Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Micke Nybrinks uppmaning: Inför idiotsäkra vagnar

Publicerad 2013-11-12

Lärlingen Marcus Schön sparkades och skadades allvarligt i samband med tävlingarna på Romme.

Efter den otäcka olyckan efterlyser experten Micke Nybrink bättre säkerhet kring sporten.

– Jag kan inte för mitt liv förstå att det inte införs idiotsäkra vagnar där kuskarna sitter skyddade, där alla risker är minimerade, skriver han.

Olyckan var framme vid fredagens tävlingar på Romme då 21-årige kusken Marcus Schön sparkades av hästen Lome Li under segerdefileringen.

Marcus blev sparkad i ansiktet och har vårdats på St:Eriks ögonsjukhus där han har opererat ena ögat. Dessutom ådrog han sig flera frakturer i ansiktet.

”Är vi så infantilt naiva?”

I tisdagens Sportbladet tar experten Micke Nybrink upp olyckan och vill se en förändring.

”Tänker ni som jag? Ska någon behöva dö innan travet gör något för att öka säkerheten? Är vi så infantilt naiva? Det kommer nämligen hända igen, igen och igen. Hästar skräms och då reagerar de med att, som det heter, ”slå”. När en häst slår är det med krafter som man inte kan föreställa sig. Den gör det med en järn- eller aluminiumsko som tillhygge, ibland försedd med broddar”, skriver han.

Micke Nybrink vill att säkerheten för de aktiva ska ses över.

 ”Jag kan inte för mitt liv förstå att det inte införs idiotsäkra vagnar där kuskarna sitter skyddade, där alla risker är minimerade/tagna ur spel”, fortsätter han.

Michael Halvarsson, säkerhetschef på Svensk Travsport, har hand om de här frågorna på förbundet.

– Till att börja med känner jag verkligen för Marcus som blev så illa sparkad. Jag hoppas att han får ett snabbt tillfrisknande utan bestående skador.

”Det måste vägas in”

Halvarsson berättar att det redan finns säkerhetsvagnar.

– Det finns flera olika modeller av säkerhetsvagnar, det vill säga vagnar med säkerhetsbygel, men dessa är inte så omtyckta av våra aktiva. Många tycker att de får begränsad rörelsefrihet och väljer andra vagnar. Det enklaste skyddet är säkerhetsjorden, en rem över hästen som man fäster i sulkyn och som hindrar hästen från att kunna sparka. Det har ett flertal gånger prövats i reglementskommittén om obligatorisk slagjord skall införas, men tränarnas representanter har varit skeptiska och menar att vissa hästar blir rädda för slagjorden. Det måste så klart också vägas in, säger han.

Skulle kuskarna behöva mer skydd? Kan man göra något med hjälmarna till exempel ett visir?

– När det gäller hjälmar så är den frågan alltid levande. I dag finns inget bättre alternativ såvida man inte väljer att använda integralhjälm, men då blir sikten, speciellt åt sidan, begränsad.

Frågan kring säkerhet inom sporten är något som förbundet arbetar med kontinuerligt.

– Genom projektet SÄBA, Säkerhet Bana, har det arbetet prioriterats de tio senaste åren. För att få arrangera tävlingar måste banorna uppfylla en lång rad krav i dag. Det här är ett ständigt pågående arbete och vi vill så klart förbättra säkerheten för våra aktiva. Just nu arbetar vi hårt med ”Travarhälsan” som bland annat innebär kontroller av hästar och utrustning så att vi har friska hästar och säkra ekipage på våra banor. Lyckligtvis är allvarliga olyckor ovanliga inom travsporten.