Nya metoden för att få spännande lopp
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-09
Här är Svensk Travsports nya metod för att fler spännande lopp.
I mars är det premiär för ”Spårtrappan” där hästarna tilldelas spår efter startprissumma.
Nu välkomnas nyheten av travtränaren Stig H Johansson.
– Ändringar är bara att supporta när de inte låter helt galna, skriver han i sin krönika.
Den 3 mars är det premiär för den nya metoden att fördela startspår. I alla lopp med 15 hästar bakom startbilen kommer man att använda sig av ”Spårtrappan”. Det innebär att hästarna får spår efter startprissumma, den som har lägst startprissumma får bästa spåret, den som har högst prissumma får sämsta spåret.
En ny ordning
Metoden har använts tidigare, men det nya är att spåren inte tilldelas i ordningen 1-15, utan istället kommer spåren att tilldelas efter hur de är värda.
– Vi har satt spåren i den ordning som vi tror är den vanligaste värderingen i ett femtonhästarsfält bakom bilen, säger Svensk Travsports sportchef Per Wetterholm, på travförbundets hemsida.
”Lite gambling”
Det här innebär att tränarna kan vara med och försöka styra vilket spår hästarna får.
– Vill man ha bra spår så anmäler man en häst som tjänat lite pengar. Vill man istället att ens egen häst ska möta lättare motstånd så anmäler man en med mycket pengar. Men då får man räkna med sämre startspår. Låt säga att loppet är öppet för hästar med högst 500 000 kronor. Om du anmäler en häst med 480 000 kronor på kontot så får du förmodligen bakspår. Men du vet å andra sidan garanterat att du slipper runda någon som har tjänat mer pengar än din häst. Och vill du ha spår 1-3 i samma lopp bör du nog anmäla en häst med kanske 250 000 på sig. Det blir lite gambling, och det ska bli spännande att se hur tränarna lägger upp taktiken här, säger Per Wetterholm.
Används i andra länder
Enligt Wetterholm testar man det här upplägget för att få spännande lopp.
– Det här är ett system som används i många länder. Ibland till och med omvänt så att de vinstrikaste hästarna får de bästa spåren, vilket kan tyckas vara lite märkligt. Vi hoppas att vår modernare variant ska leda till spännande lopp och förbättrade matchningsmöjligheter för tränarna. Idén kommer ursprungligen från några svenska tränare och när vi testade den på landets sportchefer i höstas blev det tummen upp, säger han.
”Bara att supporta”
Travtränaren Stig H Johansson skriver själv om ”Spårtrappan” i sin krönika i dagens Sportbladet.
”Ändringar är bara att supporta när de inte låter helt galna. Man får prova och se hur det fungerar. De som är rädda att prova nya saker varken vinner något på det eller utvecklas. Men jag förstår vad ST/ATG är ute efter. De vill ha spelvänliga lopp och det är klart att ett sådant här system kan bidra till det”, skriver Johansson.