Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Nu är han kung

Publicerad 2016-12-21

Följ med hem till Ulf Ohlsson, Sveriges nya kuskchampion: ”Det är svårt att tro”

Han bryter Björn Goops tolv år långa svit och blir allsvensk k­uskchampion för första gången.

Dessutom har Ulf Ohlsson p­asserat sin drömgräns på 400 segrar under ett år.

Sportbladet har träffat stjärnkusken som jobbar hårdare än de flesta och kör i genomsnitt sex lopp om dagen.

Själv hävdar han att tillvaron har blivit lugnare efter flytten till Knivsta.

– Det känns nästan som lite ­lyxliv ibland, säger Ulf.

Ulf Ohlsson var tidigare tränare fram till 2011 på Bergsåker då han blev catchdriver på heltid. Under många år har han ofta tävlat fem, sex dagar i veckan och ibland mer. I år har han vunnit överlägset flest travlopp i landet och kan titulera sig allsvensk champion för första gången. Att ha vunnit 400 lopp under ett och samma år är det bara Björn Goop som har lyckats med en gång tidigare (501 segrar 2006). Sport­bladet åkte hem och hälsade på S­olvallakusken som numera har Knivsta som bas efter flytten från Norrland.

Vad säger du om ditt rekordår där du har kört in 35 miljoner ­kronor?

– Det har varit ett fantastiskt år. Jag hade en otrolig månad i oktober och vann närmare 50 lopp då. Då kändes det som att det fanns lite chans att ta rekordet. Så efter det hade jag som mål att försöka ta 400 segrar och det var roligt att det lyckades. Man vet ju inte, det kanske är enda gången man kommer upp i det antalet, säger Ulf Ohlsson.

”Nästan som att vara ledig”

Hur stort är det att ha blivit a­llsvensk champion i år för första gången?

– Det är roligt att bli det en gång, naturligtvis. Det är stort. Jag har haft lite grepp något tidigare år och varit med i striden några gånger och varit i ledningen med några segrar, när det har varit ett par månader kvar. Många frågade mig då när jag ledde med fem, sex segrar i oktober men då sa jag att det blir jättesvårt för Björn Goop har så stort stall och kan matcha lite som han vill på s­lutet samtidigt som jag är beroende­ av vad jag får köra för hästar. Så jag har trott på väldigt dålig chans att vinna tidigare år.

Innan det här året har du vunnit 79 olika championat. Du har även säkrat flest kuskchampionat i år på olika banor och är klar vinnare på Dannero, Eskilstuna, Hag­myren och Solänget. Dessutom har du en ointaglig ledning på Bergsåker, Bollnäs, Gävle och Umeå, samt leder även kusk­ligorna på Romme och Östersund. Kommentar till det?

– Att det har blivit så många championat är faktiskt lite konstigt, då tävlingsdagarna ofta krockar med varandra och det är många d­agar jag inte kan vara på banorna. Så att bli champion på den och den banan är ingenting jag går in för när året börjar. Det är klart att nu när det är någon dag kvar och jag har chansen att vinna, då vill jag så klart vinna.

Du är den som tävlar mest i Sverige och håller ett väldigt högt tempo. Under en period i fjol tävlade du exempelvis 75 dagar i sträck. Vad är det som driver dig?

– Den frågan får jag ibland. Det är flera saker. För det första tycker jag det är fantastiskt roligt att tävla och sedan är det lite av att slå sina egna rekord också. När året börjar så rullar det ju bara på i början men sedan efter ett halvår kanske man ser att man ligger bra till och då vill man göra det man kan för att slå ­sina egna siffror. Sedan naturligtvis att försöka vinna de större loppen, det är ju en krydda i det hela.

– Många tycker att jag är aldrig l­edig men jag tycker att jag har bra med fritid. Som i dag tisdag exempelvis, jag behöver inte åka iväg till Bollnäs förrän klockan tre i eftermiddag och det tycker jag känns lyxigt. Det är nästan så att man är ledig även om det blir en sen kväll. Men det är jag så van vid och har levt så här i många år nu. Även när jag tränade hästar så körde jag väldigt mycket lopp även då.

