Bergh: ”Jag har sett loppet 100 gånger”
Sportbladet tackar av pensionärerna Nahar och Spring Erom • Tränarnas bästa minnen • Sista starten i karriären
Uppdaterad 2017-12-28 | Publicerad 2017-12-27
På nyårsdagen gratulerar vi alla travhästar på födelsedagen, alla blir ett år äldre.
För Nahar och Spring Erom innebär det att de faller för åldersstecket, varmblod får tävla till och med tolv års ålder i Sverige.
Sportbladet vill tacka av två av våra största profiler för de långa och uppmärksammade karriärerna.
NAHAR...
...som går i pension. Daniel och Henrik Sedins guldklimp och tränaren Robert Berghs bästa någonsin sätter punkt för succékarriären på Bergsåker den 29 december.
Robert Bergh rekommenderade NHL-stjärnorna Daniel och Henrik Sedin att köpa Nahar.
Alla inblandade fick uppleva en fantastisk resa med seger i Elitloppet och andra storlopp samt över 13 miljoner kronor i insprungna pengar.
– Det är en underbar individ som är så mjuk och glad hela tiden, han är som samhället borde vara, säger Robert Bergh.
Om några dagar gör tolvårige Nahar start nummer 153 i livet. Det blir hästens sista och slutet på en sagolik karriär som har gett tränaren Robert Bergh, ägarna Daniel och Henrik Sedin, samt skötaren Charlotte Andersson minnen för livet.
Nahar har tränats i tur och ordning av Steen Juul, Petter Lundberg, Håkan Eriksson och Per Lennartsson. Hästen hade sprungit in över en miljon kronor och visat bra kvaliteter hela tiden men också visat osäkra tendenser. Men det var
i Robert Berghs regi som han lyfte ordentligt och blev en världsstjärna.
Hockeytvillingarna Sedin köpte Nahar i maj 2012 efter rekommendation av Bergh. Ett drygt år senare vann hästen Elitloppet vilket var överraskande för många, men inte för tränare Bergh som trodde på Nahar och hade ställt honom
i ordning till Prins Daniels lopp i Gävle veckan innan.
Före den starten fanns inte Nahar ens med som en tänkbar deltagare i Elitloppet men efter den imponerande triumfen i Gävle fick han en plats i Elitloppet och resten är trav-historia.
”Sett det 100 gånger”
Vad har Nahar betytt för dig?
– Otroligt mycket. Jag har haft många internationella hästar men ingen som har haft så hög nivå som han har. Samtidigt har han varit mycket svårare än andra internationella hästar eftersom han galopperat en del. Men totalt sett är han den bästa häst jag har tränat, säger Robert Bergh.
Vilka är de största och mest känslosamma segrarna med honom?
– Elitloppet var fantastiskt och det är min största seger i karriären. Jag tror att jag har sett det loppet 100 gånger efteråt och jag har sett det loppet lika många gånger som jag har tittat på alla andra segrar jag har vunnit.
Hur ser avslutningen ut för honom?
– Han har ett avslutningslopp på Bergsåker den 29 december. Då kör jag honom själv så klart. Han har fått ett wild card dit. Då blir han avtackad.
Blir kvar på gården
Vad händer sedan med hästen?
– Charlotte, som har skött honom i 90 procent av karriären hos mig, har fått hästen. Han blir kvar på gården i Sundsvall där han trivs så bra i sin bergshage. Charlotte kommer att rida honom lite och han får vara med och träna lite lätt ibland. Men hon får bestämma vad hon vill göra med hästen framöver. Vi får se till att han får njuta av sitt pensionärsliv. Charlotta har väldigt stor del i framgångarna eftersom hon är så lugn. Han har trivts så bra i Norrlandslugnet och har dessutom haft lugna ägare.
Vad är dina känslor kring att det nu är färdigtävlat?
– Visst känns det lite konstigt. Man påminns om det nu så här sista veckorna och man tänker mer på varje lopp och träningsjobb han gör nu.
– Hästen tycker att det är kul att träna varje gång och är väldigt pigg och alert. Rent fysiskt skulle han nog kunnat hålla på och tävla ett par år till för vissa dagar när han kommer till tävlingsbanan är han så lycklig. Men nu är vi framme vid att han ska bli pensionär och det känns rätt också. Livet har sin gång.
