Guarato: ”Det vore den största segern...”
Stortränaren har fyra hästar till start i Prix d’Amérique – berättar om sina fenomen: Face Time Bourbon och Bold Eagle
Uppdaterad 2020-01-26 | Publicerad 2020-01-23
Bold Eagle vann Prix d’Amerique som femåring.
På söndagen är det tänkt att Face Time Bourbon ska följa i dennes fotspår.
Sebastien Guarato är tränaren bakom de båda fenomenen som på söndag drabbar samman för första gången på tävlingsbanan.
– Det är två absoluta superstjärnor, fastslår tränaren.
På sin träningsanläggning i Le Menil-Berard ungefär 20 mil väster om Paris finslipar Sebastien Guarato sina hästar inför årets viktigaste uppgift.
Två gånger tidigare har han segrat i Prix ’Amerique, 2016 och 2017, då Bold Eagle tjusade publiken på Vincennes.
Först vid genombrottet som femåring och säsongen efter som den största favoriten på många år.
Som nioåring anses emellertid Bold Eagle ha sin storhetstid bakom sig, i alla fall när det kommer till de stenhårda förutsättningarna i Prix d’Amerique – 2 700 meter på den kraftigt kuperade banan i Paris.
Där regerar numera Face Time Bourbon.
Guaratos nye stjärna har stått i en klass för sig i de franska årgångsloppen och kommer till start med åtta raka segrar på Vincennes. Ett facit snarlikt det Bold Eagle hade och visade sig vuxen nog att besegra äldre och härdade konkurrenter i första försöket.
Är du trött på alla frågor om att jämföra Bold Eagle och Face Time Bourbon?
– Nej, absolut inte. Verkligheten ser ut så. Deras säsonger som tre- och fyraåringar var väldigt lika, de vann i princip allt. Sen om Face Time Bourbon lyckas i Prix d’Amérique, det är inte säkert. Han har absolut kapacitet för att göra det, men allt måste stämma också, berättar Guarato vars tillmötesgående inställning till massmedia inte är en självklarhet hos alla travtränare inför årets stora slag.
”Som ett fullblod i kroppen”
Stämningen i stallet är hög och chefen själv tar sig gott om tid att berätta om sina hästar.
På vilket sätt är Face Time Bourbon och Bold Eagle lika, och hur skiljer de sig åt?
– De är lika på så sätt att de har vunnit praktiskt taget allt de ställt upp i. I övrigt är de inte särskilt lika.
– Bold Eagle är liksom lite nonchalant. Face Time Bourbon är mycket spänstigare, smidigare i kroppen.
– De är två världsstjärnor, men helt olika karaktärer. Face Time Bourbon är mer ädel, mer som ett fullblod i kroppen. Bold Eagle är liksom grövre i stilen.
Vilket är Face Time Bourbons främsta vapen på tävlingsbanan?
– Han är väldigt lätt att köra, gör allt man begär. Sedan har han en fantastisk aktion, med sin kropp som en galopphäst.
Hur är han hemma i stallet?
– Han är väldigt snäll. Kan förstås vara lite busig ibland, men inte så farligt. Han trivs med livet, gillar sin hage, att äta… Han är lätt att ha att göra med.
Nu blir det första gången som han ska tävla mot äldre hästar, hur tror du att det ska gå?
–Visst kan han vinna. Men han kan också göra ett jättebra lopp och ändå förlora mot någon världsstjärna, som till exempel Davidson du Pont. Om han hamnar långt bak i fältet kan det bli svårt att hinna fram till seger, men om han hittar en bra position ska han kunna slåss om segern.
Vilka tycker du är hans värsta konkurrenter på förhand?
– Davidson du Pont har verkligen imponerat på mig. Men alla Jean-Michel Bazires hästar kommer att vara farliga. Även Sylvain Rogers två hästar, Enino du Pommereux och Delia du Pommereux. Excellent, från stall Abrivard. Även mina egna, Bold Eagle och Billie de Montfort… Det är många som kan vinna! Ja, och även Bahia Quesnot och Vivid Wise As, som var väldigt bra i Prix de Bourgogne.
Väljer svensk kusk
I sulkyn bakom Face Time Bourbon sitter som vanligt Björn Goop, som de senaste åren etablerat sig som ett av de största kusknamnen på Vincennes.
