Sportchefen: Hårda regler är en styrka

Publicerad 2011-06-29

Jean Michel Bazire och Björn Goop är kritiska mot det svenska reglementet.

Nu svarar ST:s sportchef Per Wetterholm på stjärnornas uttalanden.

–  När det gäller drivning har vi hårdast regler i världen och det ser jag inte som ett problem utan snarare som en styrka, säger Wetterholm till Trav365.

Per Wetterholm.

I tisdagens utgåva av Paris-Turf gick den franske toppkusken Jean Michel Bazire till angrepp mot Sverige och Skandinavien. Bazire kommer nu bojkotta Sverige i framtiden på grund av att han tycker att han blir för hårt straffad. Stig H Johansson förstår inte Bazires kritik – men den svenske kusken Björn Goop håller med fransmannen.

Goop menar att man delar ut alldeles för mycket böter i onödan i Sverige och att löpkörningsreglerna är för tuffa.

”Lite olika regler”

Per Wetterholm, sportchef på Svensk Travsport, har följt debatten och säger så här om stjärnornas kritik.

– Vi har lite olika regler i Sverige och i Frankrike, det är olika i alla länder egentligen. När det gäller drivning har vi hårdast regler i världen och det ser jag inte som ett problem utan snarare som en styrka att det är så. Vi är måna om djurskyddet men visst skiljer vi oss från Frankrike och övriga världen.

Vad säger du om att Bazire hotar med att bojkotta Sverige?

– Det är naturligtvis tråkigt för han är en superstjärna anser jag. Jag vet att många tycker att han är en lallare men jag tycker att han är en av världens bästa kuskar. Vi har de regler vi har i Sverige och vi kommer inte ändra på dem, oavsett vem som tycker något. Jag har dessutom den tron och förhoppningen att han kommer köra i Sverige i alla fall. Det är ju inte första gången någon kusk säger så där i debattens hetta.

”De aktiva är med och bestämmer”

Björn Goop är kritisk mot de styrande då han påstår att de aktiva inte får vara med i diskussionen om reglerna. Men enligt Wetterholm har de aktiva en hel del att säga till om.

– Det finns en reglementskomité som skriver reglerna i Sverige och där ingår domare, banrepresentanter och representanter för de aktiva. Om han säger att vi inte frågar de aktiva så är det klart att vi gör det, de är som sagt med i komitén. Sen är så klart inte alla aktiva med, de har utsett representanter.

Wetterholm fortsätter:

– Han har rätt i att den regel som blivit tuffare är drivningarna, i övrigt har vi inte skärpt reglerna generellt. Det brukar snarare vara så att de aktivas representanter brukar vara rätt hårda med att det till och med är för lösa regler, de vill ha hårdare så att det ska vara säkrare att köra.

Är det för hårda regler i Sverige?

– Jag tycker inte att det är för hårda regler i Sverige. Sen finns det säkert någon regel som är föråldrad eller så men så fort vi blir uppmärksammade på det sätter vi oss ner och kollar på det, säger Per Wetterholm till Trav365.