Får behålla licensen – trots miljonskulder
Svenske proffstränaren under utredning av Svensk Travsport
Publicerad 2022-07-25
Proffstränaren har skatteskulder på miljonbelopp.
Då flyttade han sin travlicens från sitt aktiebolag till den enskilda firman.
Nu utreder Svensk Travsport om licensen ska dras in.
– Att jag skulle förlora licensen finns över huvud taget inte i min värld, säger tränaren till Trav365.
– Hade vi känt till helhetsbilden hade vi aldrig godkänt det, säger sportchefen på Svensk Travsport, Robert Karlsson, till Trav365.
I början av juli rapporterade sajten Trottosport om en svensk proffstränare som fått behålla sin A-licens trots att han månaden innan (14 juni) fick sin F-skattsedel indragen i sitt aktiebolag.
För att få ha A-tränarlicens krävs det att du också har F-Skattsedel i din verksamhet – något som framgår tydligt i Svensk Travsports licensbestämmelser.
Sajten berättade också att travtränaren valt att flytta över licensen till sin enskilda firma, allt i ett led att kringgå regelverket.
Proffstränaren: ”Tagit mig ur bolaget”
Tränaren berättar för Trav365 att han hela tiden haft sin licens i den enskilda firman men bekräftar också att F-skattsedeln dragits in från aktiebolaget.
Han ger också sin bild över hur mångmiljonskulderna uppkommit.
– Det började med att bolaget var ansträngt i två år med lägre omsättning. Sedan har det kostat att driva två halvtomma gårdar. Med det sagt tycker jag att jag ändå gjort det ganska bra men sedan är det svårt att säga om jag kunde gjort något annorlunda. Själva rekonstruktionen var frivillig från min sida, det var aldrig någon som knackade på dörren och sa åt mig. Jag har ett bolag till och jag ville inte att det skulle bli drabbat. Jag har tagit mig ut från bolaget och lämnat över det, säger han.
”Inte det minsta orolig”
Svensk Travsport har startat en utredning mot tränaren.
Men någon rädsla för att förlora sin proffslicens finns inte.
– Jag är faktiskt inte det minsta orolig. Ett bolag kan komma in i en sämre period och det är vad som hänt för mig. Det som är värst för mig är när vissa tidningar gör det hela värre än vad det egentligen är. Att jag skulle förlora licensen finns överhuvudtaget inte i min värld.
Vad skulle det innebära för dig om du fråntas licensen och hur mår du för tillfället?
– Alla affärsmän hamnar någon gång i livet i trubbel. Nu är det min tur att vara där, det är så livet funkar. Man får lösa det och gå vidare. I början tog det mycket på min energi, allt tog tid och det kändes jobbigt när det spekulerades. Men just nu mår jag faktiskt ändå rätt bra, bättre än vad folk tror.
Sportchefen: ”Dörren är stängd”
Robert Karlsson, sportchef på Svensk Travsport, berättar att det kan bli tal om en indragen licens.
Men han menar samtidigt att en grundlig utredning gällande de ekonomiska förutsättningarna måste göras innan beslut fattas.
– Det handlar om att bedöma helheten i det här ”caset”. Tränaren har sin F-skattsedel i sin enskilda firma som är knuten till licensen. Men, man ska inte kunna dribbla sig ur några skulder i ett aktiebolag och flytta licenser om man inte gör rätt för sig. Då kommer vi dra in licensen. Vi vill skaffa oss en totalbild av hur det ser ut, säger förbundets sportchef och fortsätter beskriva ärendet:
– När det gjordes kände självklart Svensk Travsport inte till skulderna i aktiebolaget, hade vi känt till helhetsbilden hade vi aldrig godkänt det. Det har funnits exempel historiskt när man flyttat licensen, men det är tydligt i dag att den dörren är stängd. Det ska inte gå att dribbla sig ur detta om man har ett bolag på obestånd och sedan flyttar över licensen till ett annat bolag som om det regnar.
Hur länge kommer utredningen att hålla på?
– Vi har inte satt någon deadline, men det ska vara klart i relativ närtid, det är ingenting vi kommer dra ut på. Vi har ett regelverk och tränaren måste göra rätt för sig.
Ordföranden: ”Gängse praxis”
Sajten Trottosport har dessutom avslöjat att Svensk Travsports ordförande Anders Källström och styrelseledamoten Remy Nilson deläger häst hos proffstränaren.
Men Källström tycker inte att det finns något anmärkningsvärt i just hans ägarandel.
– Allt hästägande inom svensk travsport bygger på ett gediget regelverk och den aspekten ska inte vara någon skillnad nu. Förbundet ska göra en bedömning av tränaren. Vad utfallet av det blir får vi se. Men det är märkligt om det skulle vara någon skillnad. Det förekommer många liknande ärenden under året och det är bara att följa gängse praxis, säger han till Trav365.
Har du funderat på att avsluta samarbetet med tränaren?
– Nu är ju inte det jag som är företrädaren, frågorna hanteras av en annan person. Jag kan inte blanda mig i de här frågorna, förbundet måste nu få utreda som vanligt.