”Det är rätt väg att gå för ATG”

Uppdaterad 2014-11-10 | Publicerad 2014-11-07

Stöttar ATG Frankrike-experten Anders Lindqvist om att spelbolaget ATG vill in på hela spelmarknaden.

ATG vill in på hela spelmarknaden – och erbjuda spel på sport, nummerspel och lotter.

Liknande som det franska spelbolaget PMU arbetar i dag.

– Det är rätt väg att gå, men det är viktigt att inte glömma kärnverksamheten, travsporten, säger Anders Lindqvist, tränare i Frankrike.

Det är för Dagens Industri som spelbolaget ATG:s vd Hasse Skarplöth berättar om sina framtidsvisioner för bolaget. ATG har under de senaste åren fått skarp konkurrens av utländska spelbolaget och omsättningen har gått ner med drygt sju procent.

Nu vill Skarplöth se en ändring – han vill ta in ATG på hela spelmarknaden, för att konkurrera med andra spelbolag.

 – Vi vill ha nya spelobjekt som sport, nummerspel och lotter, säger Hans Skarplöth, vd för ATG, till Dagens Industri.

”Koncentrerade sig för mycket på sportspel”

En reform av spelmarknaden och införande av spellicenser har aviserats av civilminster Ardalan Shekarabi (S), men det dröjer flera år innan en eventuell nyordning blir verklighet.

Det ATG nu eftersträvar är vad det franska spelbolaget PMU (Pari mutuel urbain) nu genomför sedan 2010, då de började erbjuda sportspel och poker förutom spelet på hästar.

Vad det inneburit? Travspelet har fortsatt att gå ner i landet - men spelet på sport och poker visar bra siffror.

Trots den vetskapen tror Anders Lindqvist, expert på fransk travsport och tränare i landet, att det här är rätt beslut av ATG.

– Det är rätt väg att gå, men det är väldigt viktigt att komma ihåg kärnverksamheten, travsporten. Den kan man inte bara överge, det är viktigt med trivsel på banorna och trivsel bland alla aktiva.

– Chefen för PMU sparkades nyligen för att han koncentrerade sig för mycket på sportspel så spelet på hästar gick ner. Det går inte att bara fokusera på siffror. Bolaget PMU går bättre nu, men eftersom det ägs av trav- och galoppsporten här är de inte nöjda då det har varit väldigt dålig utveckling på spelet på hästar i Frankrike. Man får som sagt inte glömma att det är hästsporten som är grundfundamentet.

”Drömmer om att bli stora”

PMU införde sportspel och poker för att kunna konkurrera med de andra spelbolagen som har spellicens i landet.

– De ville inte vara stillasittande och se på när de fick konkurrens, de agerade. Förut hade PMU monopel på spel på hästar, precis som ATG har i Sverige, men i och med det här har ju andra internetaktörer börjat att ta spel på hästar också.

Du tycker det är bra av ATG att försöka få till det här?

– ATG drömmer om att bli stora, det är klar att det är bra på sikt. För om marknaden öppnas i Sverige, då gäller det att ha muskler.

Trav365 har sökt ATG:s vd Hasse Skarplöth för en kommentar.