Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Kan inte lägga av efter det här”

Publicerad 2014-03-27

Efter segern i Prix d’Amérique – Maharajah och Hultman satsar vidare: ”Han är lika löpglad och lycklig som när han var tre år”

EKERÖ. En titelmatch.

Mästaren vs Utmanaren.

Svenske Prix d’Amérique-vinnaren möter svenske Prix de France-vinnaren.

Nu startar Olympiatravsmeetinget.

Fyra deltävlingar på V75 ska leda fram till finalen i Olympiatravet på Åby lördag den 26 april.

En månad innan snackas det mest om de nioåriga hingstarna Maharajah och Noras Bean.

Regerande mästaren och utmanaren.

Mest aktuella för att ha vunnit de två största loppen under det franska vintermeetinget på Vincennes i Paris.

Maharajah vann det allra största, Prix d’Amérique.

Två veckor senare vann Noras Bean det näst största, Prix de France.

Två ålderstigna men pigga svenska herrar – i Frankrike får varmblod tävla till och med de är tio år, i Sverige till och med tolv år.

Maharajah är direktkvalificerad till finalen i Olympia­travet som regerande mästare, Noras Bean ska ut i en av deltävlingarna.

Sportbladet hälsade på både Maharajah på Yttersta på Ekerö utanför Stockholm och Noras Bean i anslutning till Axevalla på västgöta­slätten.

Nytänder svenskt trav

Det är ingen mättnad som präglar verksamheten på Yttersta, snarare nytändning.

En nytändning för med­arbetarna, tränaren Stefan Hultman och Maharajah.

Ja, Prix d’Amérique-triumfen var ju en nytändning för svenskt trav i stort.

På Yttersta byggs nya kontor och umgängesytor för hästägarna.

De tolv bästa hästarna, ett slags supertolva, får ett nybyggt fräscht lyxigt stall med fönster till alla boxarna.

Maharajah och de andra hästarna belönas med nya duschar, vattenband och solarium.

– Jag har många gånger sagt att jag ska sluta om jag vinner Prix d’Amérique, då har jag uppfyllt alla mina drömmar. Nu känns det tvärtom, jag kan inte lägga av efter det här, säger Stefan Hultman.

– Jag känner sådan harmoni inför fortsättningen. Jag har inget kvar att bevisa och kan bara njuta.

Med ett par månaders distans till segern: har upplevelsen varit som du hade föreställt dig?

– Det känns nog ännu större än vad jag trodde. Jag hade 500 grattis-sms efter loppet och har blivit inbjuden till tv-soffor med miljonpublik.

– När jag och min sambo Carina är och handlar ropar folk ”Maharajah” efter mig. De kommer inte ihåg vad jag heter, men de vet att jag tränar Maharajah.

– De två saker som känns allra störst är ändå att han i Sverige har nämnts som en kandidat till bragdguldet, och att de i Frankrike har diskuterat att öppna deras stambok för honom. Ta det här med glimten i ögat: om de öppnar franska stam­boken för Maharajah med amerikanskt Viking Kronos-blod så kan vi nog glömma att konkurrera med fransmännen i framtiden, de kommer att bli över­lägsna.

”Kunde slutat på topp”

Efter segern i Prix d’Amérique ställde Stefan Hultman in planerna på Prix de France och Prix de Paris och Maharajah åkte hem till Sverige igen.

Han övervägde att låta Maharajah sluta tävla helt.

– Vi kunde ha tackat för oss och slutat på topp, det hade gjort det enkelt för oss. Men med tanke på intresset han skapat och att han bara har blivit bättre kändes det inte helt rätt.

Maharajah är en häst med karisma och kapacitet som vi har kunnat följa sedan han var tre år.

Han vann stora treåringsloppet Kriteriet, de stora fyra­åringsloppen Derbyt och Europaderbyt och laddades mot Prix d’Amérique.

Efter tre raka starter i Prix d’Amérique utan vinst och svikande resultat i andra lopp var det många som såg slutet.

– Jag ville inte sluta på det sättet, det är mot min natur. Jag vill aldrig ge upp.

– Kungakronan hade hamnat på sned. Nu har vi rättat till den.

Vändningen kom i Olympiatravet i fjol.

– För mig är det det häftigaste loppet han har gjort. Det var sättet han kom tillbaka på och var så överlägsen, det var mycket känslor.

Vad har du annars för rela­tion till Olympiatravet?

– Det känns viktigt för Maharajah att vara med där. Det är otroligt häftigt med inramningen och olympierna. Loppet är en lysande idé och bra reklam för travet. Det är mycket värdefullt för oss.

Vad säger du om stjärnmötet mellan Maharajah och Charlotte Kalla?

– Jag har träffat henne ett par gånger vid tidigare Olympiatrav. Hon skulle gärna få komma till gården innan och testa att köra Maha­rajah, så hon får känna den häftiga upplevelsen.

En av Stefan Hultmans hästägare och vänner är ishockeyprofilen Mats Sundin.

– Jag har sagt till ”Sudden” att vi båda har OS-guld – han har bara kollat konstigt på mig. Nu kan jag vinna­ ännu fler OS-guld.

Maharajah tränas nu för fullt och tappas på sperma ett par dagar i veckan. Efter segern i Prix d’Amérique blir han fulltecknad i aveln, 150 svenska ston och upp mot 50 italienska i år. Bland ettåringarna finns avkommor med ston som Hilda Zonett och Camilla Highness. På bokningslistan finns bland annat Giant Diablo.

Maharajah ser mycket pigg och glad ut i träningsjobben.

– Han är lika löpglad och lycklig som när han var tre år, plus att han har förbättrat sin teknik. Precis som min förhoppning har varit hela tiden.

Maharajah kan ha det ­bästa kvar.

Han har framtiden för sig.

Hovnot 1: Stefan Hultman blir rörd och får tårar i ögonen flera gånger under förmiddagen på Yttersta, framför allt när han pratar om hur Maharajah varit uträknad och ifrågasatt och på sättet han har kommit tillbaka.

Hovnot 2: Sportbladet har i det här reportaget medvetet undvikit att ta upp diskussionen om start eller inte i Elitloppet, den frågan får vi återkomma till senare. Hovnot 3: Maharajah kommer som längst att tävla till och med tioårssäsongen.