Körde 14 000 mil om året

Ulf bor numera i Knivsta och i april i år flyttade han och sambon Elin Gustavsson in i en villa på 200 kvadratmeter med utomhuspool.

Vad har flytten till Knivsta i­nneburit för dig?

– Det känns ju skönare på så sätt att det ligger så bra till och jag får mindre timmar i bil. Det är nära till Arlanda och många banor inom några timmars räckhåll med bil. Så jag mår bättre nu efter att vi ­flyttade hit och flyger mer än tidigare.

Du tävlar fortfarande de flesta av veckans dagar, oftast kvällar och helger och kör drygt sex lopp om dagen i genomsnitt. Hur orkar du?

– Det är som en livsstil för mig. Och det har som sagt blivit mycket bättre sedan vi flyttade till Knivsta. De senaste dagarna har jag inte b­ehövt åka iväg från klockan tre på eftermiddagen. Då har jag kunnat träna på förmiddagen och gjort l­ite andra saker. Jag tycker nästan att det är som lite lyxliv, ha, ha.

– Men som det var förut när jag tränade hästar, det trodde jag aldrig hade gått i längden. När man kom hem mitt i natten och så var man ändå uppe tidigt och var i stallet klockan sex, halv sju på morgonen. Så tränade man hästar på förmiddagen, tog en lunch, och sedan åkte man iväg på trav igen. Hade man fortsatt så är det nog stor risk att det hade hänt någonting. Det var ju inte hälsosamt i längden. ­Tidigare körde jag 14 000 mil om året nu är jag nere på 12 000 mil.

Ledsnar du aldrig?

– Visst gör man det någon gång, som den här årstiden så är det ofta en del lite sämre tävlingsdagar man kör på, och ser man på förhand att man har lite klent att köra så är det inte så roligt. Och när det är regnigt och skitig.

Vad gör du när du har en ledig dag?

– Jag försöker att träna på gym några dagar i veckan. Eller så kan jag gå ut och promenera, ibland med stavar, eller kanske åka in till Uppsala och handla. Det blir mest sådana grejer.

”Käftar på ett roligt sätt”

Är du en dålig förlorare?

– Jag är tävlingsmänniska, absolut. Men däremot tror jag att jag är ganska behärskad om man förlorar med en storfavorit. Det var värre förr. Fast man kan ha vunnit fyra, fem lopp en kväll och sedan när man sitter i bilen hem så tänker man att fan, jag kunde ha vunnit ett till om jag gjort si eller så med den ­hästen. Det kan vara lite jobbigt.

Vad är tjusningen med att vara travkusk?

– Naturligtvis att vinna lopp och köra fina hästar, men även att träffa folk och ibland kan man få göra en människa glad genom att köra åt en amatör och kanske vara fyra, femma i ett lopp och då blir de j­ätteglada. Då blir man ju glad för deras skull.

– Den dagen man lägger av kommer man nog att sakna tugget som är i omklädningsrummet mellan kollegorna som man käftar lite med på ett roligt sätt. Vi är tuffa konkurrenter i loppen men när loppen är körda och vi är inne i omklädningsrummet så är det lugnt.

Varför har du blivit en duktig travkusk?

– Nu när jag har kört så mycket är de så klart rutin och e­rfarenhet som gör mycket. Jag har har vuxit upp med att köra dåliga hästar från början och det var en utmaning att försöka köra felfritt i snabbjobben, hästar som hade problem att trava. Jag tycker det är en utmaning att k­öra svåra hästar ibland.

Fullspäckat schema över jul

Till sist; det väntar V75 sju dagar i rad med start på juldagen. Hur firar du jul och hur många av dessa kommer du att köra?

– Jag firar hos mina föräldrar i Sundsvall. Jag kommer troligtvis att köra i Örebro dagen före jul­afton och sedan blir det V75 i Umeå på juldagen. Därefter är det V75-finaler på annandagen på Solvalla. Däremot kommer jag inte att köra i Halmstad ­eller i omgångarna i Norge eller i Finland. N­yårsafton i Mantorp kommer jag där­emot att köra, s­äger Ulf Ohlsson.
Läs nedan för Ulf Ohlsson väljer...

Michael Carlsson

Följ ämnen i artikeln