Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Var en väldig chock – det känns orättvist”

Svenskdoldisen Anette Lorentzon om: • Stallets framgångar • Cancern • Pappans dödsolycka

Publicerad 2023-07-24

Anette Lorentzon drog till USA 2003. Hennes stall gör succé och har dragit in motsvarande 15 miljoner kronor i år.

Anette Lorentzon flyttade till USA som 20-åring.

Två decennier senare tillhör hon landets främsta travtränare – och stallet har kört in motsvarande 260 miljoner kronor under åren.

– Pappa hade varit stolt, säger hon.

Anette Lorentzons stall har hittills i år kört in runt 15 miljoner kronor i dagens penningvärde, eller drygt 269 miljoner kronor sedan starten 2005.

Årets siffror placerar henne på en tredjeplats i svenskligan i USA bakom Per Engblom och Åke Svanstedt.

Framgångarna till trots så är 40-åringen ändå något av en doldis för den svenska travpubliken.

– Vi har alltid varit med i toppen men det skrivs inte lika mycket om oss som om andra tränare. Då vet inte folk i Sverige hur det går, säger hon.

Anette Lorentzon tilldelades Stig H Johanssons stipendium 2003.

”Har inte några andra talanger”

Hon växte upp på gården Blädingeås i Småland och hästintresset ärvde hon av föräldrarna Ann-Christine Lorentzon och legendaren John-Erik ”Goya” Magnusson.

Redan i ung ålder skördade dottern stora framgångar inom ponnysporten och lilla Snäckan blev först att trava under 1.40.

Anette gick fortfarande i grundskolan då hennes Expensive Ås skrällvann på V75 för Erik Adielsson. Skolan kom dock alltid i andra hand för Anette och sedan nionde klass har hon inte sett tillbaka för en sekund.

– Jag har absolut inte några andra talanger och räknade dagarna i skolan så fort jag började.

Efter att ha blivit tilldelad Stig H Johansson-stipendiet 2003 använde Lorentzon pengarna till att lufta sina vingar utomlands. Hon hamnade hos supertränaren Trond Smedshammer och valde två år senare att plocka ut sin tränarlicens i USA.

Hon etablerade sig snabbt i tränareliten och bedriver numera en 50-55 hästar stor verksamhet i Kentucky, på ACL Farms, och i New Jersey ihop med systern Anna.

Bland stallets stjärnor märks Iwon’t Backdown Ås, Pioneer Ås och den treåriga toppmärren Quick Stop, som i år har Hambletonian Oaks som det stora målet.

ACL Farm.

”Dåliga nyheter, du har cancer”

Livet har dock inte varit en dans på rosor för Anette. Hon har varit nere för räkning både en och två gånger.

2018 förolyckades hennes pappa på gården i Kentucky när han skulle köra in hö. John-Erik ”Goya” Magnusson fastnade mellan traktor och vagn och klämdes ihjäl. Han blev bara 66 år.

– Jag tänker ofta på honom. Det var en väldig chock för oss och känns fortfarande orättvist. Allt blev upp och nervänt. Han hade varit en stor del av hela mitt liv på gården, sju dagar i veckan, säger Anette om pappa ”Goya” som köpte superhästen Mack Lobell 1989.

En oerhört tung smäll för Lorentzon som bara några år tidigare fått diagnosen skelettcancer. Domen från den medicinska expertisen var hård och hoppet om överlevnad liten.

– Till en början sa läkarna att det var en godartad cancertumör. Det första jag kommer ihåg efter operationen är att de väckte mig och sa: ”Dåliga nyheter, du har cancer”, säger hon och fortsätter:

– Jag bröt dock aldrig ihop. Antingen får jag tycka synd om mig själv och ge upp, eller besegra skiten.

Anette Lorentzon hemma på svensk mark i Blädingeås 2002.

”Hade tur – fick en andra chans”

När hon en tid senare råkade ut för en infektion i knäet ställdes hon inför ett ”omöjligt” val. Antingen avbryta cancerbehandlingen i förtid, eller amputera ena benet. Lorentzon valde det tidigare alternativet.

– Jag hade sådan tur att vi besegrade sjukdomen och fick en andra chans.

Hur mår du egentligen i dag?

– Just nu är det bra. Där och då var jag dock i ett väldigt dåligt skick. Det var det värsta som jag har varit med om under hela mitt liv.

Anette har upplevt det djupaste av mörker men tagit sig igenom tragedierna. Och trots att hennes pojkvän, catchdrivern Tony Hall, på kort tid varit med om två olyckor ser hon ljust på framtiden.

Under rekordåret 2019 körde stallet in nästan tre miljoner dollar.

Främsta framgången hittills kom i storloppet Maple Leaf Trot ihop med Lorentzons bästa travare någonsin: egenuppfödde Guardian Angel Ås.

Tyvärr utan John-Erik vid sidlinjen.

– Pappa hade varit stolt, avslutar Anette.

Under söndagen tog Anette Lorentzon hem ännu en stor seger värd 25 000 dollar när treårige Ahadi Ås vann Kentucky Proud Series på The Red Mile.

Pappa John-Erik ”Goya” Magnusson blev 66 år.

Följ ämnen i artikeln