– Hästar som aldrig blir trötta eller halta...

Publicerad 2015-08-31

Travtränaren Marcus Lindgren och hovslagaren Anders Hesselgren ska börja samarbeta – och inleda ett nytt unikt projekt: ”Stall Andra Chansen”.

De tar emot skadade hästar och problemhästar som ska tränas upp enligt ett helt nytt koncept.

– Hästar som aldrig blir trötta eller halta, det vore väl nåt? säger Marcus Lindgren till Trav365.

Hovslagaren och travtränaren Anders Hesselgren firade stora framgångar med ”utdömda” Jasper Lane för något år sedan.

Hästen hade ådragit sig flera svåra skador - men Anders fick honom tillbaka till travets elitserie, V75, där han segrade flertalet gånger.

– Anders har ju jobbat med detta i liten skala på experimentbasis under många år, och testat konceptet på ett antal ”utdömda” hästar, där Jasper Lane hittills är det bästa exemplet på vad som går att uträtta när man anpassar träning och skoning efter biomekaniska principer, säger tränaren Marcus Lindgren.

Han fortsätter:

– Att kartlägga och anpassa hästens rörelsemönster till dess naturliga balanspunkter, och koppla ihop det till rätt sorts träning, är vad detta handlar om. Vissa hästar har detta naturligt från början, men de flesta har ju bevisligen inte kommit hela vägen.

”Väldigt intressant”

Nu startar Anders Hesselgren och Marcus Lindgren det nya projektet ”Stall Andra Chansen” i Halmstad.

– Jag har själv haft mycket tankar kring detta, mest sprunget ur mitt intresse för träning och vetenskap på humansidan, och det känns väldigt intressant att få vara delaktig i testa det på hästar i lite större skala.

– Att ge alla hästar riktig ”runfeeling” vore fantastiskt! Den målbilden jobbar vi med. Hästar som aldrig blir trötta eller halta, det vore väl nåt?

”Kommer ge stora resultat”

Från och med i dag (läs måndag 31 augusti) drar projektet igång och till en början kommer det att ske i en relativt liten skala, då ”stallet” har plats för sex hästar.

– Vi söker därför samarbete med ägare som har problemhästar med hög kapacitet. Några exempel är gaffelbandsskadade hästar, eller hästar med genomtramps- eller aktionsproblem. Dessutom har projektet visat sig ha särskilt god effekt på "heta" och stressade hästar.

Varför gör ni två det här tillsammans?

– Vi har känt till varandra sedan 90-talet och faktiskt börjat prata om det här projektet redan för tre, fyra år sedan. Det har inte riktigt varit rätt läge tidigare, men i somras kände vi bägge att pusselbitarna började falla på plats. Nu är det dags.

Vad gör det här unikt?

– Projekt ”Stall Andra Chansen” är helt unikt eftersom det oss veterligen aldrig har gjorts tidigare. Vi vet att hästens hovisättning och överrullning påverkar alla senor, ligament och leder fundamentalt, så om vi med denna teknik lyckas anpassa Anders upptäckter kring hästens biomekanik till optimal träning kommer det att ge stora resultat.

Kan det utvecklas från sex hästar till fler?

– Vi vill ligga lågt till en början och istället låta resultaten tala. Så vi kommer inte att ta in fler än sex hästar i projektet till en början.

– Vi är fullt medvetna om att det mest troligt kommer att handla mest om skadade eller halvskadade hästar till en början. På sikt är ju målsättningen att jobba med detta även som ”Stall Första Chansen”.

Följ ämnen i artikeln