Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Travförbundet: Så räddar vi banorna

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-10

Efter den hårda kritiken från kuskar, tränare och experter.

Nu tar Svensk Travsport krafttag för att förbättra travbanornas skick.

– Vi har insett det själva och vidtar åtgärder för att vi ska få lite bättre ordning, säger ST:s sportchef Per Wetterholm

Senast i ledet att kritisera landets travbanor är stjärnkusken Björn Goop som skriver om det i sin krönika i Sportbladet. Goop menar inte att det är banskötarnas fel – han anser att travförbundet och ATG måste agera och göra något.

– Spelarna spelar enorma summor och ägarna lägger massa pengar på sina hästar för att de sedan får springa på banor som gör att de tar skada. Men förbundet och ATG lägger armarna i kors och tycker allt är travbanans ansvar, skriver Goop i sin krönika.

”Vårt dilemma”

Nu berättar Per Wetterholm, sportchef på Svensk Travsport, att arbetet med att förbättra landets banor redan är igång.

– Vi har en extern konsult som ska arbeta med det här. Det är lite vårt dilemma, att detaljkunskapen om banskötsel inte finns i huset, det fanns för 15 år sedan när ATG hade en anläggningsavdelning men de har de inte nu, säger Wetterholm till Trav365.

Vem är konsulten?

– Vi har inte riktigt gjort klart helt hundra så vi kan inte gå ut med något namn. Men det handlar inte om att den här konsulten ska säga hur man sköter banor, det är inte det som är poängen. Den kunskapen har de redan men det gäller att kunna sprida kunskapen inom kåren. Kunskapen finns där och den ska samordnas. Det är inte så att det finns någon som sitter utanför som är bättre att sköta banor än våra banskötare, det tror jag inte ett dugg på. I så fall skulle jag vilja träffa den personen.

Vad säger du om Björn Goops kritik?

– Det är mycket riktigt banorna som är ansvariga för sina anläggningar, det har han alldeles rätt i. Sen har han också rätt i att vi måste bli lite bättre på att samordna den kunskap som finns vad det gäller banskötsel, det har vi inte varit särskilt bra på tidigare. Banskötarna inom den kategorin har en väldigt bra kunskap, men den är kanske inte spridd på ett bra sätt överallt. Och där har vi insett att vi måste hjälpa till som på samma sätt som när vi samordnar fortbildning av domare till exempel, de träffas ett par gånger per år och vi försöker jämna ut kunskapen över landet. Så bör vi behandla banskötarna så vi har hittat en person som ska vara en samordnare och vårt mål är att få igång en fortbildningsverksamhet där banskötarna träffas en eller två gånger per året plus att man ska sätta ihop ett råd, som består av de befintliga banskötarna dit man kan ringa och få hjälp i en situation.