Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

Daniel Redén: ”Man måste tro på ödet”

Publicerad 2014-05-22

Elitloppstränaren i stor intervju: ”Är väldigt lyckosam att jag har hamnat i den här positionen”

ÖRSUNDSBRO

Han handplockades av miljardären Bengt Ågerup och fick en unik chans.

Daniel Redén, som egentligen skulle bli kock men hoppade av gymnasiet och började med hästar, tog den och har gjort succé.

Han har själv hittat stjärnor som Shaq Is Back och Delicious U.S. på auktion i USA och tränat fram dem till Elitloppet.

– Ibland måste man tro på ödet, säger Redén i en stor intervju med Sportbladet.

Få största travnyheterna i din mobil. Så skaffar du ”Travpushen”.

En av trav-Sveriges hetaste tränare tar emot ute på Furuby gård i Örsundsbro, strax utanför Enköping. På den legendariske och bortgångne Tommy Hannés gamla anläggning har Daniel Redén för stall Zet och Bengt Ågerups räkning byggt upp en imponerande verksamhet. En rörelse som bara växer för varje dag som går och blir alltmer framgångsrik. Idag finns där 90 hästar som tränas vara flertalet är inköpta med blåblodig stamtavla från USA. Stall Zet bedriver även en stor uppfödning med 40 fölston och en egen avelshingst i Pastor Stephen.

Som VD för hela bolaget står Daniel Redén, tidigare lärling hos Stefan ”Tarzan” Melander i 15 år. För sex år sedan blev han uppringd av den framgångsrike entreprenören och forskaren i medicinvärlden Bengt Ågerup, miljardären som bland annat byggde upp plastikföretaget Q-Med. Frågan var rakt på sak; vill du bli privattränare för mina hästar och VD i bolaget.

– Jag visste knappt vem han var när han helt plötsligt ringde en dag. Han presenterade sig och frågade om jag ville bli VD för ett företag med hans travhästar. Man började ju först undra lite om man verkligen kunde tro på det här. Att som lärling bli uppringd och erbjuden den här chansen var ju helt otroligt, säger Daniel Redén och tar en slurk kaffe.

– Jag åkte och träffade honom och på den vägen är det. Vi fick bra kontakt och jag vet egentligen inte varför han valde mig. Det fanns många andra att välja på men vi hade lite gemensamma bekanta som vi spelade golf tillsammans med så jag kan misstänka att det är lite på den vägen. Det blev i alla fall ett lyckoskott.

Hur känner du idag sex år senare?

- Man är väldigt lyckosam att jag har hamnat i den här positionen. Ibland måste man tro på ödet också var man hamnar här i livet. Att man valde den eller den vägen. Jag hade lika gärna kunnat gå åt något annat håll också. Framförallt eftersom jag inte började med trav förrän jag var 14, 15 år.

Hur kom du in i travsporten egentligen?

– Det började med att jag spelade Dagens Dubbel med farsan när jag var 11 år. Man fick välja ett nummer åt honom och sedan blev man lite intresserad av att sitta med och lyssna och titta på travet på tv om lördagarna.

Du hoppade av gymnasiet och började på ridskola istället?

– Ja, jag hamnade i Simrishamn av alla ställen och skulle bli kock hade jag tänkt mig. Men så blev det inte och samma dag som jag hoppade av skolan så drog jag och en kompis till Jägersro. Det var derbyhelgen och Good As Gold vann derbyt. Vädret var bedrövligt med ett jäkla regnande och jag minns att vi stod där på en läktare och frös.

– Jag fick först en praktikplats på en ridskola men det var inte min grej. Sedan började jag hos ”Tarzan” och blev kvar där i 15 år. Därefter flyttade jag till Värmland och började jobba för stall Goop men det blev bara fyra veckor eftersom Bengt Ågerup ringde i samma veva.

Hur gick tankegångarna när du blev VD för Brixton Medical och ansvarig tränare för alla hästarna?

– Jag kunde ju inte drömma om att det skulle bli så här stort som det är idag. Det fanns 35 hästar när jag kom och idag har vi 90 plus all uppfödning. Tanken var främst att jag ville utveckla mig som tränare och få prova mina egna idéer. Att plocka lite bitar av vad jag hade lärt mig tidigare.

Hur ser samarbetet med Bengt Ågerup ut idag? Vem är det som bestämmer?

