgen är en bra men krävande lärare.

”Jag har blivit mer harmonisk”

Livet tycks leka för travprofilen just nu. För en tid sedan började han dock känna av en mental trötthet och tvingades ta beslutet att lägga mer krut på jobbet som reporter, och överlåta ansvaret för hästarna åt sambon.

– Hon får agera problemlösare nu. Jag har inte den mentala styrkan att tänka på allt vad yrket innebär. Det är en jäkligt rolig sport men minst lika hård prövning. Jag visste inte vad jag gav mig in på och trodde att jag skulle klara det. Det gick för fort och man började sätta press på sig själv att leverera. Jag blev irriterad när det gått dåligt och det kunde bitvis gå ut över familjen.

– När man är pressad och stressad blir det oftast dåligt. Jasmine har hittat en jätteduktig tjej som heter Hanna Holmberg och nu kan jag, efter att ha tagit ett steg tillbaka, hjälpa till i den mån det behövs med körningar. Nu ser jag djuret, förr var det mest målinriktat, och jag har blivit mer harmonisk.

Patrik Fernlund vann SM för amatörkuskar 2022.

Vad gör egentligen Jasmine så duktig som travtränare?

– Hon har bra feeling och hästkänsla, med ett lugn som smittar av sig. Jasmine tror på sitt upplägg. Själv är jag nervös och vill ändra på saker, medan hon har en röd tråd som verkligen ger hästarna självförtroende.

Större delen av den vakna tiden har succéparet hästar på hjärnan. Men också femåriga dottern Alicia som verkar ha ärvt föräldrarnas känsla för djuren och mer än gärna följer med på turer i sulkyn, men också till Brages hemmamatcher.

– Vi står alltid i klacken och hon har lärt sig alla ramsor, påpekar den stolte fadern.

Slutligen, hur ser framtiden ut för dig?

– Så länge Jasmine driver tränarrörelse kommer jag att hjälpa till i den mån jag hinner. Mitt största fokus är dock att jobba med Kanal 75 och deras sändningar. Jag hoppas att mitt liv ser ut som det gör just nu.

Följ ämnen i artikeln