ATG: ”Vi visste inte om det...”

Publicerad 2016-02-23

Galopphästar (Hästarna på bilden har inget med artikeln att göra)

Under söndagen reds det tävlingar på Täby Galopp och fokuset både före och efteråt kom att ligga på lopp fem.

Där tränade Hans-Inge Larsen samtliga fem startande – ändå anordnades spel till loppet.

Det har hänt ett par gånger inom både travet och galoppen att en tränare haft samtliga startande i ett lopp. Stefan Melanders kupp på Sundbyholmstravet 2011 där han hade tolv startande för att ta ett exempel. Den gången valde ATG att inte anordna något spel till loppet och hänvisade till spelsäkerheten.

Nu har vi ett liknande fall, med skillnaden att spel till loppet var tillåtet. Det var i Täbyhandicappen på Täby Galopp under söndagen som Jägersrotränaren Hans-Inge Larsen hade samtliga fem hästar till start. Loppet med 50 000 kronor i förstapris vanns av Weald till oddset 9.09, den häst som var minst spelad.

Totala spelomsättningen i loppet uppgick till 65 926 kronor. På ATG visste man inte ens om de speciella förutsättningarna i loppet, förrän undertecknad ringer.

– Korta uttalandet är att jag helt enkelt inte hade en aning om att det här loppet reds med de här omständigheterna. Hade jag känt till det här så är det troliga att vi hade valt att inte anordna spel till loppet. Här har sporten ett ansvar att kontakta oss och berätta om de speciella förutsättningarna, men vi har inte hört någonting, säger ATG:s totochef Marcus Wahlman.

”Spelarna vet om förutsättningarna”

På Svensk Galopp känner man till fallet och man valde att göra en del åtgärder direkt då anmälningarna var över.

– Det viktiga var att sätta loppet utanför de stora spelen, V4 och V5. Vi förstod att det inte skulle bli så mycket i omsättning till loppet och vår uppfattning är att spelarna helt enkelt vet om förutsättningarna. Vi har i efterhand insett att vi kanske borde ha berättat för ATG om det hela, men samtidigt kan jag tycka att det är delat ansvar. Det är ändå ATG som sköter spelet och de borde ha viss koll även på det sportsliga. Jag vill poängtera att Galoppdomstolen hade noga koll under loppet för att se så allting gick rätt till och de hade ingen synpunkt att framföra efter loppet, vilket var skönt. Allting gick fair till, men samtidigt kan jag förstå att det blir en snackis, säger Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen.

Kommunikationen brustit

Inom travet sköter förbundet anmälningarna själva, precis som inom galoppen.

– Senaste liknande fallet jag kan komma på är just det på Eskilstuna där Stefan Melander var inblandad. Där hörde vi av oss till ATG direkt och de valde att köra loppet som ”ej totolopp”. Sedan har vi haft några gränsfall där en tränare haft alla hästar förutom en i något lopp, men det är inte riktigt samma sak förstås. Det är alltid ATG som beslutar om spel ska tillåtas i loppet eller inte, men för oss är det viktigt att ha kommunikation så de har koll på tävlingarna de anordnar spel till, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Att kommunikationen brustit mellan SG och ATG är någonting som Marcus Wahlman ser allvarligt på.

– Det är någonting som vi får ta med oss, så ska det givetvis inte vara. Vid minsta tveksamhet är det viktigt att vi får reda på det. Det är bättre med ett samtal för mycket än ett för lite, avslutar Wahlman.

Dennis Engelbo, Kanal75

Följ ämnen i artikeln