– Bengt bor ju i Schweiz men vi hörs väldigt ofta på telefon. Nästan varje dag. Jag har fria händer att lägga upp träningen som jag vill men vi stämmer av allt tillsammans och Bengt är så bra att prata med om allt möjligt. Det kan vara problem av både det ena och det andra. Både personliga problem och med hästarna om man har något sjukdomsbekymmer. Han är ju bra på det och vet hur en kropp fungerar och är professor i sådant där. Han har lång erfarenhet av det.

– Bengt vet vad han gör och är väldigt bra på det personliga planet. Jag har aldrig känt någon direkt press trots att jag har ett stort ansvar för verksamheten och personalen. Han är fantastisk på så vis, säger Redén.

Men för några år sedan var det inte lika muntert i verksamheten? Det var mycket problem med sjukdomar och framgångarna tog inte fart på allvar förrän två och ett halvt år sedan. Berätta!

– Vi hade väldigt mycket sjukdomar. När hästarna var som sjukast ett år så tror jag aldrig att jag har sett så mycket sjuka hästar och jag hoppas att jag aldrig mer kommer att få uppleva det igen. Allting var bara ner.

– Men vi har sagt nu efteråt att det nog var bara bra att man fick alla de där nackslagen i början. Så fort jag försökte resa mig upp så kom nästa smäll så att man la sig ner igen. Och så när man reste sig på nytt kom ytterligare en smäll så att man hela tiden hamnade på botten.

– Fast jag tror att det var bra för samtidigt har jag lärt mig så otroligt mycket om sjukdomar. Hur man ska hantera och hålla hästar för sig själva och se minsta lilla tecken på att något är fel eller att någon är sjuk som går ett jobb så att de måste gå av. Förut när jag var lite yngre så var det bara att de måste träna ändå, men man kan aldrig träna en sjuk häst.

Det går inte att fuska så att det ska gå lite fortare för en häst tar inte åt sig träningen om den är lite småkrasslig. Så då är det bättre att stå över ett jobb så att de blir friska än att köra ner dem ännu mer och att allt går som en löpeld och att de börjar smittar varandra.

Hur agerade Bengt Ågerup då under den här jobbiga tiden?

– Det var ju det som var lite roligt för Bengt såg ju hur deppig jag var. Det var då som han skickade mig till USA för första gången. Åk till Harrisburg och köp lite nya hästar sa han. Tänk på något positivt och då fick han mig glad igen.

– Så jag åkte dit och scoutade fram några som jag presenterade för honom och en av dem var Shaq Is Back som nu ska vara med i Elitloppet för andra gången. Det blev väldigt lyckosamt och sedan har vi köpt ytterligare väldigt bra hästar från USA. Det är samma historia med Delicious U.S. Henne hittade jag också på auktion och ropade in i Harrisburg.

Hur ser ditt liv ut idag?

- Jag har ett väldigt bra liv, det kan jag säga. Man får nypa sig i armen ibland över alla fina hästar vi har här ute. Samtidigt går det fort. Kroppen hinner aldrig vila, man skenar ju fram, det går nästan på överhettning hela tiden. Det är trav hela tiden med nya tävlingar, hästarna ska tränas, allting ska läggas upp och planeras, och så är det trav igen och trav igen.

– Det är mycket på alla fronter. Fölston och alla fölningar. Det är lika roligt det med alla nya föl som kommer. Man vill alltid hitta den perfekta hästen att den ska dyka upp, även att jag tycker att jag har den perfekta hästen så kan det alltid komma någon som är bättre, menar Redén.

Leran – en snackis

Förutom att antalet hästar blir fler och fler ute på Furuby Gård så byggs det nya stallar hela tiden och konceptet med träningen förfinas. En stor del i framgångarna är den speciella träningsbana som finns av sand och blålera som Daniel har anlagt på en raksträcka vilket gör hästarna starka. Just leran har blivit en snackis och sedan hästarna började tränas i den har resultaten kommit på löpande band.

– Så är det verkligen. Leran och sanden fick hästarna att höja sig ytterligare en nivå. Jag har alltid velat att lungorna och benen ska få arbeta men att de ändå inte behöva träna så mycket i mängd. Jag har sett en massa vetenskapsprogram och jag är mycket för sådant där att sitta och filosofera och hur man ska kunna få allt till en ny nivå. Man vill alltid försöka vara bäst och ligga steget före alla andra, säger Redén.