SPRING EROM...
... som går i pension. ”Porslinshästen med ett hjärta av guld”. Tränaren Dan Widegrens ögonsten tackas av på Halmstadstravet 30 december innan han blir avelshingst.
Spring Erom började tävla som treåring, slog svenskt rekord som elvaåring och var med både i Olympiatravet och i Elitloppet som tolvåring.
Under karriären har den svenske stjärnan varit allvarligt skadad flera gånger – men alltid kommit tillbaka.
– Hästen är unik och allt är som en saga, det kommer att kännas vemodigt när han slutar, säger tränaren Dan Widegren.
Historien om den här ”porslinshästen med ett hjärta av guld” liknar ingen annan på elitnivå. Spring Erom har tävlat sedan han var tre år, haft allvarliga skador med frakturer flera gånger men alltid rest sig på nio och kämpat sig tillbaka. I år som tolvåring har han varit med i både Olympiatravet, Elitloppet, vunnit i gulddivisionen och sprungit in över 1,2 miljoner kronor sin sista säsong på tävlingsbanan.
– Det är en helt fantastisk häst. Han är unik och väldigt speciell. Fortfarande ung i sinnet och väldigt levnadsglad, säger Widegren.
Spring Erom tränades tidigare av Håkan Olofsson i Halmstad men när Håkan gick i pension för tre år sedan flyttades hästen till Dan Widegren. Halmstadtränaren har visat upp sin stjärna i ett fantastiskt fint skick varje gång och Spring Erom har radat upp starka insatser i storloppen och i V75.
Vad har hästen betytt för dig?
– Jag har upplevt så fantastiskt mycket med Spring Erom och varit med om grymma upplevelser. Vi funkar väldigt bra ihop och jag är lycklig över att ha fått träna honom, säger Dan Widegren.
”Kan vara lite farlig”
Vilka är dina mest minnesvärda upplevelser med hästen?
– Rent känslomässigt är det Elitloppet där han gick till final. Men även när han vann uttagningsloppet till Elitloppet på Åby några veckor innan var fantastiskt. Även Olympiatravet så klart att han kvalade in dit. Sedan har han vunnit många segrar som är ruggigt roliga men en som jag minns speciellt är när han slog svenskt rekord över 2 700 meter. Då hade jag inte haft hästen så länge och då fick vi ett kvitto på att vi var på rätt väg och att han hade mer att ge.
– Det jag har fått uppleva med Spring Erom har jag inte varit med om i närheten tidigare i min karriär, även om jag har vunnit Sprintermästaren med Beijing Boy hemma i Halmstad.
Berätta om Spring Erom, vad är han för en individ?
– Han är väldigt speciell och är snäll och trevlig mot människor. Men han kan även vara en buse och lite farlig ibland. Han är väldigt hingstig och kan bli förbannad på andra hästar. Ibland vill han bara hoppa på andra hingstar och läxa upp dem. Han vet om att han är kung och tycker att han är bra.
Hur ser avslutningen ut för honom i år? När blir sista starten?
– Om allt går som det är tänkt blir det hemma i Halmstad den 30 december i V75. Halmstadtravet var tidigt på oss om att de ville ha med honom där och då blir det avtackning.
Vad händer sedan med Spring Erom?
– Han ska bli avelshingst och stå på Askö stuteri i Västerås.
”Skönt att regeln finns”
Vad är dina känslor kring att det nu är färdigtävlat?
– Det är lite blandat. På ett sätt hade man velat hålla på lite till när han är så fin hästen och han hade säkert kunnat tävla en säsong till utan problem. Men samtidigt är det skönt att den här regeln finns att det är tolv år som gäller när de ska sluta tävla. Då slipper man se vissa hästar gå på knäna och det är bara att gilla läget.
– Visst känns det lite vemodigt men samtidigt får man vara glad att man har fått de här tre fantastiska åren med hästen. Det hade lika gärna kunnat vara någon annan som fått honom i träning i stället för mig. Det känns också bra att han får sluta när han har varit så här bra i år.