Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hedrar Mack Lobell – med minnesplats

Publicerad 2016-02-23

Chefen på Menhammar om stjärnans liv som pensionär: ”Som en kung”

Stjärnhästen Mack Lobell är död – 32 år gammal.

Under Mack Lobells sista år njöt han av pensionärslivet på Menhammar och det är även där han kommer att begravas.

– Han kommer att få en minnesplats med en sten, säger Johan Hellander, platschef på Menhammar Stuteri.

Under måndagen kom beskedet att en av travsportens största stjärnor; Mack Lobell hade lämnat jordelivet.

Hästen som tog hem två segrar i Elitloppet och tjänade över 22 miljoner kronor under sin framgångsrika karriär. Den segern som svenska folket minns lite extra är när han som fyraåring tog hem Elitloppet tillsammans med kusken John D Campbell och Solvalla-referenten Bosse Rydgren skrek: ”What a horse, what a driver”.

”Som en kung”

Efter tävlingskarriären fick hästen verka som avelshingst på Menhammar Stuteri och det var även där som han stod som pensionär när avelskarriären var över.

– Han har levt ett lugnt pensionärsliv de sista åren. Han har haft en egen hage och ett eget litet hus. Han har strosat omkring och spanat ut över Menhammars ägor som en kung. Han har haft det skönt och fick avsluta sina dagar i samma hage, säger Johan Hellander, platschef på Menhammar.

– Han fick diverse ålderkrämpor och tyckte inte att det var lika gott med mat. Men 32 år är en gammal ålder för en häst, speciellt för en häst som tävlat på så hög nivå.

Begravs på Ekerö

Nu kommer Mack Lobell få sin egen plats på Menhammar dit besökare kan gå för att minnas honom.

– Han kommer begravas här på Menhammar och få en minnesplats med en minnesten, säger han.

Vad har Mack Lobell betytt för Menhammar?

– Har ju en toppstar. Alla vet vem Mack Lobell är och var, alla som på ett eller annat sätt har haft någon kontakt med travsporten. Och även utanför travsporten kände många till Mack Lobell.

– Det har varit jätteroligt att ha honom på Menhammar och många besökare har kommit för att titta på honom. Även om han inte varit det huvudsakliga målet med besöket så vill ofta besökarna träffa och se Mack Lobell.

– Han var en bra avelshingst även om han hade bekymmer med fruktsamheten. Vi fick kämpa lite och hjälpa honom. Störst intrycket inom aveln gjorde han som morfar. Han fick utnämningen elithingst. Sådana här extrema individer har förväntningar på sig att de ska producera lika bra avkommor men det funkar inte så. Han var ett unikum men det innebar inte att han kunde producera unikum på löpande band.