Riktar kritik mot profilernas brev

Uppdaterad 2015-07-27 | Publicerad 2015-07-22

Håkan Persson från Umåker, bland annat uppfödare

Krönikan från Vomb där Lutfi Kolgjini, Lars I Nilsson och Ola Samuelsson kommer med ett par kontroversiella förslag för att rädda svensk travsport stöter på patrull.

Ett av deras förslag är att många travbanor i norr bör läggas ner, tävlingsmässigt.

Något som uppfödaren Håkan Persson från Umåker inte alls håller med om.

– Det känns inte riktigt som dom kollat upp helheten och konsekvenserna, säger Håkan Persson till Trav365.

Under tisdagen publicerades en krönika på stjärntränaren Lutfi Kolgjinis hemsida.

En krönika från Vomb skriven av proffstränarna Lutfi Kolgjini, Ola Samuelsson och Lars I Nilsson.

De tre herrarna går i sin krönika igenom ett par kontroversiella förslag för att rädda svensk travsport. De skriver bland annat.

Svensk Travsport har för stor kostym. Det finns för många banor i Sverige. På sträckan Jägersro–Halmstad–Åby finns ett stor antal hästar i träning, det finns ett stort upptagningsområde både publikt och spelmässigt. Samma sträcka Boden–Skellefteå–Umeå finns det också tre travbanor utan att det finns vare sig häst– eller befolkningsunderlag. Samma sak i Hälsingland. Sälj ut stallarna billigt på ett antal banor, de nya ägarna får sedan underhålla banorna som skulle fungera som utmärkta träningsanläggningar.

Ett av förslagen är alltså att många travbanor i norr ska läggas ner, tävlingsmässigt.

En av de som motsäger sig förslagen är uppfödaren Håkan Persson som utvecklar för Trav365.

”Rena felaktigheter”

– Jag sågar absolut inte allt i deras krönika, men det är synd att deras bra grejer faller bort med fel argument och rena felaktigheter. På så sätt kommer man inte framåt, säger Håkan Persson till Trav365.

Kan du utveckla?

– De vill skapa sanningar genom att säga samma sak flera gånger utan att kolla vad som egentligen stämmer. Vi har haft travpropaganda här uppe i norr på Oviken, Hoting och Lycksele. Jättefina travdagar på andra norrlandsbanor med V75 och V86. Vi har haft mycket publik och bra sport och den reklamen är oerhört viktig. Att jämföra tre banor i syd med tre banor i norr när vi inte kör om samma prispengar eller har lika många tävlingsdagar blir inte riktigt relevant.

– Exempelvis vill de att de stora och speldragande banorna ska vara huvudbanor. Det finns inget likhetstecken mellan stor och speldragande. Det är spelformen som är speldragande. Lycksele körde lunchtrav med nästan 2,4 miljoner i V4-omsättning. Två veckor senare hade Solvalla lägre V4-omsättning. Deras förslag skulle segregera trav-Sverige ytterligare, vilket är deras uppenbara ändamål.

”Kommer bli färre aktiva”

I sin krönika skriver bland annat Kolgjini, Samuelsson och Nilsson att de har mycket mer hästar och folk i syd kontra norr.

– Men det relevanta är hur mycket pengar tävlar vi om och hur mycket tävlingsdagar har vi, i förhållande till hästar och aktiva.

Vad skulle hända om travbanorna i norr lades ner för träningsanläggning?

– Konsekvensanalysen som jag får är färre aktiva och att travsporten blir mindre, och vi kommer få färre hästägare och det anser inte jag att vi har råd med som det är i dag. Kontentan blir också att spelomsättningen och intresset för travsporten skulle minska.

Har du något eget förslag?

– Jag tycker det är mycket som fungerar rätt bra, jag tycker Svensk Travsport blivit mycket bättre de senaste åren. Det finns fortfarande saker att förbättra och så kommer det alltid att vara. Alla vill ha det bättre, så är det ju, men man måste se till helheten också. Jag vill egentligen inte att det ska bli en debatt, nord mot syd eller stor mot liten, vi måste hjälpas åt och alla behövs.

”Klockrent exempel”

Håkan Persson har också ett bra exempel.

– Ett klockrent exempel är från i går, tisdag, då fick 60 stycken travhästar inte plats på Ovikens lunchtävlingar medan det samma kväll saknades 24 hästar till Jägersros tävlingar. De hade bara sex hästar anmälda till snabbloppet och sex startande i treåringsloppet. De raljerade över ett treåringslopp på Hagmyren den 19 juni, men glömde skriva att det var 25 anmälda och att loppet delades.

En av deras största tävlingsdagar, Hugo Åbergs Memorial-dagen tisdag 28 juli, var det inte mycket anmält till heller medan Lindesberg blev tvungen att tvångsstryka hästar till sina lunchtävlingar, säger Håkan Persson och avslutar.

– Förvisso blev det väldigt bra klass på Jägersros tävlingar under Hugo Åbergs-kvällen, men att de har sin största dag och inte får fulla fält. Sex hästar i ett fyraåringslopp med 200 000 kronor i förstapris och sex hästar, varav tre utländska, i tvååringsloppet med 75 000 kronor i första. Har de så mycket hästar, så varför står de i stallet? Det var kanske fel dag att publicera krönikan i går.

Följ ämnen i artikeln