– Så visste jag att Åke Svanstedt tränade sina hästar i en sandbana och många andra hade börjat med det. Så jag frågade Åke om jag fick komma ner till Bjertorp och vara med och köra en dag. Jag var där och kollade med Åke hur han lade upp dagarna och tränade. Det var väldigt lärorikt. Sedan har jag jobbat hos Tarzan i 15 år så man får försöka pussla ihop lite och ta det bästa av det bästa.

– Jag tyckte att Åkes bana var fantastisk men det fanns inget sådant material att få tag på och då försökte jag hitta ett eget recept och körde med blålera istället. Jag åkte och letade i flera månader tills jag hittade det exakta och det har jag hittat nu. Men det är hemligt var jag har köpt det ifrån. Det är ju en konkurrenssport vi håller på med så det vill jag inte berätta.

Tackat nej till erbjudanden

Daniel Redéns framgångar och hans starka och rejäla hästar har gjort att både andra tränare och hästägare har hört av sig de senaste åren. Konkurrenter till honom har varit på gården och tittat och Daniel avslöjar även att han har fått erbjudande om att träna många bra hästar från utomstående ägare men tackat nej. På papperet är han fortfarande amatör och han vill enbart inrikta sig på Bengt Ågerup och stall Zet:s hästar.

– Det kommer ju en dag när inte Bengt är med i gamet längre och då får man ju hoppas att man får chansen att träna hästar från andra ägare. Men nu tränar jag bara Bengts hästar eftersom han har satsat så mycket på mig och att vi har så mycket hästar. Dessutom kan jag inte ta in några andra hästar eftersom jag har amatörlicens.

– Det har annars varit många här och kört och tittat och de vill se på banan och alla får gärna komma hit och jag pratar gärna men jag vill inte säga var jag har köpt mitt material. Det tog mig så lång tid att hitta och sedan är det så att man kan inte bara kopiera av varandra. Då skulle alla vara överlägsna om de exempelvis bara kopierade av Svanstedts grej. Det går inte, man måste tro på det man gör själv.

Parasiter som kan sprida sjukdomar

Förutom alla hästarna som strosar runt i hagarna så ser man även tre biffiga kossor med stora horn som respektingivande lufsar runt på markerna. Dessa specialkossor, Highland Cattle, köpte Daniel Redén för två och ett halvt år sedan i syfte med att hålla parasiter borta från gården.

– Det är en gammal gård och det har varit djur här i flera hundra år. Så det är mycket parasiter som kan sprida sjukdomar men Highland Cattle är mycket bra på att döda parasiter. De går omkring här ute och håller rent och snyggt och trivs med livet. De rensar och gör fint uppe i skogen och de är våra maskotar.

– I början var det lite rodeo när de kom som kalvar och plöjde rent överallt. Men nu är de tama och snälla och går omkring om myser. Det är lite Noaks Ark här ute men det ska vara mycket djur på en gård. Vi har en massa specialkatter och hundar också. Det är kul och kossorna kan nog vara en liten bidragande orsak till framgångarna för de kom i den vevan när det började gå bra.

Hur känner du inför den stundande elitloppshelgen? Du har två heta kandidater i Shaq Is Back och Delicious U.S. som både fick en drömlottning med innerspår i sina försök.

– Egentligen är det helt otroligt den här utvecklingen som har varit. Hade du frågat mig det här för sex år sedan så hade jag ju aldrig trott att det här hade varit möjligt. Det är också osannolikt att båda hästarna fick spår ett i försöken. Visst kommer det att vara spänt på söndag och lite nervöst men det ska det ju vara. Fast jag försöker att inte tänka för mycket på det nu utan ta det här som en vanlig vecka. Det är så mycket annat att göra hela tiden med träning och andra lopp.

– Båda hästarna var i alla fall riktigt fina i jobbet i måndags. Delicious var lite extra fin och Shaq Is Back fick ett tuffare jobb här ute i fredags. Förra året var vi med i Elitloppet för att lära. I år ska vi vara med och kriga och försöka ta oss till final. Det här är inte sista året vi håller på utan vi är rätt så färska i gamet och får bara bättre och bättre hästar. Mitt mål är att någon av dem tar sig till final och skulle någon av dem vinna Elitloppet vore det såklart fantastiskt. Det skulle betyda så enormt mycket, säger Daniel Redén.

Få största travnyheterna i din mobil. Så skaffar du ”Travpushen”.