Har du upplevt det som kontroversiellt att Frankrikes bästa häst körs av Sveriges bästa kusk?
– Nej, det är ingenting som jag har märkt. Jag har samarbetat med Björn Goop med flera av mina hästar. Gunilla d’Atout, Face Time Bourbon, Bold Eagle… Björn Goop är en kusk som håller världsklass på alla typer av banor, även internationellt. Dessutom har han blivit mycket mer tillgänglig när han är i Frankrike så mycket som han är.
Vad säger de andra franska kuskarna då?
– Ingenting. Som treåring valde Eric Raffin bort Face Time Bourbon för Feliciano. I samma veva ville Bold Eagles ägare, Pierre Pilarski, byta kusk för att väcka upp hästen. Det var där Björn Goop kom in i bilden.
Tycker du att Face Time Bourbon ska vara favorit i Prix d’Amérique?
–Jag tycker att han och Davidson du Pont delar på favoritskapet.
Alla svenska travälskare drömmer om att få se Face Time Bourbon i Elitloppet i vår, är det realistiskt?
– Nej. Inte i år. Han är bara fem år i år och kommer dessutom ha mycket avelsbestyr under våren. Men nästa år, när han är sex år, då kan det bli aktuellt, säger Sebastien Guarato, som däremot siktar på att komma till Solvalla med Bold Eagle.
Jagar Timoko och Varenne
Med motsvarande 50 miljoner kronor på kontot kan den forne kungen bli historisk på söndag även om han inte vinner.
Ett fjärdepris skulle räcka för att passera Timoko och bli Frankrikes vinstrikaste travhäst genom tiderna.
Vad har Bold Eagle betytt för dig?
– Han har betytt väldigt mycket för mig, för stallet, för Hugues (hästens skötare). Han gav mig karriärens första seger i Prix d’Amérique. Han har drar till sig massor av uppmärksamhet, vi har fått göra fantastiska resor, vi har varit och tävlat i Kanada…
– Hästens karriär är som en saga. Han har varit uträknad, utdömd, och sen ändå rest sig och kommit tillbaka som en champion.
– Han är som en 37-38-årig fotbollsspelare, som alla tror har gjort sitt på planen. Sen gör han mål i fotbolls-VM och ingen kan tro sina ögon!
– Han är en äkta champion.
Är det här hans sista säsong som tävlingshäst?
– Nej, det tror jag inte. Jag tror att han kan tävla även nästa år, som tioåring. Han har mycket kvar att ge.
På vilket sätt är han annorlunda nu, jämfört med när han var som bäst?
– Senaste året tycker jag faktiskt att moralen har börjat stiga igen. Annars har han blivit mer av en sprinter nu tycker jag. Därför kommer vi sikta mer mot sådana lopp, tävla mer internationellt, till exempel Elitloppet senare i vår. Även USA och Kanada är aktuellt senare i sommar. Sprinterlopp kommer nog att vara hans melodi framöver.
Efter två raka segrar i Prix d’Amérique blev det två förluster, hur har det varit för dig?
– Första gången förlorade han med liten marginal mot Readly Express, som var en otroligt bra häst, så det är inget att skämmas över. Förra året hamnade han alldeles för långt bak. Han blev sexa och gjorde ett bra lopp, men var chanslös från kön. Med en bättre start hade han varit längre fram på målfotot.
Vad tror du om hans chanser i Prix d’Amérique i år?
– Han kan vinna, om allt stämmer. Han kommer att tävla barfota runt om och jag tror han kommer göra ett bra lopp, men det måste stämma med positionerna också.
Om Bold Eagle skulle vinna i år, vore det den största segern för dig?
– Ja. Han har varit ifrågasatt och kritiserad. Men när han vann i Kanada i somras kände vi att han var på gång igen. Och skulle han vinna Prix d’Amérique nu vore det den största segern.
– Han har inte långt kvar att passera Timoko som Frankrikes rikaste häst genom alla tider… Ja, det är målet! Efter Prix d’Amérique och Prix de France tror jag att Bold Eagle är förbi. Men ska inte ta slut där, han har mycket mer pengar att tjäna i år…
– Sen vill vi försöka passera Varennes rekord också, så att han kan bli vinstrikaste hästen i världshistorien. Det skulle förstås vara helt enormt om det kunde lyckas, säger Sebastien Guarato.